Huis kopen Turkije : belastingen, kosten, verzekering, water & licht

Doug Duffin / Jos Deuling,  zaterdag 9 juli 2011

Met hoeveel extra kosten moet je rekening houden als je een huis in Turkije koopt?

Extra kosten
  1. 3% onroerendgoedbelasting. Dit is een eenmalige belasting. Te betalen bij ontvangst van het eigendomsbewijs, de .
  2. Kosten advocaat, voor het geval je een advocaat hebt ingehuurd. Tarieven starten vanaf 200-250 euro.
  3. 100 euro aan notariskosten als je iemand juridische volmacht wilt geven om alle documenten te ondertekenen. Het kan namelijk enige weken duren voordat al het papierwerk is afgehandeld. Dan kun je veel beter iemand een juridische volmacht geven om de benodigde handtekeningen te plaatsen
  4. Een vergoeding van 3% voor de makelaar. Voor onkosten en commissie. Te betalen bij het opstellen van het koopcontract of als je de eerste aanbetaling doet. Maar je kunt met de makelaar ook een andere afspraak maken over de betaling.
  5. Het is verplicht om een aardbeving verzekering af te sluiten. Geadviseerd wordt om een volledige dekking te nemen, zowel voor het huis als voor de inboedel. Deze verzekering moet ingaan op het moment dat het huis op jouw naam wordt overgeschreven. De kosten hangen af van de waarde van de woning, de inboedel en de looptijd van de verzekering. Je moet rekening houden met een bedrag van tussen de 150 en 200 euro
  6. Als de woning wordt overgeschreven op jouw naam krijg je direct te maken met de rekeningen voor water en licht.

Veld met lentebloemen nabij Erzurum in Anatolië, Turkije
Veld met lentebloemen nabij in , Turkije

Om je een idee te geven van de extra kosten hier een voorbeeld van de kosten voor een huis van 50.000 euro

Verkoopprijs 50.000 euro
Onroerendgoedbelasting @ 3% 1.500 euro
Advocaat 500 euro
Notaris 100 euro
Makelaar @ 3% 1.500 euro
Volledige verzekering
(incl. aardbeving dekking)
150 euro
Water & Licht 180 euro
Totaal53.930 euro


Na ontvangst van de , het eigendomsbewijs, zijn er nog andere kosten die betaald moeten worden. De jaarlijks terugkerende kosten voor een huis in Turkije bedragen ongeveer:

Electriciteit 120 euro
Water / Riolering 50 euro
Gas 25 euro
Afvalstoffenheffing 10 euro
Onderhoudskosten woning 200 euro
Aansluiting Satelliet TV 150 euro
Gemeentelijke belasting 15 euro
Totaal 570 euro


Het is niet nodig om een tussenpersoon in te schakelen om deze facturen te betalen. Gas en Licht kun je bijvoorbeeld per incasso betalen via je eigen .
De rekening voor water komt 1x per jaar, net als de gemeentebelasting. Deze rekeningen kun je betalen als je in Turkije bent.

NB. De hierboven genoemde kosten waren correct op moment van schrijven, maar kunnen aan verandering onderhevig zijn. Prijzen kunnen lokaal ook verschillen. De bedragen hierboven zijn alleen bedoeld om een indicatie te geven.

Belastingen

De lokale overheid int de jaarlijkse onroerendgoedbelasting. Te vergelijken met onze WOZ belasting. In de gemeente Fethiye is het bijvoorbeeld 0.3% voor land en 0.1% voor een huis. Het percentage wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld i.v.m. de inflatie. Als eigenaar van een woning moet je bij de gemeente een beëdigde verklaring indienen. Jouw advocaat of makelaar kan je hier de eerste keer bij helpen.
Naast de belasting op onroerend goed, moet je ook nog een gemeentelijke afvalstoffenheffing betalen. Die kun je op het gemeentehuis betalen.

Verzekeringen

Je bent van overheidswege verplicht een aardbeving verzekering af te sluiten. Voor een huis met een oppervlakte van 100m2 kost deze verzekering, de ‘Dask’, rond de 25-30 euro. Je bent dan wel onderverzekerd. Deze verzekering keert namelijk weinig uit. Je moet daarom zelf nog een opstalverzekering afsluiten. Je kunt je dan bijverzekeren tegen aardbevingen, brand en overstromingen.

Water & Licht

Als je een nieuwe woning koopt dan zal de projectontwikkelaar het water & licht op jouw naam zetten. Bij de koop van een bestaande woning moet je als nieuwe eigenaar contact opnemen met het electriciteitsbedrijf en het waterleidingsbedrijf om water en licht over te laten schrijven op jouw naam. Als je een appartement of huis hebt gekocht in een complex dan staat het water en licht waarschijnlijk op naam van het complex. Je hoeft dan zelf geen actie te ondernemen. De rekening komt dan vanzelf.
Als je zelf op pad moet om water en licht over te schrijven dan moet je hier wel wat tijd voor uittrekken. Je moet naar het electriciteitsbedrijf en het gemeentehuis. Als je via een makelaar heb gekocht dan kun je vragen of de makelaar dit wil regelen. Hiervoor moet je wel wat betalen maar het bespaart je een hoop gedoe. Om de electriciteit aan te vragen heeft de makelaar de volgende gegevens nodig : een fotocopie van je paspoort, een aanvraagformulier en het registratienummer (dit staat op de meter). Als het een compleet nieuwe registratie betreft, dan moet je het registratienummer van de dichtbijzijnde buren nemen (staat op hun meter!!). Voor de aanvraag van water volg je min of meer dezelfde procedure. Het nummer van de watermeter staat op een metalen plaatje dat aan de waterleiding is bevestigd. Voor de aanvraag van water moet je echter eerst naar het gemeentehuis. Op het gemeentehuis moet je namelijk eerst alle openstaande schulden op het onroerend goed betalen. De gemeente geeft dan een bewijs af dat er geen schulden meer rusten op de woning. Daarna kun je op het gemeentehuis de aanvraag voor water afhandelen.
Als je bent aangesloten op water & licht dan worden regelmatig, 1x per 2 maanden, de meterstanden opgenomen. De rekening kun je cash voldoen (water alleen op het gemeentehuis !) of via een incasso opdracht.


Toeristen genieten van hun vakantie op het strand van Bitez in Bodrum, Turkije
Zoek naar huizen en appartementen te koop in Turkije. Goedkope woningen in Altinkum, Bodrum, Fethiye, Dalyan, Side of Kusadasi. Huizen te koop in Turkije direct van eigenaar en via makelaars. 

In Turks tafelen neemt Sevtap Yüce je mee naar haar roots en beschrijft ze de gerechten die de Turkse keuken zo bijzonder maken. Van eenvoudig streetfood dat op straat altijd het beste smaakt, tot op houtvuur gebakken brood, verse salades en uitgebreide familierecepten.

Beach hotel aan de Egeischische kust in Turkije Turkije heeft een roerige winter achter de rug, maar het land blijft niet bij de pakken zitten. De wetgever doet er alles aan om het land zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse investeerder. Want het ziet er naar uit dat de komende zomer de vastgoed prijzen die al waren gedaald, nog lager zullen uitpakken voor de buitenlandse investeerder. 
Meer artikelen


Links