Wordt het een beunhaas of een artisan?

Wouter Haaijman,  vrijdag 27 april 2012

Huis met blauwe luiken op 
Franse platteland 

Heeft u of koopt u een huis in Frankrijk dat verbouwd moet worden? Als u dat niet zelf wilt of kunt doen, zult u daar iemand voor moeten inhuren. Een goede vakman vinden en in het Frans uitleggen wat er moet gebeuren is niet eenvoudig, zelfs als u behoorlijk Frans spreekt. Het goed beoordelen van een offerte is in Nederland al moeilijk maar een in het Frans opgestelde offerte (een ‘devis’) is vaak nog lastiger te begrijpen.

Het is dan ook best begrijpelijk dat u overweegt om in zee te gaan met een Nederlandse of Engelse persoon, die al in Frankrijk woont. Dat praat wel zoveel gemakkelijker. Vaak zijn dit echter doe-het-zelvers, (ex-) bouwvakkers, (ex-) loodgieters, enzovoorts. Velen bieden zich aan als vakman omdat zij wat moeten (bij)verdienen. Dat is prima zolang ze de noodzakelijke kennis en ervaring hebben en zich aan de Franse bouwvoorschriften en regels houden. Dat betekent onder andere materialen gebruiken die voldoen aan de Franse normen en ingeschreven zijn bij de Chambre des Métiers. Helaas lappen beunhazen deze regels vaak aan hun laars. En daarbij komt nog dat zij vaak niet verzekerd zijn. Een artisan is een erkend vakman die is in geschreven bij de Chambre des Métiers en die is verzekerd.

U kunt dus beginnen om na te gaan of de persoon aan wie u uw verbouwing wil toevertrouwen geregistreerd staat bij de Chambre des Métiers. Als hij een ‘extrat k/k-bis’ kan laten zien (vergelijkbaar met een Nederlands uittreksel KvK) dan is dat in orde. Een artisan heeft ook een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is belangrijk omdat u daarmee beter beschermd bent ingeval er wat fout gaat met de aflevering. De garantie die de artisan geeft wordt gedekt door zijn verzekering. Daarom is het verstandig altijd even naar het bewijs ervan te vragen.

Niet alleen Franse artisans

Veel buitenlanders denken dat alle artisans Fransen zijn en kiezen daarom maar een beunhaas die hun taal spreekt. Dat is echt niet nodig want in Frankrijk zijn ook niet-Franse artisans actief, die u kunnen helpen met een verbouwing of een renovatie. Het is verstandig om de keuze van een artisan op wat diepgravender onderzoek te baseren, dan op wat u heeft gehoord van de chambres d’hôtes eigenaar of de makelaar bij uw laatste bezoek aan Frankrijk. ‘On se connait’ is belangrijk op het Franse platteland, maar een kennis-van-een-kennis is onvoldoende grond voor de keuze van een artisan. Het gaat vaak om grote bedragen, om nog maar niet te spreken van uw levensgeluk in Frankrijk. Prijzen verschillen natuurlijk en de ene artisan levert beter werk dan de ander. Vraag daarom minstens drie artisans om een offerte en trek in een vroeg stadium referenties na. Het bekijken van geleverd werk is een noodzaak. Als het mogelijk is kies dan de referentie van een klant die ook buitenlander is.

De offerte

Zorg ervoor dat uw offerteaanvraag goed in elkaar zit door exact en gedetailleerd aan te geven wat er geleverd moet worden. Een goede artisan zal ervoor zorgen dat hij begrijpt wat u vraagt en brengt dan een reële offerte uit. Hij gebruikt de vakmensen die nodig zijn voor specifiek werk, de juiste materialen, berekent het juiste TVA percentage (dat hangt af van het soort werk), en stelt een prijs voor die in verhouding staat met wat hij zal leveren. Als u zelf niet deskundig bent, kunt u de offertes laten beoordelen door iemand die dat wel is op dit gebied. Een dergelijke expertise kan u veel geld en ellende besparen. Een bekende truc van oneerlijke artisans (en van beunhazen) is het opnemen van verborgen meerwerk of het niet noemen van meerwerk dat dan later, als verrassing, naar voren. Natuurlijk op het moment dat de verbouwing zover is gevorderd dat u niet meer terug kunt. Een artisan zal de klant vragen de offerte te tekenen om aan te geven dat deze geaccepteerd is. Betalingsvoorwaarden worden in de offerte vastgelegd.

De beunhaas. Die is toch veel goedkoper!

Een beunhaas lijkt goedkoper dan een artisan. Voor sommige klussen maakt het niets uit. De beunhaas die het gras komt maaien of het zwembad schoonmaken kan weinig kwaad. Maar als het gaat om een verbouwing, restauratie of een renovatie dan zijn kennis en ervaring wel belangrijk. Bij een beunhaas kunt u ook niks navragen. Beunhazen adverteren niet en ze vinden het onprettig uw vragen te moeten beantwoorden naar kwalificaties, naar vakkennis en naar aansprakelijkheid. N.B. Sommige beunhazen beweren verzekerd te zijn en geven details van de verzekering. Let er op dat de verzekering specifiek geldt voor het werk dat hij zou doen.

Een beunhaas gebruiken kan verstrekkende gevolgen hebben. U kunt veel geld verliezen aan herstel werkzaamheden, u kunt problemen krijgen met de gemeente in verband met het onjuist uitvoeren van de bouwvergunning en in het meest ernstige geval kunt u met een inferieur huis blijven zitten dat later onverkoopbaar blijkt te zijn. Bij een technisch onderzoek dat een koper laat uitvoeren komen de gebreken onherroepelijk aan het licht. Uiteindelijk kan een beunhaas veel meer kosten dan u ooit aan een artisan zou hebben moeten betalen.

Beunhazen weten hoe ze overtuigend over moeten komen op mensen die net in Frankrijk zijn aangekomen. U bent een gemakkelijke prooi. Ze zullen u verwelkomen en in een paar weken en na een paar flessen wijn ontstaat een hechte vriendschap. De beslissing wie het werk gaat uitvoeren is dan eenvoudig, vooral omdat de offerte relatief laag is. De klant komt er later pas achter dat je in een paar weken geen vrienden wordt en dat het aloude “goedkoop is duurkoop” ook in Frankrijk geldt.

We wensen u veel plezier en creativiteit toe bij het plannen van de verbouwing van uw Franse huis. En een dosis wijsheid en gezond wantrouwen voordat u de uitvoering van deze plannen aan iemand toevertrouwt.  


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Huisje in tuin in Frankrijk Of u nu een huis koopt of verkoopt in Frankrijk, het is belangrijk om te begrijpen hoe de onroerendgoedtaxatie werkt. Leer alles wat u moet weten over de taxatie van onroerend goed in Frankrijk, inclusief de factoren die van invloed zijn op de waarde van uw eigendom, het belang van een taxatierapport en hoe u de juiste taxateur kunt vinden. 
More articles