Met de auto onderweg in Oostenrijk: Tips & Tricks

Wikivoyage,  zaterdag 21 oktober 2017

Kruispunt in Salzburg 

Landelijke en dunbevolkte regio's zijn gemakkelijker met de auto te verkennen, vanwege de onregelmatige busdiensten. Veel populaire plekjes in de bergen zijn alleen met de auto of te voet bereikbaar. Een auto huren voor een paar dagen is een goeie manier om van de gebaande paden af te wijken. Autorijden in Oostenrijk is normaal gesproken vrij plezierig, het land is klein en de wegen zijn in goede staat, en het is er niet te druk. Maar pas op voor gevaarlijke chauffeurs: Oostenrijkers zijn over het algemeen zeer gezagsgetrouw, maar achter het stuur lijken ze een uitzondering te maken op hun attente houding. Uitgebreide kaarten van Oostenrijk of van specifieke regio's kun je in elk benzinestation kopen.

Zoals in veel Europese steden moet je op werkdagen parkeergeld betalen in de stad. Meestal zijn de parkeerzones op straat gemarkeerd met blauwe lijnen. Sommige steden (zoals Wenen) hebben gebiedszones die niet door blauwe lijnen worden aangeduid. De kosten variëren van stad tot stad evenals de boetes die in rekening worden gebracht als u geen geldig parkeerkaartje heeft. Parkeerkaarten zijn te koop bij kiosken. Sommige steden (zoals Graz) hebben kaartjesautomaten op straat. Een goedkoop alternatief is om je auto een beetje buiten de stad te parkeren op zogenaamde Park and Ride parkeerplaatsen en daarna het openbaar vervoer te nemen.

Reizen op Oostenrijkse autosnelwegen (Autobahnen of Schnellstraßen) betekent tol betalen. Als je auto minder dan 3500 kg weegt, moet je vooraf een vignet kopen, die bij elk benzinestation of aan de grens kan worden gekocht. Vignetten kunnen worden gekocht voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar (technisch geldig tot januari van het volgende jaar). Het feit dat er geen vignet is voor één dag of twee dagen is geen fout maar een bewuste keuze. Duitse toeristen die met de auto naar Italië gaan om daar twee weken op vakantie te gaan moeten tweemaal een vignet kopen. De manier waarop de vignet tarieven zijn bedacht zorgt voor maximale inkomsten.

Voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kg moeten in plaats van een vignet een GO-Box aanschaffen, een transponder die de toltarieven in rekening brengt als de auto op de Autobahn of Schnellstraße rijdt. De kosten van de GO-Box bedragen € 5, - en de tolgelden kunnen ofwel vooruitbetaald worden (€ 75, aanvankelijk gevolgd door verhogingen van € 50) ofwel betaald worden via een factuur op een latere datum. Tarieven variëren van € 0,15 tot € 0,39 per kilometer op basis van het aantal assen, met bijbetaling van extra kosten op basis van het tijdstip van de dag en voor bepaalde Autobahnen.

Rijden op een autosnelweg zonder vignet wordt gestraft met betaling van een tolheffing van 120 euro (65 euro voor motorfietsen), waarmee je die dag en de dag erna op de autosnelwegen mag rijden. Of een boete van meer dan 300 euro, en als de boete niet ter plaatse wordt betaald, kunnen waardevolle spullen in beslag genomen worden om te garanderen dat je de boete betaalt. Je moet het vignet op de voorruit bevestigen, bij voorkeur bovenaan in het midden of in een van de hoeken aan de bestuurderszijde, anders is het vignet niet geldig. Dit is een veelvoorkomende fout van buitenlanders in Oostenrijk. De snelwegpolitie controleert regelmatig op vignetten. Rijden zonder een geldige GO-Box kost 220 euro en het instellen van een onjuiste tolklasse kost 110 euro.

Deel een vignet in geen geval met een ander voertuig, omdat dit het vignet ongeldig maakt. De sticker is ook zo ontworpen dat het makkelijk te zien is of hij gedeeld is. De boete hiervoor is een verdubbeling van de tolheffing of een boete van maximaal € 3000, -. Als garantie voor de betaling van de boete kunnen waardevolle spullen in beslag genomen worden.

Op bepaalde wegen zijn extra tolgelden verschuldigd, met name op bergpassen, die je moet betalen in biljetten (niet munten) of met een creditcard. Een voorbeeld hiervan is de Brennerpas, vlak voor de A13 Italië binnenkomt.

De maximum snelheid is 130 km/u op Autobahnen en 100 km/u op Schnellstraßen en Bundesstraßen. Op de overige wegen ligt de maximum snelheid tussen de 50-80 km/h. De regels voor Autobahnen lijken sterk op de regels in Duitsland. Zo mag je bijvoorbeeld niet rechts passeren en is de minimum snelheidslimiet 60 km/u (auto's die geen 60 km/u halen worden niet toegelaten op de Autobahn). Het grote en voor de hand liggende verschil met Duitsland is de algemene snelheidslimiet van 130 km/u.

Rij vooral in de winter voorzichtig, vooral in de bergen. Hou er rekening mee dat in de hogere delen van de Alpen de wintermaanden van september tot mei duren en dat sneeuwval in het algemeen op elk moment van het jaar mogelijk is. Jaarlijks komen tientallen onervaren chauffeurs om het leven door gladde wegen. Rijd in de winter niet te snel en bij voorkeur ook niet 's nachts en zorg ervoor dat de auto in goede staat verkeert. Bruggen op snelwegen zijn bijzonder gevoelig voor ijs. Verminder de snelheid tot 80 km/u wanneer je over zo’n brug heen rijdt.

Winterbanden zijn verplicht tussen 1 november en 15 april. Tijdens het winterseizoen zijn de meeste huurauto's uitgerust met winterbanden. Er kan een extra vergoeding in rekening gebracht worden door het verhuurbedrijf. Sommige verhuurbedrijven gebruiken 4-seizoenen banden, in een dergelijk geval kun je wellicht over deze extra vergoeding onderhandelen. Het gebruik van winterbanden wordt ook sterk aanbevolen door Oostenrijkse autoclubs.

Bij sneeuwval zijn winterbanden of sneeuwkettingen op sommige bergpassen, en soms ook op snelwegen, wettelijk verplicht. Dit wordt aangegeven door een rond verkeersbord waarop een witte band of ketting op een blauwe achtergrond staat afgebeeld. Het is altijd een goed idee om een paar sneeuwkettingen en een warme deken in de kofferbak mee te nemen. Bestuurders moeten soms enkele uren in hun auto blijven zitten en lijden dan soms aan onderkoeling.


In tegenstelling tot de gangbare opvatting is het niet nodig om in de winter een terreinwagen te huren (hoewel een 4x4 nuttig is). Kleine, lichte auto's zijn in feite beter in staat om op smalle bergwegen te rijden dan langzame terreinvoertuigen.

Vrijwel alle wegen in Oostenrijk die voor het publiek toegankelijk zijn, zijn bedekt met asfalt of op zijn minst zelfs verhard. De problemen die normaal gesproken worden ondervonden zijn ijs en steilheid, niet de oneffenheden. Bij het afdalen zijn sneeuwkettingen de enige remedie tegen wegglijden, ongeacht het voertuig waarin u zich bevindt.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Typisch Oostenrijks huis
Zoek naar huizen en onroerend goed in Oostenrijk. Appartementen, boerderijen en villa’s te koop in Burgenland, Karinthië, Salzburg, Neder-Oostenrijk en Tirol. 

Het Oostenrijkse platteland Onze stap-voor-stap gids van het koopproces in Oostenrijk helpt je op weg bij het kopen van een woning in Oostenrijk. De gids laat alle stappen zien van het zoeken naar je ideale woning, tot het onderhandelen, contracten en hypotheken en het moment waarop je met de huissleutel de deur van je nieuwe woning opent. 
More articlesLinks