Autorijden in Griekenland: Tips & Tricks

Wikivoyage,  dinsdag 17 oktober 2017

Strand met vissers in 
Griekenland 

Het verkennen van Griekenland met de auto kan een schitterende ervaring zijn, omdat je per auto de schilderachtige en gevarieerde kustlijnen, het binnenland en de eilanden op je gemak kunt verkennen. De wegen in Griekenland zijn over het algemeen goed onderhouden. Er zijn de afgelopen jaren miljarden euro's gestoken in de uitbreiding van het aantal snelwegen. Vanwege de snelle uitbreiding en verbetering van het wegennet wordt geadviseerd altijd de meest actuele wegenkaarten bij je te hebben. Veel van de nieuwere snelwegen zijn tolwegen en de heffingen kunnen duur zijn. Wegwijzers in het Grieks worden meestal herhaald met een vertaalde versie in het Latijnse alfabet.

Autoverhuurbedrijven kun je overal in Griekenland vinden, maar vooral in de grote steden en in de toeristische gebieden. De aangeboden auto's zijn meestal handgeschakeld; automaten zijn er wel, maar het is aan te raden om deze van tevoren te reserveren. Benzine is ongeveer even duur als in Nedeland. Sommige autoverhuurbedrijven staan niet toe dat je met de huurauto de grens overgaat naar naar het buitenland. Een uitstapje naar Albanië, Macedonië, Bulgarije of Turkije is er dus niet bij.

Bestuurders die niet in het bezit zijn van een EU-rijbewijs moeten een internationaal rijbewijs hebben dat ze in hun eigen land hebben gekregen. Dit is misschien niet nodig als je een auto huurt, maar wel als je betrokken raakt bij een ongeval of door de politie wordt aangehouden voor een controle of voor een verkeersovertreding. Verzekeringspolissen kunnen ongeldig zijn als je van buiten de EU komt en niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Voor mensen uit Noord-Europa kan autorijden in Griekenland een enerverende uitdaging zijn. Griekse chauffeurs kunnen namelijk wat agressief overkomen. Ook de topografie van het land vraagt af en toe veel van bestuurder. Smalle wegen in bergachtige gebieden dwingen je om in korte tijd veel bochten en wendingen te nemen. De wegen in steden en dorpen kunnen ook aan de smal kant zijn. Als auto's elkaar ontmoeten op een smal stuk weg is het gebruikelijk dat de ene bestuurder aan de kant gaat om de tegenligger ruimte te geven. Soms zal de ene chauffeur een stukje terug moeten rijden om plaats te maken voor de ander. Je moet je aanpassen aan dit soort gebruiken anders worden de lokale bewoners boos en dat laten ze dan ook luid en duidelijk weten. Rij altijd langzaam door dorpen en kleine stadjes, omdat er vaak voetgangers op de weg lopen. Een ander belangrijk verschil met het rijden in bijvoorbeeld Nederland zijn de verschillen in snelheid, met name op de snelwegen. Terwijl de maximumsnelheid oploopt tot 120 km/u, rijden sommige voertuigen maar 40 km/u. Andere voertuigen rijden op hun beurt weer met snelheden die de maximum snelheid ruim overschrijden en kunnen zeer snel vanuit de achtergrond in je achteruitkijkspiegel verschijnen.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


http://huis.kopen.s3.amazonaws.com/griekenland/koopproces/vakantie-huis-in-griekenland.jpg
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars. 

Groeten uit Griekenland Overzicht van boeken met informatie over emigreren naar Griekenland, een huis kopen in Griekenland, wonen en werken in Griekenland, Griekse gewoontes, Griekse buren. Kortom alle info die je nodig hebt om bijvoorbeeld op één van de vele Griekse eilanden te gaan wonen. 
More articles


Links