Het invoeren van een auto vanuit Nederland of België

Robert Kemkers,  donderdag 2 maart 2017

”rode

Column van Robert Kemkers van in

Hongaarse adreskaart

Als men een auto wil invoeren is het noodzakelijk dat men beschikt over een Hongaarse adreskaart. Als men nog in Nederland staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie, mag men in principe binnen Nederland niet met een auto met buitenlands kenteken rijden, dus ook niet met een Hongaars kenteken. Als het gaat om een ‘tweede auto’ die vooral in Hongarije wordt gebruikt is dat geen probleem. Wie zich in Nederland of België uitschrijft mag nog maximaal drie maand met de oude kentekenplaten rijden. Daarna moet men de auto in laten voeren in Hongarije of verkopen in eigen land. Wat daarin de beste keuze is hangt van veel factoren af, waaronder de leeftijd van de auto, soort brandstof, kilometerstand, merk enz. Wie een auto die in Nederland voor het eerst geregistreerd is na 01-02-2007 uitvoert uit Nederland, heeft recht op teruggave van de BPM. Nadat de auto op Hongaars kenteken is gezet, kan men daarvoor een formulier invullen en naar de Belastingdienst sturen. Hoe jonger de auto en hoe meer BPM oorspronkelijk betaald is, hoe meer terug te vragen is. Voor auto’s van voor die datum is er geen teruggave mogelijk en in België is deze belasting nooit geheven en daarom kan deze ook niet worden teruggevraagd.

Invoeren in Hongarije

Voor het invoeren in Hongarije zijn meerdere stappen en procedures vereist. In het algemeen zijn ze strenger dan in de Benelux. Zonder de juiste documenten en bij een gering mankement aan het voertuig tijdens de keuring is invoeren onmogelijk, hierover discussiëren is zinloos. Voor Belgische autobezitters is het nodig dat zij het originele kentekenbewijs meenemen bestaande uit één deel, of het nieuwere twee delen. In geval van de roze variant is het raadzaam ook het 'gelijkvormigheidsattest' mee te nemen. Men hoeft de auto niet van te voren af te melden in België, het is voldoende om na de registratie in Hongarije de kentekenplaat (met sticker) op de achterkant van de auto in een enveloppe te doen en in een Belgische brievenbus van Bpost te deponeren, of om deze terug te sturen naar DIV, dienst schrappingen, Vooruitgangstraat 56, B-1210 Brussel. In Nederland is de situatie anders. Wie nog een ouder type kentekenbewijs heeft (bestaande uit drie losse groenkleurige delen) heeft geluk en kan de eenvoudigere procedure voeren: men dient dan alle kentekenbewijzen te overleggen. Sinds enige tijd zijn in Nederland de plastic kentekenbewijzen gebruikelijk. Hieruit kan echter niet het eigendom afgeleid worden en de ‘pincode' voor de overschrijving kan men in Hongarije niet aflezen. Men kan in plaats daarvan de auto in Nederland van te voren afmelden voor export bij een vestiging van de RDW. Men krijgt dan een tijdelijk papieren kentekenbewijs (eigendomsbewijs) dat maximaal 15 dagen geldig is. Men dient dan zelf voor witte kentekenplaten en een WA-verzekering voor export te zorgen en dan de auto naar het keuringsstation in Hongarije brengen. Wie echter reeds in Hongarije is met de Nederlandse auto kan zich ook begeven naar het ‘Kormányablak’, de nieuwe ‘eenloketsdiensten’ op het districtskantoor bij u in de buurt. Men dient hier het plastic kentekenbewijs te overleggen, alsmede adreskaart en ID-bewijs. Vervolgens moet men bij de afdeling ‘járművek’ om een ‘származásellenőrzés nyilvántartásba vétele iránti kérelem’ vragen, een onkérelem derzoek naar de status van het voertuig (wel of niet geregistreerd als vermist of gestolen). Na gemiddeld een week of twee krijgt de aanvrager op zijn Hongaarse adres bericht uit Boedapest. Deze verklaring is later nodig bij de registratie van het Hongaarse kenteken. Daarnaast moet men bij een daartoe bevoegd keuringsstation een ‘eredeti vizsga’ laten uitvoeren, een onderzoek op originele onderdelen.

De procedure voor iedereen

Men dient een afspraak te maken bij de Hongaarse Verkeersdienst, de ‘Közlekedési Hatóság’ in een de provinciehoofdsteden. Het maken van een afspraak (zeker in Pécs) is vereist, want de wachttijd kan wel een week bedragen. De auto wordt dan volledig technisch gekeurd, ook op uitstoot en milieuklasse. Men geeft dan een ‘műszaki adatlap’ af waaruit blijkt dat het voertuig geschikt is voor gebruik op de Hongaarse wegen. Het is belangrijk dat de auto technisch in goede staat verkeert, de keuring is doorgaans strenger dan bij een periodieke technische keuring. Als de auto nog maar een korte geldige APK heeft, kan men beter direct een nieuwe ‘műszaki viszga’ aanvragen. Die is voor twee jaar geldig.

De douane

De volgende stap is dan de douane (‘NAV – vámügyi osztály’), ook gevestigd in de provinciehoofdsteden. Hier betaalt men de ‘registratiebelasting’, enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse BPM, die wordt geheven op vanuit het buitenland ingevoerde voertuigen. De hoogte hangt af van diverse zaken, onder andere de milieuklasse en brandstof van het voertuig. Men dient een speciaal fiscaalnummer aan te vragen (‘VPIDszám’). Uit mijn praktijkervaring komt naar voren dat deze meestal zo tussen € 250-1000 kost. Men krijgt een formulier en dient hiermee naar de Unicredit Bank te gaan om dit contant te betalen of over te maken. Met de door de bank afgestempelde formulieren gaat men terug naar de douane en krijgt dan een bewijs dat de registratiebelasting is voldaan.

De verzekering

De volgende stap is het afsluiten van een WAverzekering (‘kötelező biztosítás’) voor het voertuig, alvorens men een kentekenbewijs kan aanvragen; men heeft uiteraard nog geen Hongaars kenteken en dient het voertuig daarom eerst tijdelijk te verzekeren op basis van het chassisnummer (‘alvázszám’). Als alles rond is kan men met alle documenten, inclusief ID-bewijs en adreskaart, naar het ‘Kormányablak’ van het districtskantoor gaan. Als de auto sinds 2012 of daarna is geregistreerd op naam van de huidige eigenaar dient men hier ook nog een belasting te betalen die varieert van € 75-400. Wie de auto reeds voor die datum in bezit heeft en aantoont dat het gaat om het invoeren van de auto als ‘huisraad’ hoeft deze belasting niet te betalen. Verder krijgt men een sticker (die aan de rechterbinnenzijde van de voorruit bevestigd moet worden), een papieren kentekenbewijs (die altijd in het voertuig aanwezig moet zijn als men rijdt!) en het tweede deel van het eigendomsbewijs, dat binnen enkele weken aangetekend per post wordt verstuurd naar uw adres in Hongarije. Dit pasje nooit in de auto bewaren, maar veilig opbergen.

Niet eenvoudig

Wie dit allemaal zo leest en het nog kan volgen, mag zichzelf op de borst kloppen, want eenvoudig is de procedure niet! Vaak is het een kwestie van lang wachten en in de rij aansluiten. Het is daarom zeker aan te raden een gespecialiseerde garage of bemiddelaar te vragen deze procedures te laten uitvoeren. Men betaalt dan enkele tientjes extra, maar weet zeker dat alles goed komt en krijgt de auto doorgaans na enkele dagen weer terug, mét Hongaars kenteken! Let er wel op dat men voor alle stappen een volmacht middels daarvoor geschikte formulieren invult en ondertekent, anders kan men niets zonder de eigenaar zelf beginnen.

Afmelden in Nederland

Na registratie in Hongarije kunnen Nederlanders een brief met kopie van het nieuwe Hongaarse kentekenbewijs naar de RDW in Veendam sturen om het voertuig daar af te melden (dit hoeft niet als men reeds een exportkentekenbewijs had aangevraagd en met witte platen naar Hongarije was gereden).

Niet EU en overige voertuigen

Bovengenoemd verhaal geldt voor de invoer van voertuigen binnen de EU. Sinds medio 2016 is de invoer van voertuigen van landen buiten de EU die niet voldoen aan de allerlaatste Europese milieu-eisen vrijwel onmogelijk; in de praktijk betekent dit dat auto’s ouder dan een jaar of twee, drie uit landen als Turkije, Oekraïne of Servië eigenlijk niet kunnen worden ingevoerd. Hetzelfde geldt voor kleine aanhangwagens en landbouwvoertuigen zonder eigen kentekenbewijs: invoer is alleen mogelijk na een aparte typegoedkeuring en diverse testen en er moet een eigen kentekenbewijs worden aangemerkt. In de praktijk kost dit dikwijls meer dan een nieuwe Hongaarse aanhanger! Het is daarom ook niet mogelijk om een aanhanger zonder eigen kentekenbewijs en eigen kentekenplaat te koppelen aan een auto met Hongaars kenteken, onder andere omdat de WA-verzekering dan niet geldig is. Elke aanhanger dient op basis van het eigen kenteken een eigen WA-verzekering te hebben!

Robert Kemkers
Robert Kemkers - GeGe Makelaardij & Taxaties KFT.

 


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 


Taalcursus Hongaars is bedoeld om Nederlandstalige cursisten binnen een aanvaardbare tijd Hongaars te leren. Samen vormen de boeken en de website een complete cursus voor beginners én gevorderden, die geschikt is voor gebruik in de klas en voor zelfstudie.

traditioneel Hongaars dorp Eenvoudigere procedure voor Europeanen om landbouwgrond en wijnhuisjes te kopen. Doorgaans dient de agrarische waarde afgekocht te worden, maar in 2017 is de procedure volledig gratis, zelfs vrij van leges. Maar let op! Deze verruiming is slechts tijdelijk van kracht, tot en met 31-12-2017! Na die datum gelden in principe weer gewoon de ‘oude regels’, inclusief lange koopprocedure. 
Meer artikelen