Waar moet je aan denken bij de aankoop van een vakantiehuis?

Lars de Jong,  woensdag 23 augustus 2023

vakantiewoning Spanje 

Wil je een vakantiehuis in kopen? Dan zijn er hoogstwaarschijnlijk veel dingen die op je afkomen. Dat kunnen onderdelen zijn zoals een huis reserveren of contact opnemen met een makelaar. Het proces kan soms complex lijken, maar met de juiste voorbereiding en informatie wordt het een stuk eenvoudiger.

Hoe vind je jouw ideale huis?

De eerste stap bij het reserveren van een huis in Spanje is het doen van grondig onderzoek. Bepaal wat je budget en de gewenste locatie is. Maak een lijst van jouw vereisten en wensen voor het huis, zoals het aantal slaapkamers, de aanwezigheid van een zwembad, tuin of garage. Bezoek vastgoedwebsites om huizen in Spanje te vinden die aan jouw criteria voldoen. Lokale voorzieningen kunnen essentieel zijn bij het maken van voor jou de juiste keuze. Denk hierbij aan wat voor levensstijl en aan welke voorkeuren je hebt. Heb je een actieve levensstijl waarin je verlangt naar een groot huis met privé zwembad? Vink deze dan aan bij de filters op de vastgoedwebsites. Op deze manier kun je thuis met je eigen baantjes trekken.

Is de woning grondig geïnspecteerd?

Zodra je een potentiële woning hebt gevonden, is het tijd om deze grondig te inspecteren. Als het mogelijk is, plan dan een bezichtigingsreis naar Spanje om het huis persoonlijk te bekijken. Zorg ervoor dat je alle vragen stelt aan de verkopende partij of de makelaar om meer duidelijkheid te krijgen over de staat van de woning. Zo is het namelijk mogelijk dat het leidingwerk in het huis wat je op het oog hebt, al een tijd niet in gebruik is. Hier is het belangrijk om te vermelden dat het aan te raden is om het leidingwater in een nieuw gekocht huis altijd even te laten doorstromen voordat je het gebruikt. Je wilt natuurlijk niet dat je kleding en vies worden door leidingwater dat te lang stilstaat. Dit is een situatie die je gemakkelijk kunt vermijden door dit water eerst te laten lopen.

Heb je een betrouwbare advocaat ingeschakeld?

Het kopen van een huis in Spanje kan een juridisch ingewikkeld proces zijn, vooral als je niet bekend bent met de lokale wetten en regelgeving. Daarom is het aan te raden om een betrouwbare advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in onroerend goed transacties in Spanje. Deze advocaat kan je begeleiden bij het opstellen en controleren van de koopovereenkomst, het uitvoeren van eventuele juridische checks en ervoor zorgen dat het eigendomsrecht correct wordt overgedragen.

Zijn alle stappen doorlopen?

Als je helemaal tevreden bent met het huis en alle juridische aspecten zijn afgehandeld, is het tijd om een bod te doen. Wanneer het bod is geaccepteerd, wordt het koopcontract ondertekend en wordt de overdracht van eigendom bij de notaris voltooid. Zorg ervoor dat je alle betalings- en administratieve procedures begrijpt en volg de instructies van jouw advocaat en makelaar op om een soepele overdracht te garanderen. Na afronding van het proces is het huis officieel van jou en kun je beginnen met het plannen van jouw verhuizing naar Spanje!