Lekker brood kopen bij een echte Franse bakker

James Mansfield,  woensdag 12 juli 2017

Stokbrood kopen in Frankrijk 

In Frankrijk vind je bijna op elke hoek van de straat een bakker. Ze hebben vaak een groot aanbod aan verschillende soorten brood. Voor buitenlanders is dit nogal overweldigend. In deze blogpost vind je een overzicht van verschillende bekende en minder bekende broodsoorten. We geven ook nog wat tips en helemaal onderaan vind je een literatuurlijst en enkele informatieve links.

Hoe vind je een goede bakker?

In Frankrijk zeggen ze wel eens dat de dichtsbijzijnde bakker de beste is. Maar dat is natuurlijk niet zo. Bakkers die hun brood op lokatie bakken mogen zich Boulangerie noemen. Deze bakkers hebben vaak een sticker op de winkel met de tekst Artisan Boulanger.

Logo 
Boulangerie Authentique 

Als je deze sticket ziet dan weet je dat je te maken hebt met een echte bakker en niet met bijvoorbeeld een depot de pain waar ze ingevroren fabrieksbrood afbakken. Sommige depots de pain krijgen hun brood van een echte boulangerie maar dat moet je maar net weten. Je kunt dus het beste letten op de sticker. Maar je kunt natuurlijk ook de volgende regel hanteren: de beste bakkers zijn de bakkers waar de langste rij voor de deur staat.

France Broodsoorten

In Nederland denk je bij een Frans brood meestal aan stokbrood of baquette. Maar in Frankrijk heb je broden in alle soorten en maten.

De baguette ordinaire is goedkoop, zo rond de euro. Ze liggen vaak als een stapel hout in de winkel, hebben een mooie krokante korst en zijn gevuld met luchtig wit deeg.

De baguette traditionnelle is een treetje hoger dan de ordinaire. Meestal zijn ze met de hand gekneed zoals je kunt zien aan de puntige uiteinden. Dit brood is wat duurder dan de baguette ordinaire. Sommige bakkers geven hun baquette traditionelle de naam van de wijk of van de bakkerij.

De flute (genoemd naar het blaasinstrument) kom je ook wel in Nederland tegen. Dit brood heeft de vorm van een baguette maar is groter. In sommige streken is het dunner dan de baquette en lijkt het op de ficelle.

De ficelle (het “touwtje”) is een dun stokbroodje en de baguette aux cereales is een meergranen baquette.

Echt traditioneel Frans brood is de pain de campagne. Je komt dit brood ook wel tegen onder de naam pain paysan. Het heeft een dikke korst zodat het langer vers blijft. De pain de campagne is een mix van volkoren bloem en witte bloem en wordt gegeten bij vlees, kaas, soep en stoofpotjes.

Pain complet is volkorenbrood, pain de seigle is gemaakt van rogge (maar veel lichter dan het Nederlandse roggebrood) en pain au levain is zuurdesembrood.

Je vindt bij Boulangeries ook vaak speciale broodjes met noten, olijven of vijgen. In heel Frankrijk heb je ook nog speciale regionale broden.

Luxe broodjes

Luxe broodjes worden in Frankrijk viennoiserie genoemd. Men vermoedt dat koningin Marie-Antoinette (afkomstig uit Vienne, Wenen) het croissantje in Frankrijk geintroduceerd heeft. Vandaar de term viennoiserie. De broodjes zijn gemaakt van luchtig bladerdeeg, soms gezoet en er zijn eieren in verwerkt. In Frankrijk eet men deze broodjes vaak bij het ontbijt. Met boter, jam, nutella en een kom koffie.

De croissant en de pain au chocolat zijn de bekendste luxe broodjes. In Nederland over het algemeen ook verkrijgbaar.

De pain aux raisins bevat rozijnen en de chasson aux pommes is een soort appelflap.

Pain brioche is gemaakt van een zoet deeg met eieren. Het is net cake.

Enkele praktische tips

Veel boulangeries zijn op maandag gesloten. Franse winkels moeten minimaal 1 dag in de week gesloten zijn. Veel Franse bakkers zijn het hier niet mee eens maar moeten zich houden aan de wet.

Als je van extra knapperig brood (bien cuite) houdt of juist van brood met een zachte korst (pas trop cuite), dan kun je er in de winkel gewoon naar vragen. Dat vindt men heel normaal.

De combinatie van brood en boter vind je in Frankrijk alleen bij het ontbijt. In een restaurant serveert men brood zonder boter. Je legt het brood naast je bord op het tafellaken. Na het eten gewoon even de broodkruimels opvegen en op je bord leggen.

Vers gebakken stokbrood wordt snel hard. Maar je kunt het de volgende dag bij het ontbijt nog wel eten als je het in een kom met hete koffie dompelt of in een kommetje met gesmolten chocola. Je kunt het brood ‘s nachts ook bewaren in een doek en ‘s morgens even roosteren.

Informatieve links





Boeken

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke stap-voor-stapfoto's neemt Meester Boulanger en gepassioneerd broodbakker Hiljo Hillebrand je mee in de wereld van het brood. Alle belangrijke basistechnieken komen aan bod met daarnaast handige tips, praktische aanwijzingen en originele variaties. Leer hoe je thuis de lekkerste broden uit de oven tovert. Van ambachtelijke desembroden tot krokante kaasbolletjes en van een feestelijk paasbrood tot overheerlijke hot cross buns. Ook voor de ervaren broodbakker valt er genoeg nieuws te ontdekken: van bienenstich en chapati tot injera en simit.


Brood bakken kun je leren! En Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven is gelukkig ook een meester in het uitleggen. Hij wil dat mensen daadwerkelijk leren en begrijpen wat er bij brood bakken komt kijken. Pas als je weet hoe het zit met de ingrediënten, tijden, technieken, temperatuur en materialen, kun je ook echt goed (gaan) bakken! Geen trucs, maar kennis.
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

4,6/5 (99 reviews) op Bol.com (11 juli 2022)

Frans stenen huis in een dorp Ontdek de voor- en nadelen van het zelf verkopen van onroerend goed in Frankrijk zonder makelaar. Van directe interactie met kopers tot volledige controle over het verkoopproces, leer hoe eigenaren hun huis op de markt brengen met persoonlijke flair en zonder makelaarskosten. We bespreken ook de uitdagingen, waaronder beperkte expertise, juridische complexiteit en het belang van objectieve prijsstelling. Een essentiële gids voor iedereen die overweegt zelf een huis in Frankrijk te verkope 
Meer artikelen