3 handige tips om je vakantiehuisje te sauzen

Lars de Jong,  vrijdag 3 mei 2024

Sauzen vakantiehuisje 

Ben jij trotse eigenaar van een vakantiehuisje aan het strand? Dan weet je natuurlijk als geen ander dat het belangrijk is dat deze goed wordt onderhouden. Doe je dit namelijk niet, dan zal je al snel merken dat het niet alleen het aanzicht een stuk minder wordt, maar ook de kwaliteit van het materiaal. Daarom hebben wij een aantal handige tips voor je, voor wanneer je besluit je vakantiehuisje te gaan sauzen. Vooral aan zee is het namelijk belangrijk om dit niet alleen regelmatig te doen, maar ook om de juiste verf te gebruiken. Zeelucht bijt namelijk, waardoor de verf veel sneller kan afbladderen en ook het materiaal kan worden aangetast.

Kies de juiste verf

Wanneer je voornemens bent je vakantiehuisje te gaan sauzen, is het wel belangrijk dat je weet welke verf je nodig hebt. Zo is de bijvoorbeeld enorm populair en ook qua kwaliteit een absolute aanrader. Op het moment dat je aan zee woont, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. De zilte lucht en het zeewater kunnen namelijk een flinke aanslag zijn op de verf. Kies daarom voor een weerbestendige verf die speciaal is ontworpen voor gebruik buitenshuis. Dit kun je vaak wel zien op de emmer, maar als je twijfelt kun je het beste even navraag doen. Kijken we naar de kleur, dan is het beter om te kiezen voor een lichte kleur. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het zonlicht veel beter, waardoor je huis veel minder snel warm wordt. Wel zo handig dus.

Maak de ondergrond goed schoon

Voordat je gaat sauzen, is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken. Verwijder vuil, stof en spinnenwebben met een borstel of doek. Vervolgens kun je de ondergrond ontvetten met een speciale ontvetter. Zo zorg je ervoor dat de verf goed hecht. Natuurlijk is het ook belangrijk om de boel te schuren. Doe dit bij voorkeur met een wat fijnere korrel, zodat je geen oneffenheden in het hout schuurt. Nu zal dit met de hand niet zo heel snel gebeuren, maar stel dat je een schuurmachine gebruikt, dan is het wel belangrijk hier rekening mee te houden. Het is namelijk zonde om straks allemaal deuken en andere oneffenheden te hebben.

Werk netjes

Als je gaat sauzen, is het belangrijk om secuur te werk te gaan. Gebruik een goede kwast en roller en breng de verf in dunne lagen aan. Zo voorkom je dat er strepen of druipers ontstaan. Laat de verf goed drogen tussen de lagen door. Daarbij is het ook belangrijk om niet in de volle zon aan de slag te gaan. Op het moment dat het namelijk te warm is en de verf droogt te snel, dan kan dit ten koste gaan van de kwaliteit. Het beste kun je er dan voor kiezen om ‘s ochtends heel vroeg te beginnen of te kiezen voor een dag waarop het wat bewolkter is. Dit is ook de reden waarom veel mensen juist in het voorjaar aan de slag gaan met hun vakantiehuis, zodat het in de zomer allemaal klaar is.