Woning in Frankrijk : Hoe om te gaan met asbest ?

James Mansfield,  zondag 15 januari 2023

Asbest 
dak woning frankrijk 

Bij de verkoop van een woning die is gebouwd vóór juli 1997 moet een onderzoeksrapport worden overlegd waarin wordt aangegeven of de woning asbest bevat. Het onderzoeksrapport moet worden opgesteld door een gecerfificeerde onderzoeker. In het rapport moet gedetailleerd worden aangegeven op welke plaatsen in de woning en in welke materialen asbest zit. Het rapport moet beschikbaar zijn voorafgaand aan de ondertekening van het Compromis de Vente, het voorlopig koopcontract. Volgens de wet moeten de volgende delen van de woning onderzocht worden: muren en wandbekleding, vloeren en plafonds, leidingen en isolatie. Daken zijn uitgesloten van het onderzoek.

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest komt gewoon in de natuur voor. Vanaf 1945 tot de beginjaren 90 is asbest toegepast in de bouw in Frankrijk. Asbest zit in verschillende soorten bouwmaterialen en het werd destijds gebruikt voor duurzaamheid en hittebestendigheid.

Er zijn 3 soorten asbest:

“Blauw” asbest (Crocidolite) en “bruin” asbest (Amosite) kunnen bij inademing leiden tot ademhalingsproblemen en kanker waaronder mesothelioom. Mesothelioom is een zeldzame vorm van kanker die zich in een periode van 10 tot 50 jaar kan ontwikkelen. Mesothelioom komt vooral voor bij mensen die in de asbestindustrie hebben gewerkt.

Van “wit” asbest (Chrysotile) wordt ten onrechte wel eens gezegd dat het de gezondheid geen schade toebrengt. Maar de Franse regering maakt geen onderscheid tussen de 3 soorten asbest. Op vind je meer info over de gezondheidsrisico’s van “wit” asbest

Gebruik van asbest in woningen

Asbest zit als bestandsdeel in bouwmaterialen als cement, gips en verf. Asbesthoudend cement zit in rookpijpen, afvoerpijpen en wandpanelen. Deze wandpanelen zijn in Franse woningen vaak toegepast om vochtplekken te verbergen. Asbest zit ook in dakplaten. Deze asbestcement producten zijn hard en grijs/wit van kleur, en zelden meer dan 6 mm dik. Ze bevatten ongeveer 10% “wit” asbest. Dit asbest is ook wel bekend onder de naam Etherniet.

In oudere type vloertegels kan tot ongeveer 5% asbestvezels zitten. In coatings van muren en plafonds kan veel meer asbest zitten.

In vooral bedrijfspanden zijn vroeger veel isolatieplaten met asbest gebruikt . In deze bedrijfspanden zijn de stalen balken vaak behandeld met asbestbespuiting. Ook vind je hier op asbest gebaseerde panelen in hangende plafonds en het gebruik van asbest bij het isoleren van pijpen. Het gaat hier dan voornamelijk om het gebruik van “blauw” asbest.

Wanneer is asbest gevaarlijk voor de gezondheid?

Zolang asbesthoudend materiaal niet beschadigd raakt is er geen verhoogd risico. Motto is wel om er dan vanaf te blijven. Gewoon laten liggen. Je kunt ze eventueel behandelen met een een primer of coating. Het is wel zaak om eens in de twee of drie jaar het asbesthouden materiaal te conroleren.

Als je asbesthoudende materialen zelf verwijdert, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen: bevochtig de oppervlakte en verwijder de stukken in zijn geheel. Ga niet zagen of breken. Zorg dat er geen stof of losse vezels vrijkomen.

Sommige asbesthoudende producten zoals isolaite van pijpen vergaan na verloop van tijd. Aangezien er hier sprake is van “blauw” asbest moet je dit nooit zelf verwijderen. Laat een gespecialiseerd bedrijf het asbest verwijderen. Dit kan een kostbaar klusje worden. Het verwijderen van “wit” asbest is goedkoper omdat het niet zo gevaarlijk is als “blauw” asbest. Pas op voor bedrijven die veel geld vragen voor het verwijderen van “wit” asbest.

Betrouwbaarheid van het “Asbest rapport”.

Alhoewel de verkoper wettelijk verplicht is om een “Asbest rapport” op te leveren, een Constat de recherche d’amiante, is het raadzaam zelf ook nog een gekwalificeerd bedrijf in te huren voor een onderzoek. Het bedrijf kan alle materialen identificeren die waarschijnlijk asbest bevatten en men kan ook adviseren welke maatregelen je moet nemen.

Asbest in woningen in de omgeving

Kijk ook naar de situatie in de omgeving van je eigen woning. Zijn in de omgeving veel schuren en bijgebouwen met asbest dakplaten? De buren kunnen bijvoorbeeld het asbest laten verwijderen door een beunhaas en dan zit jij met de gebakken peren. Het kan nooit kwaad dit argument mee te laten wegen bij de aanschaf van een eigen woning in Frankrijk. In 2024 moeten alle asbest daken in Frankrijk vervangen zijn. Het kan niet anders of er komen straks bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels.

Informatieve links
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Bloembakken Franse Alpen Denk je eraan om een camping te kopen in de Franse Alpen? Lees onze tips en ontdek waar je op moet letten bij de aankoop van een camping in deze regio. 
More articles