Heb ik een bewoonbaarheidsverklaring nodig?

Huizeninspanje.nl,  zondag 27 september 2020

Santa Brigida Tenerife 

Bij de koop van nieuwbouw

In het geval je een nieuwbouw koopt dient het bouwbedrijf een certificaat voor eerste bewoning voor de woning aan te leveren. In het Spaans " licencia de primera ocupación"

Dit document geeft aan dat het huis volgens de verleende bouwvergunning is gebouwd. Een bevestiging dus dat je een legaal huis koopt. Zonder dit document wordt de woning niet aangesloten op het waterleidingnet en het elektriciteitsnet. Het document is 10 jaar geldig.

Bij koop van een bestaande woning

Ook bij de koop van een bestaande woning in Spanje is er een vergelijkbaar document nodig. We hebben het dan over een bewoonbaarheidsverklaring ook wel bewijs van 2e bewoning genoemd. In het Spaanse "licencia de segunda ocupación"

Op dit laatste document, het bewijs van 2e bewoning, ga ik wat dieper in. Het wil hier namelijk nog wel eens fout gaan bij een aankoop. Dat gebeurt meestal niet met opzet, maar vaak doordat de verkoper of de koper onvoldoende geïnformeerd zijn.

Wat is een bewoonbaarheidsverklaring?

Het verklaring van bewoonbaarheid is een administratief document dat bevestigt dat een woning voldoet aan de minimale voorwaarden voor bewoonbaarheid zoals die zijn vastgelegd in de huisvestingswet. Als dit document wordt verstrekt, betekent dit dat de woning geschikt is voor bewoning.

Wie verstrekt de verklaring van bewoonbaarheid?

Het document wordt uitgegeven door de afdeling bouwzaken op het gemeentehuis van de plaats waar de woning zich bevind.

Hoe verkrijg de verklaring van bewoonbaarheid?

Om deze bewoonbaarheidsverklaring te verkrijgen maakt een architect aan de hand van een inspectie die hij doet in de woning een technisch rapport van de woning. Daarna dient hij een aanvraag in op de afdeling bouwzaken van de betreffende gemeente. Als alles in orde is kan hij het document tegen betaling van de legeskosten een aantal dagen later ophalen.

Wat staat er in de verklaring?
  • De naam van de eigenaar van de woning.
  • Het volledig adres van de woning.
  • Het kadastrale referentienummer van de woning.
  • De naam van de architect die de aanvraag verzorgt.
  • Geldigheidsduur van het document.
Waarvoor is de verklaring van bewoonbaarheid nodig?

Je hebt de verklaring nodig voor de toekomstige levering van water en elektriciteit. Zonder dit document kun je de water- en elektriciteitsmeter van de woning die je gekocht hebt niet laten overzetten van vorige eigenaar op jouw naam.

Ook als je een vergunning voor vakantieverhuur wilt aanvragen heb je de bewoonbaarheidsverklaring nodig.

Voor wie zijn de kosten?

Over het algemeen spreken verkoper en koper dit onder elkaar af. Het meest gangbare is dat de verkoper de kosten op zich neemt.

logo huiskopenspanje.nl
Huizen in Spanje
Mobiel : (+34) 699 775 233
E.
I.





witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Struggling with the tax form Voor het doen van de aangiften van de provinciale en rijksbelastingen, zoals bijvoorbeeld de aangifte Inkomstenbelasting, de aangifte Vermogensbelasting en de aangifte Erfbelasting, is het verstandig een zogenaamde gestor in te schakelen. Een gestor is een fiscaal specialist die ervoor zorgt dat alle belastingverplichtingen conform de Spaanse fiscale regelgeving worden afgewikkeld. 
More articles