De bijkomende kosten van het kopen van een huis in Spanje

Denise Watson / Jos Deuling,  zaterdag 7 december 2013

water reflection 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Als je van plan bent om de aankoop van een huis in Spanje te financieren via een hypotheek, dan kun je de hypotheekaanvraag het beste zo snel mogelijk oppakken. Je moet namelijk weten wat het maximale bedrag is dat je kunt lenen zodat je daar rekening mee kunt houden. Het aanvragen van een hypotheek kan in Spanje langer duren dan in Nederland. Reden te meer om dit als eerste op te pakken. Je kunt natuurlijk ook een extra lening afsluiten op je woning in Nederland. Vergeet niet deze mogelijkheid mee te nemen in je planning.

Het vinden van de juiste hypotheek

Als je een hypotheek aanvraagt in Spanje, dan zal deze worden berekend op basis van je vaste maandelijkse lasten. Er wordt verwacht dat je een aanbetaling doet van 25% van de woningwaarde. Je kunt dan een hypotheek krijgen voor het resterende bedrag. In Spanje geldt ook dat je niet meer dan 35% van je inkomen mag besteden aan maandelijkse vaste lasten. Deze regel wordt overigens niet altijd strikt toegepast. Als je bijvoorbeeld een netto inkomen hebt van € 2500 dan zijn de maximale vaste lasten per maand € 875. Als je per maand al € 500 euro kwijt bent aan vaste lasten dan blijft er maandelijks € 375 over voor de aflossing van de hypotheek. Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen is gebaseerd op die € 375.

De periode waarbinnen je de hypotheek moet aflossen is 5-20 jaar. Dit is afhankelijk van het feit of je een ingezeten bent (als je meer dan 183 dagen per jaar in Spanje doorbrengt) en wanneer je de leeftijd van 70 jaar bereikt. Na je zeventigste mag je in Spanje geen hypotheekverplichtingen meer hebben.

Als je op zoek gaat naar de beste hypotheek zorg er dan voor dat je van iedere bank en hypotheekverstrekker een offerte krijgt. Deze offertes kun je dan gebruiken tijdens de onderhandelingen over de hypotheekvoorwaarden. Informatie over de hypotheekrente in Spanje vind je in dit artikel :

Als je niet in Spanje woont dan kan men vragen naar een zogenaamde 'Aval'. Een aval is een garantie waarin iemand aangeeft voor jou garant te willen staan voor het geval jij de hypotheek niet kunt aflossen.

Een woning van de markt halen

Als je een mooie woning op het oog hebt dan is het een goed idee om de woning te reserveren via een eerste aanbetaling. Hiermee haal je de woning van de markt. Dit is meestal ook het moment om een of gestor in te huren voor het verdere koopproces. Een gestor is een gekwalificeerde professional die je helpt met het papierwerk.

Voordat de woning op de markt is gekomen hebben de verkoper en zijn makelaar de hoogte van de reserveringskosten bepaald. Dit bedrag ligt meestal tussen de 5% en 15% van de verkoopprijs.

Jouw advocaat of gestor zal de termijn bepalen (meestal 90 dagen) waarin jij als koper alle noodzakelijke acties en controles kunt uitvoeren alvorens de woning definitief te kopen.

Het is de verantwoordelijkheid van jouw advocaat om ervoor te zorgen dat jouw aanbetaling veilig is voor het geval je naderhand mocht besluiten om de woning toch niet te kopen. De advocaat zal in het voorlopig koopcontract clausules opnemen met de ontbindende voorwaarden.

De overdracht

Als alle controles zijn uitgevoerd en alle documenten zijn verzameld, dan is de volgende stap het ondertekenen van het verkoopcontract in de aanwezigheid van een notaris en een gekwalificeerde advocaat.

De notariskosten liggen meestal tussen de vier- en achthonderd euro en de registratiekosten zijn ongeveer vijfhonderd euro. Deze bedragen zijn afhankelijk van hoeveelheid tijd die besteed is aan de voorbereiding van de overdracht en het gereedmaken van de documenten.

Voor een woning van 200.000 euro zijn de kosten nu als volgt:

200.000     verkoopprijs
20.000     omzetbelasting (10% BTW of 10% ITP)
800     notariskosten
500     registratiekosten
       
223.300     Totaal


Als je een nieuwbouwwoning koopt in Spanje dan betaal je BTW. Als je een bestaande woning koopt dan betaal je een overdrachtsbelasting die bekend staat als ITP, Impuesto de Transferencia de Propiedad. Beide zijn 10% van de verkoopprijs. Een goede makelaar regelt al deze dingen en zorgt ervoor dat de overdracht vlekkeloos verloopt.

Jaarlijks terugkerende kosten

Als je eenmaal eigenaar bent, dan moet je een jaarlijkse onroerend goed belasting (IBI, Impuestos sobre Bienes Immuebles) en tevens een jaarlijkse afvalstoffenheffing betalen. De onroerend goed belasting is een gemeentelijke heffing. Hoeveel je moet betalen varieert per regio maar het percentage loopt op dit moment uiteen van 0.4% tot 3%. Voor een huis in een landelijke omgeving betaal je bijvoorbeeld jaarlijks rond de 200 euro aan onroerend goed belasting en de afvalstoffenheffing is rond de 100 euro.

Nu het huis van jou is zijn de vervolg kosten alleen nog maar afhankelijk van de mate waarin jij de woning een persoonlijke stempel wil geven. Hoe hoog dit bedrag wordt bepaal je zelf.


x
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Spaans gezin eet paella Wanneer u zich wil vestigen in Spanje is heel fijn om een iets te weten over de Spanjaarden hun gewoontes en eigenschappen. Het is fijn om bekend te zijn met de gebruiken van “de Spanjaard”. Wat zijn de gebruiken, de kenmerken van de Spanjaarden. Maar ook de “do’s and don’ts” in de omgang met Spanjaarden. Allemaal belangrijke weetjes om uw verblijf in Spanje nog plezieriger te maken. 
More articles