B&B in Italië

Ronald de Rooy,  vrijdag 29 april 2016

Basilicata Castelmezza 

'Wij dromen al jarenlang van.....' zo beginnen veel emails die wij ontvangen en gesprekken die wij met klanten voeren. Veel mensen dromen van 'een ander leven', minder gejaagd en hectisch, 'het roer om'. En waar kun je dat beter doen dan in Italië? Vakanties in het mooie land met haar eindeloze geschiedenis, cultuur, gastronomie en niet te vergeten, de aardige mensen, moedigen de gedachte aan dat Italië hèt land is om een ander leven te beginnen. Het starten van een B&B is een aantrekkelijke gedachte. Wonen en integreren in een mooi Toscaans dorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, je eigen wijn bottelen of net die ene speciale B&B starten. Een B&B waar je je eigen liefde voor Italië in kunt verwerken en een leven waar je mee kunt gaan op het ritme van de Italiaanse seizoenen in plaats van de hectiek in noord-Europa. Nu de economische crisis achter ons lijkt te liggen, merken wij dat er een groep kopers is die deze droom niet is kwijtgeraakt de afgelopen jaren en nu weer terugkomt. Dit schept echter ook de noodzaak om een realistisch beeld te geven over de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Veel aspirant kopers hebben zich vaak nog nauwelijks georiënteerd op het prijsniveau en hoe de aankoop betaald en gefinancierd zal worden. Daarnaast is men zich vaak niet bewust van de keerzijde van een dergelijk leven: het opgeven van de zekerheid van een (vaste) baan, de moeilijkheden die eventuele kinderen zullen hebben bij het aarden in hun nieuwe omgeving en het harde werken in een horeca bedrijf om het een verwend publiek naar de zin te maken.

Het starten van een bedrijf in de toeristische sector veronderstelt ook dat er klanten, of beter gasten, nodig zijn om voor inkomsten te zorgen. Daarom moet gekozen worden voor een gebied dat toeristisch interessant is. Ook de bereikbaarheid speelt een rol. Hoe beter de B&B is te bereiken, per vliegtuig, per auto, hoe beter de bezettingsgraad zal zijn en hoe langer de seizoenen. Al vrij snel zoeken verstandige ondernemers daarom in de bekendere delen van het land zoals Toscane, Umbrië en Le Marche. Gebieden waar toeristen graag komen en waar veel te zien en te doen is. Maar hoe zit dat dan met het prijsniveau? Hierover kunnen we kort zijn. Er moet gerekend worden op een investering die niet heel veel zal verschillen van de aankoop van een leuk hotelletje op de Nederlandse hei of aan de Vlaamse kust. Voor € 200.000 is het echt niet mogelijk om een B&B over te nemen, of om een geschikt pand te vinden dat direct klaar is om te starten. En financieren? Ook daar kunnen we kort over zijn. Geen Italiaanse bank zal interesse hebben om een toeristisch bedrijf te financieren in een land dat al vol staat van hotels, agriturismi en B&B's. Met andere woorden, een businessplan is voor uzelf belangrijk, maar u zult een groot deel van de investering moeten doen met aanwezige eigen middelen. Ondernemers die zich door deze realiteit niet uit het veld laten slaan, gaan natuurlijk een prachtig avontuur tegemoet dat de realisatie van die lang gekoesterde droom kan inhouden! Wij kennen gelukkig in onze klantenkring ook voorbeelden van succesvolle B&B avonturen.

Ronald de Rooy Italiacasa
Ronald de Rooy - ItaliaCasa

 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Sfeerfoto platteland Toscane Een van de belangrijkste vereisten die de Italiaanse wet aan woningen stelt is de aanwezigheid van het 'Certificato di Agibilità', het beste te vertalen als 'bewoonbaarheidscertificaat'. 
More articles