Een Spaanse Droom Waarmaken: De Financiële Reis van Anne en Daan naar hun Huis onder de Zon

Elise Beekman,  donderdag 16 november 2023

Spaans landschap met bergen 

Laten we ons voorstellen dat Anne en Daan, een jong stel uit Nederland, dromen van een zonovergoten leven in het schilderachtige Andalusië. Na jaren van sparen, zijn ze eindelijk klaar om de sprong te wagen en een charmant witgekalkt huis te kopen in een rustig dorpje nabij Granada. Terwijl ze door de kronkelende straatjes van hun toekomstige thuisstad lopen, bespreken ze opgewonden de stappen die nodig zijn om hun droom te realiseren. Ze weten dat er kosten verbonden zijn aan de aankoop van hun droomhuis, maar zijn niet zeker wat deze precies inhouden. Gelukkig heeft Daan een vriend, Carlos, een lokale makelaar, die hen een overzicht geeft van wat ze kunnen verwachten.

Bij de aankoop van een woning in Spanje zijn verschillende directe kosten verbonden aan de transactie op het moment van overdracht. Hier is een uiteenzetting van de te verwachten uitgaven:

Notariskosten: In Spanje worden notariskosten gereguleerd door de staat, wat betekent dat alle notarissen hetzelfde tarief rekenen voor identieke diensten. De kosten voor de notaris om de openbare akte van verkoop te verlenen, kunnen variëren tussen 600 en 875 euro, afhankelijk van de prijs van het onroerend goed. Bijvoorbeeld, voor een eigendom ter waarde van 100.000 euro zou de vergoeding ongeveer 850 euro kunnen zijn, en voor een ter waarde van 250.000 euro ongeveer 1.000 euro​​.

Registratie in het Eigendomsregister: De kosten voor het registreren van de door de notaris ondertekende akten zijn eveneens vastgelegd door de Spaanse regelgeving en hangen af van de prijs van het onroerend goed. Deze vergoedingen liggen over het algemeen tussen de 400 en 700 euro​​.

Energieprestatiecertificaat: Een Energieprestatiecertificaat is verplicht voor alle eigendommen gebouwd voor 2007 die worden verkocht of verhuurd. Het beoordeelt de energie-efficiëntie van het onroerend goed en bAnnet informatie over het verbruik, de kenmerken en aanbevelingen voor verbeteringen. De kosten voor een Energieprestatiecertificaat kunnen sterk variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, het type en de grootte van het onroerend goed. Helaas was specifieke prijsinformatie niet beschikbaar, maar het is belangrijk om op te merken dat deze factoren de kosten zullen beïnvloeden​​​​.

Cédula de Habitabilidad (Bewoonbaarheidsverklaring): Dit certificaat bevestigt dat een woning voldoet aan de basisvoorwaarden voor bewoning. De kosten kunnen variëren, maar een voorbeeld dat gegeven wordt is voor Barcelona, waar de huidige kosten voor het aanvragen van de Cédula de Habitabilidad de Primera Ocupación 42,60 euro zijn. Deze vergoeding kan echter veranderen op basis van de regio en het specifieke benodigde certificaat. De verwerkingstijd voor de aanvraag duurt doorgaans een maand of minder, maar dit hangt ook af van de regio​​​​.

Naast deze kosten is er nog een optionele uitgave voor het inhuren van een "gestor" (een administratief manager) die belastingafdrachten kan verwerken en ander papierwerk kan afhandelen. Dit kan met name handig zijn voor expats die geen Spaans spreken. Er is geen specifiek tarief voor deze dienst; ze worden meestal ingehuurd wanneer een hypotheek wordt geopend om de eigendom aan te kopen, met een geschatte kost van 300 euro​​.

Deze vergoedingen zijn exclusief andere mogelijke kosten zoals belastingen, die aanzienlijk kunnen zijn en variëren afhankelijk van of het onroerend goed nieuw of tweedehands is, en de locatie in Spanje. Het wordt aanbevolen om een volledig begrip te krijgen van alle mogelijke kosten en juridische vereisten door te overleggen met een lokale vastgoedadvocaat of een gestor administrativo.

Wie betaalt deze kosten ? De koper of de verkoper ?

In Spanje worden de kosten gerelateerd aan de aankoop van een onroerend goed doorgaans verdeeld tussen de koper en de verkoper. Gewoonlijk is de koper verantwoordelijk voor de notariskosten die verbonden zijn aan de akte van verkoop, de kosten voor registratie in het Kadaster, en eventuele gerelateerde belastingen zoals de Overdrachtsbelasting voor tweedehands eigendommen of BTW en de Akte van Juridische Documentatie voor nieuwe eigendommen. De koper kan ook de kosten voor de taxatie dragen als er een hypotheek nodig is. Aan de andere kant betaalt de verkoper gewoonlijk de gemeentelijke meerwaardebelasting en eventuele kosten gerelateerd aan de annulering van een hypotheek, indien van toepassing.

Voor het Energieprestatiecertificaat en de Cédula de Habitabilidad (Bewoonbaarheidsverklaring) wordt over het algemeen verwacht dat de verkoper deze documenten klaar heeft, aangezien ze noodzakelijk zijn voor de verkoop van een eigendom. Echter, specifieke afspraken tussen koper en verkoper kunnen variëren, en zulke details moeten duidelijk worden uiteengezet in het koopcontract.

Na hun gesprek met Carlos, voelen Anne en Daan zich beter geïnformeerd en voorbereid. Ze realiseren zich dat het kopen van een huis in Spanje niet alleen gaat over het vinden van de perfecte plek, maar ook over het navigeren door de financiële en juridische aspecten van de aankoop. Met een duidelijk beeld van de notariskosten, registratiekosten, het Energieprestatiecertificaat, en andere bijkomende uitgaven, kunnen ze nu een realistisch budget opstellen. Ze besluiten ook om een gestor in te huren om hen te helpen met het papierwerk, vooral omdat hun Spaans nog in ontwikkeling is. Hun droomhuis in Spanje is nu niet alleen een fantasie, maar een haalbare werkelijkheid.

Met deze kennis in handen, kijken Anne en Daan uit naar de volgende fase van hun avontuur, vol vertrouwen en opwinding. Ze weten dat elke euro die ze uitgeven een stap dichter bij hun droom is, een droom van zonnige dagen, rustige avonden, en een leven vol nieuwe ervaringen in het mooie Spanje.

Links

 


http://huis-kopen.s3.amazonaws.com/spanje/erfrecht%20in%20spanje/tn-witte-woning-in-andalusie.jpg
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Spaanse platteland met bergen De diverse soorten Spaanse woningen worden op vele manieren aangeboden en vaak lijkt het erop, dat alle aanbieders een eigen benaming verzinnen voor de verschillende bouw- stijlen. Door allerlei internationale (taal) invloeden wordt het steeds minder duidelijk wat er nu eigenlijk bedoeld wordt als men het over een bepaald woningtype heeft. Hoewel sommige benamingen voor zich spreken, geef ik hieronder voor de volledigheid een korte uitleg van de woningen met de benamingen zoals deze in Sp 
More articles