Het aankopen van een huis in Italië: de borg

Ronald de Rooy,  dinsdag 15 december 2015

Italie decoratie boerderij 

Net als in andere landen, is het ook in Italië gebruikelijk dat de koper bij de ondertekening van de (voorlopige) koopovereenkomst een borg betaalt. De hoogte daarvan varieert en is tussen partijen vrij onderhandelbaar. Gewoonlijk is het 10-25% van de afgesproken prijs. In Italië wordt de borg in principe niet bij een notaris gedeponeerd. Italiaanse notarissen (enkele zeldzame uitzonderingen daargelaten) hebben nog geen derdengeldenrekening of weigeren geld in ontvangst te nemen dat niet voor hen bestemd is. Dat heeft meestal te maken met de ingewikkelde formaliteiten waaraan notarissen in het kader van de Italiaanse antiwitwaswetgeving moeten voldoen indien zij gelden van derden in beheer of depot nemen. Overigens zal dit binnen niet al te lange tijd wel veranderen, maar daarover later meer.

Daarom wordt de borg rechtstreeks aan de verkoper overgemaakt. Indien degene die niet nakomt de verkoper is, dan moet hij volgens de wet aan de koper het dubbele van de borg terugbetalen als boete. Dat is mooi maar kan tot problemen leiden. Indien de verkoper de (dubbele) borg niet betaalt omdat hij bijvoorbeeld betwist dat hij de gemaakte afspraken niet is nagekomen, dan moet de koper via de rechter zijn geld zien te halen. Dat kan in Italië een lange en dure grap worden omdat de gemiddelde duur van een procedure daar tussen de 3 en 5 jaar ligt. Als de verkoper tijdens de procedure sterft, failliet raakt of simpelweg verdwijnt, dan kan de koper met lege handen achterblijven.

De mogelijkheden om dat risico te beperken zijn beperkt. De koper zou kunnen proberen om de borg zo laag mogelijk te houden. Daar is de verkoper doorgaans niet erg happig op. Het afspreken van een reële borg biedt de koper aan de andere kant ook weer zekerheid dat de verkoper niet snel meer aan een ander zal verkopen. Uiteindelijk zult u toch het spel moeten spelen zoals dat in Italië gebruikelijk is.

Ronald de Rooy Italiacasa
Ronald de Rooy - ItaliaCasaBeste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Toscaanse boerderij in de buurt van Pienza Mensen die van plan zijn om een huis of tweede woning in Italië te kopen gaan vaak in zee met een Nederlandse makelaar die actief is op de Italiaanse huizenmarkt. Maar het kan ook gebeuren dat je te maken krijgt met een Italiaanse makelaar. Het is dan handig om te weten hoe Italiaanse makelaars werken. Een belangrijke tip is bijvoorbeeld om vooraf goed af te spreken en vast te leggen wat de Italiaanse makelaar precies gaat doen en hoeveel kosten hij daarvoor in rekening mag brengen. 
More articles