5 Tips voor het Bezitten van een Zwembad bij uw Franse Woning

BR France,  donderdag 4 juli 2019

Zwembad 
Frankrijk 

Stel er staat een huis te koop in Zuid-Frankrijk met een zwembad, hoe bepaalt u of dat een goede keuze is? Veel mensen dromen van een huis in die regio met een mooi zwembad. Het is een heerlijke luxe, maar vertegenwoordigt ook een aanzienlijke waarde binnen de totale aanschaf.

Het is belangrijk om de staat van het zwembad goed in te schatten, omdat de kosten voor het aanleggen van een nieuwe flink kunnen oplopen. Met de juiste vragen achterhaalt u de huidige staat of ontdekt u de mogelijkheden om een oud zwembad te renoveren.

Tip: schakel bij twijfel altijd een expert in. Hij of zij kan u helpen de leeftijd van het zwembad te achterhalen. Sommige zwembaden worden al na 15 jaar flink minder, terwijl degelijke exemplaren van goede kwaliteit tot zo’n 30 jaar mee kunnen.

Kritische vragen over 3 belangrijke onderwerpen

Is uw oog gevallen op een huis te koop in Zuid-Frankrijk met een zwembad? Stel vragen over deze drie belangrijke onderwerpen:

 • Vragen over het zwembad
 • Vragen over het terras
 • Vragen over de afdekking

Vragen over het zwembad

Allereerst het zwembad zelf, omdat dit tenslotte is waar het om gaat. Het is belangrijk om goed te vragen naar de materialen die er gebruikt zijn, net als het type filtering dat is toegepast. En is er bijvoorbeeld sprake van een warmtepomp? We zetten een paar van de belangrijkste vragen op een rij.

 • Van welk materiaal is het zwembad gemaakt?
  Frankrijk kent veel voorgevormde polyester-zwembaden. Het zijn de bekende bakken die langs de weg staan. Het is de goedkoopste soort, die vaak verborgen gebreken vertoont. Houd rekening met tegelranden die loskomen, panelen die onder water bewegen en lekkages bij aansluitingen van de leidingen. De levensduur is helaas maar kort.
  Een tweede materiaal is beton. Dit heeft een zeer lange levensduur en biedt meer kwaliteit dan polyester. Toch is het belangrijk om goed te letten op de gekozen afwerking.
  Mozaïektegels zien er bijvoorbeeld mooi uit, maar vormen een ramp zodra ze los laten. Polyester voor de afwerking heeft een lange levensduur en laat zich bij verkleuring overspuiten. Houd rekening met kosten voor het opschuren en het plaatsen van een tent over het zwembad om dit te kunnen spuiten.
  Pleisterwerk leidt tot veel risico op scheurvorming en door het ruwe oppervlak is het geen fijne ondergrond. Het materiaal is niet goed geschikt voor een chique uitstraling.
  Liner is in goede kwaliteit de ideale afwerking, dat zich eenvoudig laat vervangen. Bovendien hoeft dat niet kostbaar te zijn.
  Het derde materiaal bestaat uit RVS of stalen wanden en panelen. De staat daarvan is lastig te beoordelen en vraagt kennis van zaken. Vooral bij zwembaden van 15 jaar of ouder is het belangrijk om hier kritisch op te zijn.
 • Welke filtering is er toegepast?
  Zowel het type filtering als de staat daarvan zijn belangrijk voor de waarde van het zwembad. Een nieuw filtersysteem kan flink in de papieren lopen, omdat bedragen tussen de €3.000 en €5.000 geen uitzondering zijn. Vooral zoutbehandelingen en andere meetapparatuur maken dit duur.
 • Is er een warmtepomp toegepast?
  Een warmtepomp heeft een levensduur van maximaal 15 jaar. Houd na die tijd rekening met kosten voor de vervanging daarvan.

Vragen over het terras

Het is een goed begin om kritisch naar het zwembad te kijken, maar vergeet ook het terras niet. Ook daarvoor zetten we een paar belangrijke tips op een rij, rondom de staat van het terras en de gebruikte materialen:

 • Wat is de staat van het terras rond het zwembad van het huis in Zuid-Frankrijk?
  Veel huizen in Frankrijk met een zwembad hebben een terras van tegels gelegd in zand. Dat leidt niet zelden tot verzakkingen en andere oneffenheden. Het terras heeft dan weinig waarde, maar laat zich gelukkig wel makkelijk verwijderen.
  Is het terras gelegd op een betonnen vloer? Controleer of de tegels nog vastliggen en of de afwatering nog goed werkt. Plassen zijn gevaarlijk, omdat ze leiden tot het risico op uitglijden.

De kosten voor het aanleggen van een goed terras kunnen flink oplopen. Een betonnen vloer (met bewapening) en betegeling kost makkelijk €150 per vierkante meter. Een terras van 3 meter rond een zwembad van 8 x 4 meter kost op die manier zomaar €15.000.

Vragen over de afdekking

Tenslotte is het belangrijk om kritisch te vragen naar de afdekking. Dit komt de veiligheid en het onderhoud ten goede. We zetten weer een paar tips op een rij:

 • Hoe wordt het zwembad afgedekt? Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, omdat het onderhoudsvriendelijk en bovendien veiliger is. Het is prettig als het zwembad in de winter wordt afgesloten, zodat zand en bladeren er niet in waaien. Bovendien voorkomt het dat kinderen erin kunnen vallen.

Een automatische afdekking voor een gemiddeld zwembad kost €10.000 tot €15.000 en is daarmee niet goedkoop. Is zo’n systeem niet aanwezig? Houd daar rekening mee in het budget. Een handmatig alternatief is een dekzeil dat aan de veiligheidseisen voldoet. De kosten daarvan bedragen zo’n €3.000.

Tip: een bestaand afdekzeil controleren? Bekijk de staat van het rolluik, omdat vervanging flink kostbaar zal zijn.

Kosten zwembad aanleggen in Frankrijk

Gaat u liever voor een nieuw zwembad of wilt u de beide mogelijkheden met elkaar vergelijken? Wij vertellen u graag meer over de kosten om een zwembad aan te leggen in Frankrijk. Daarnaast kunnen we u uitstekend adviseren en begeleiden bij het kopen van een huis in Zuid-Frankrijk met een zwembad, zodat er een specialist met u meekijkt.

Hebt u altijd gedroomd van een woning in het zuiden van Frankrijk? Wij helpen u graag op weg om uw droom te verwezenlijken.
Lennart van der Meulen
E.
T. 00 33 (0)7 60 95 70 23
Kantoorhoudend Frankrijk

Dit artikel is eerder verschenen op de website van B&R France :  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Provence schilderij Een huis kopen in de Provence: hoe gaat dat in z’n werk? We vroegen twee van onze tevreden klanten een testimonial te schrijven, waar zij natuurlijk mee instemden. Zij vonden hun droomhuis en wisten samen met ons een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. 
More articles