Op reis? 5 financiële tips waar je aan wilt denken

Lars de Jong,  dinsdag 2 juli 2024

financiele tips voor op 
reis 

Een goede financiële voorbereiding is gewoon nodig als je op reis gaat. Dat betekent dat je moet denken aan verzekeringen, creditcards, maar ook zeker aan je budget. Veel mensen vinden het moeilijk om vooraf een budget vast te stellen, maar het is echt belangrijk. Zonder een duidelijk budget kun je namelijk snel in financiële problemen raken. Zorg er dus voor dat je een helder budget opstelt voordat je vertrekt. Heb je hulp nodig met de financiële voorbereiding van je reis? Lees dan verder voor 5 tips!

Activeer en beheer je betaalpassen

Controleer altijd eerst of je betaalpassen ook buiten Europa werkt. Veel bankpassen zijn namelijk alleen ingesteld voor gebruik binnen Europa. Als je buiten Europa reist, moet je misschien de instellingen aanpassen via je internetbankieren of de mobiele app van je bank. Zo voorkom je dat je opeens niet kunt betalen of geld opnemen. Regel dus altijd dat je de juiste instelling hebt!

Schaf een creditcard of debitcard aan

In veel landen is het ook zeker handig om een creditcard of debitcard bij je te hebben. Je kunt namelijk niet overal gewone bankpassen gebruiken, die worden niet overal geaccepteerd. Voor het huren van een auto of het betalen van borgsommen kan een creditcard zelfs verplicht zijn. Je kunt makkelijk online een , maar doe dit tijdig, zodat je de kaart ook binnen hebt voordat je vertrekt. Gebruik je liever geen creditcard om schulden te voorkomen? In dat geval kun je ook kiezen voor een debit card. Deze kaart werkt met geld dat je van tevoren op de kaart zet en biedt soortgelijke mogelijkheden voor internationaal gebruik.

Maak kopieën van je betaalpassen

Je wilt je op vakantie nergens zorgen over maken en daarom is het slim om voor je vertrek kopieën of scans van je betaalpassen te maken en deze veilig op te slaan. Bewaar ook je pincodes op een veilige plek (apart van je passen). Als je pas dan toch gestolen wordt, kun je snel actie ondernemen om je rekening te beschermen en eventuele verliezen te beperken.

Zorg voor contant geld

Hoewel je op veel plekken met betaalpassen kunt betalen, zijn er nog steeds gebieden waar alleen contant geld wordt geaccepteerd. Dit geldt vooral voor afgelegen dorpen of regio's waar weinig pinautomaten zijn. Zorg daarom dat je altijd genoeg contant geld bij je hebt voor onverwachte situaties en kleinere uitgaven.

Verzekeringen en nood voorbereiding

Tot slot is het slim om je reis- en annuleringsverzekering te checken of af te sluiten. Een goede verzekering beschermt je tegen medische kosten, verlies van bagage en andere onvoorziene gebeurtenissen. Als je binnen Europa reist, is het ook verstandig om een EHIC (European Health Insurance Card) aan te vragen. Deze kaart kan handig zijn als je onverwacht medische kosten hebt. Dus, ga jij binnenkort op reis? Bereid je dan financieel voor met deze tips!