Autorijden op Sicilië : Tips & Tricks

Wikivoyage,  dinsdag 31 oktober 2017

Platteland 
Sicilië 

De beste manier om Sicilië te verkennen is met de auto. Een TomTom is daarbij erg handig. Zelfs een bijrijder met veel ervaring in het lezen van wegenkaarten komt in de problemen door de ondoorzichting eenrichtingsverkeer in de steden. Eigenaren van campers wordt geadviseerd om buiten het centrum van de stad te parkeren (waar mogelijk in een bewaakte parkeergarage), zodat ze niet het risico lopen vast te komen zitten in de schilderachtige steegjes van de oude binnensteden. Buiten steden en dorpen zijn er nauwelijks wandel- of fietspaden. Maar op de berghellingen van Sicilië kom je wel fanatieke wielrenners tegen die de indruk wekken te trainen voor de eerstkomende Giro.

Als buitenlander heb je wat tijd nodig om te wennen aan het autorijden op Sicilië. Het verkeer is erg druk in grote steden als Palermo, Catania en Messina. Stoppen voor een rood verkeerslicht is niet altijd gebruikelijk. Het wisselen van rijstrook wordt aangegeven door te claxoneren en soms door even met spatbord contact. Als je opmerkzaam rijdt en probeert te anticiperen op de intenties van de andere weggebruikers, dan rijdt het verkeer soepeltjes door en daarnaast vergeven de Sicilianen de reiziger met een vreemd kentekenplaat vrij veel. Je moet een beetje vergevingsgezind rijden en niet denken ‘Ik heb voorrang, dus dat neem ik dan ook’. Je kunt beter meegaan in de flow door net als de Italianen zelf met wat lichtsignalen en getoeter op een onconventionele manier afslaan. Steeds meer Italianen hechten belang aan het onberispelijke uiterlijk van hun auto, de beelden van auto’s met deuken en roestplekken worden steeds zeldzamer.

In de provinciesteden is het relatief comfortabel rijden, men doet het rustig aan en rijdt er voorzichtig: wat gaat de andere weggebruiker doen?, wil hij inhalen ondanks de doorgetrokken lijn?, laat ik maar rechts blijven rijden. De autoweg in Palermo bestaat uit drie rijstroken maar men rijdt er vaak alsof de weg uit vier of vijf rijstroken bestaat, waarbij de pechstrook wordt gebruikt om alvast voor te sorteren voor de volgende afslag. De verkeersborden die een afslag aangeven zijn een uitdaging voor niet-inheemse automobilisten. De afslag van de snelweg in Palermo naar bijvoorbeeld Monreale lukt zelden bij de eerste poging.

Parkeren in steden is over het algemeen moeilijk, parkeerplaatsen en parkeerterreinen zijn vaak smal, zodat campers er in ieder geval al niet kunnen staan. Vaak kun je net buiten het centrum nog wel een parkeerplek vinden zo tegen het einde van de siësta voordat de winkels opengaan. Eigenaren van een camper kunnen hun voertuigen het beste buiten het centrum parkeren, en dan met name in bergdorpen. De wegen in het dorpscentrum kunnen extreem smal en hoekig zijn. Op blauwe gemarkeerde parkeerplaatsen moet je betalen, gele parkeerplaatsen zijn gereserveerd voor lokale auto's en op wit gemarkeerde parkeerplaatsen mag iedereen parkeren.

Wegennet:

Axx - Autostrada - Autoweg, gedeeltelijk tolweg. Op de A18 en A20 kun je bijvoorbeeld goed doorrijden. De Viacard (soort betaalpas) wordt niet overal geaccepteerd, dus zorg dat je contant geld bij je hebt.

SS - Strada Statale - Snelweg in een door de overheid beheerd wegennet. Gedeeltelijk dubbelbaans. Dit wegennet wordt steeds verder uitgebreid, geen tolheffing.

SP - Strada Provinciale - Provinciale weg in een door de provincie onderhouden wegennet. Vooral de oudere provinciale wegen met lage nummers kunnen slecht zijn, terwijl andere wegen de kwaliteit van een Autostrada hebben.

SR - Strada Regionale - Regionale landwegen. Deze zijn in de bergen bij tegemoetkomend verkeer alleen geschikt voor twee Cinquecentos. Het kan zijn dat een aardverschuiving de helft van de weg heeft vernietigd. Niet aan te raden na hevige regenval in het voorjaar.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Duits door Jos Deuling  


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Detail van oude houten deur Het 1-eurohuizeninitiatief in Sicilië beoogt ontvolkte landelijke gebieden te revitaliseren door huizen voor een symbolisch bedrag te verkopen. Kopers moeten zich verbinden aan renovaties, waarbij ze bureaucratische en financiële uitdagingen tegenkomen. Dit unieke project biedt de kans om bij te dragen aan de heropleving van charmante dorpen, maar vergt aanzienlijke investeringen en aanpassingen. 
More articles