Tips voor het huren of kopen van een appartement in Boedapest

Jos Deuling,  zaterdag 23 juli 2016

”Centrum

In Boedapest kun je voor een aantrekkelijke prijs een appartement huren of kopen. De prijzen zijn erg laag vergeleken met Nederland en Belgie. Maar je moet wel oppassen voor koopjes. Als een appartement echt goedkoop is dan is dat vaak ook met een goede reden:

  • Het appartement is oud en niet gerenoveerd. Er kunnen allerlei verborgen gebreken zijn die veel geld kosten om te repareren. De buitenkant kan er best aardig uitzien maar als de waterleiding bijvoorbeeld barst dan heb je een groot probleem.
  • Het appartement ligt in een slechte buurt. Zelfs nabij het stadscentrum zijn er straten waar je ‘s nachts beter niet kunt vertoeven.
  • Als je een appartement koopt in een uitgaansbuurt doe je ‘s nachts geen oog dicht door het lawaai van dronken mensen die feestvieren en praten en schreeuwen.
Het westelijk deel van Boedapest, het districht Buda, is veel prettiger om in te wonen en het is redelijk dichtbij het centrum van de stad. De huizenprijzen zijn in Buda wel wat hoger.

Als je in Boedapest op zoek gaat naar een appartement dan kun je het beste een lokale makelaar inschakelen. Een lokale makelaar kent de markt en weet waar je lekker kunt wonen en waar je juist moet oppassen voor bijvoorbeeld zakkenrollers. Denk dus niet na een blik op de kaart dat District XYZ lekker dicht bij het centrum is en dat je daar wel een appartement kunt huren of kopen. Als je als Nederlander of Belg iets moois wilt hebben in een veilige buurt, op enige afstand van het centrum en met goeie openbaar vervoer verbinding, dan kun je beter niet kijken naar woningen die minder dan 300.000 ft/m2 kosten of waar de huurprijs onder de 2.500 ft/m2 ligt. In het centrale deel van Budapest en in heel Buda betaal je al gauw 350.000 ft/m2 voor een kwaliteitswoning. Maar het ligt natuurlijk ook aan de eisen die je zelf stelt.  


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

x Het verplicht energielabel in Hongarije. Een onderwerp dat van belang is voor alle huiseigenaren, in het bijzonder zij die overwegen hun huis te verkopen of langdurig te verhuren. Evenals andere lidstaten van de EU is ook Hongarije verplicht invulling te geven aan een Europese Richtlijn uit 2002, waarin geregeld is dat alle gebouwen op termijn voorzien moeten zijn van een energielabel. 
More articles