Autorijden in Bulgarije: Tips & Tricks

Wikivoyage,  vrijdag 13 oktober 2017

Platteland in 
Bulgarije 

Als je in Bulgarije met de auto reist, kan het handig zijn het Cyrillische alfabet tenminste een beetje te kunnen lezen. De meeste borden op de hoofdwegen hebben Latijnse letters, maar de borden op de secundaire wegen zijn uitsluitend in het cyrillisch. Als je een rondreis door Bulgarije plant, zijn GPS-navigatie of een routekaart aan te bevelen.

Als buitenlander kun je het best een auto huren. Als je schade hebt aan de huurauto, door je zelf of door een ander veroorzaakt, dan moet je onmiddellijk de politie bellen om de schade te laten opnemen anders zal de verzekeringsmaatschappij deze niet vergoeden. Lees de Algemene Voorwaarden van de huurovereenkomst aandachtig door.

Rijden in Bulgarije is niet altijd even gemakkelijk - veel wegen hebben geen duidelijk aangegeven rijstroken en zitten vol hobbels en gaten. Ga er maar van uit dat je op alle wegen (behalve de snelwegen), gaten in het wegdek zult tegenkomen en dat er ook veel oneffenheden in zullen zitten. Door een slechte toestand van de wegen, zul je vaak auto's tegenkomen die aan de verkeerde kant van de weg rijden om de gaten te vermijden. Wees daarom voorzichtig bij het rijden in een onverzichtelijke bocht. Lokale bewoners houden zich vaak niet aan de snelheidsbeperkingen, geven geen richting aan bij het wisselen van rijstrook, halen gevaarlijke manoeuvres uit en zijn zenuwpezen achter het stuur. Wees voorzichtig als je over de weg Sofia-Griekenland rijdt. Er zijn daar vaak uitgebreide wegenrenovaties en je zult een aantal echt gevaarlijke chauffeurs tegenkomen.

Als je je aan de regels houdt, zal de politie je niet lastig vallen. De Bulgaarse politie heeft overigens witte Opel Astra patrouilleauto's, gemarkeerd met "POLICE" in blauwe letters - hou daar rekening mee, want in het verleden zijn er verschillende gevallen geweest van valse politieagenten die auto's tegenhouden en reizigers beroven. Als je ooit twijfelt aan de autoriteit van de personen die je aanhouden, dan heb je het recht om hen te vragen zich te legitimeren met een certificaat van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Министерсво на вътрешните работи - МВР).

Nooit alcohol drinken als je met de auto onderweg bent in Bulgarije! Alcohol in het verkeer is natuurlijk altijd gevaarlijk, maar in Bulgarije is het een zware misdaad: een eerste overtreding zal leiden tot een lange gevangenisstraf of in ieder geval tot een zeer hoge boete. Het omkopen van een politieagent voor een snelheidsovertreding of een parkeerboete gebeurt steeds minder.

Autodiefstal is geen groot risico, maar moet ook niet onderschat worden. In landelijke gebieden kun je je auto veilig achterlaten, maar in de grote steden of op toeristische plekken, is het raadzaam om je auto te parkeren in een drukke straat of in een bewaakte garage, waar de tarieven variëren van 6 leva (€3) per dag tot 2 leva (€1) per uur. Als je van plan bent om meer tijd door te brengen in een stad, dan is kun je het beste een parkeerplaats huren voor gemiddeld 60 leva (€ 30) per maand. De meeste hotels hebben hun eigen parkeergelegenheid, en zelfs bij prive verblijven is het vaak mogelijk om de auto in de tuin te parkeren, vraag gewoon of het mag.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling  


House in the Bulgarian countryside
Woningen en appartementen te koop in Bulgarije. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen aan de Zwarte Zee kust en goedkope boerderijen in het binnenland. 

countryside bulgaria REA Bulgarije is een advies- en makelaarskantoor met meer dan 10 jaar ervaring, gespecialiseerd in de verkoop van onroerend goed in Bulgarije. Met REA heeft u de voordelen van een vast contact in Nederland met communicatie in het Nederlands, naast de persoonlijke begeleiding door een collega ter plaatse bij het zoeken, bezichtigen en kopen van onroerend goed in Bulgarije. REA is meer dan een makelaar; we zijn uw persoonlijke adviseur bij de aankoop van uw onroerend goed in Bulgarije. 
More articles