Ferme Bressane, vakwerkboerderij in de Franse regio Bresse

Wikipedia,  donderdag 8 november 2018

Musée - Ferme bressane - Saint-Trivier-de-Courtes 

Een Bresse-huis (Frans: Ferme Bressane) is een vakwerkhuis met een staander- en balkenconstructie gevuld met bakstenen. De Bresse-woning is typisch voor de in Oost-Frankrijk. Een groot beschermt het delicate metselwerk tegen regen en sneeuw. Het huis is bijna altijd georiënteerd in een noord-zuid richting, waarbij het dak aan de noordkant vaak lager is. Deze constructie biedt optimale bescherming tegen de bise, een koude noordenwind die typisch is voor de regio. Door het lage, overlopende dak aan de noordkant van de gevel wordt de wind afgebogen. De woonkamers liggen aan de zuidkant, de voorgevel met uitzicht op de ochtendzon. Meestal heeft elke kamer een of twee buitendeuren, zodat er geen ruimte wordt opgeofferd voor doorgangen.

Het grote vrijdragende dak wordt ondersteund door steunberen, de dakrand wordt verder ondersteund door een tweede set kortere dakspanten, wat resulteert in een dak met een dubbele helling. De dakrand zorgt ervoor dat apparatuur of voorraden aan de buitenkant van het huis kunnen worden opgeslagen en droog kunnen worden gehouden. De constructie maakt het ook mogelijk om maïskolven aan de dakspanten te hangen om uit te drogen.

Het platteland van de Bresse wordt gekenmerkt door agrarische gebouwen, de boerderijen liggen meestal ver van de dorpen, vaak bij meren, beken, bossen en waar mogelijk op uitlopers van heuvels.

Houtskeletbouw

Terwijl de houtskeletbouw van de 14e en 15e eeuw nog eenvoudig was, ontstonden in de 16e tot 18e eeuw steeds complexere ontwerpen, enerzijds om het gebouw meer stabiliteit te geven en anderzijds om decoratieve redenen. Bijzonder populair waren de gekruiste stutten die een Andreaskruis vormden. Tot in het midden van de 19e eeuw werden er nog steeds houtskeletbouwwerken gemaakt. Toen kwam er een verandering: in het zuiden van Bresse werd voor de muren, die meestal versterkte hoeken van baksteen of steen hadden, steeds meer gebruik gemaakt van . In het noorden van Bresse wordt sinds de 19e eeuw meestal baksteen gebruikt, zij het van lage kwaliteit. Tegelijkertijd werden de uiteinden van de gevels ingekort tot een half overdekt dak of zelfs een eenvoudig zadeldak, waarbij de dakrand van de gevels bijna volledig is verdwenen.

Boerderijvormen

Twee boerderijvormen overheersten. Aan de ene kant de boerderij als een zelfstandige eenheid waar in de meeste gevallen de dorsvloer in het midden van het huis lag; aan de andere kant was er de tweezijdige boerderij met aan de ene kant de boerderij en aan de andere kant de bijgebouwen. De hoofdboerderij was meestal noord-zuid georiënteerd, maar er waren vaak variaties waarbij het gebouw van noordoost naar zuidwest georiënteerd was. Bij de bouw van de huizen lijkt men rekening te hebben gehouden met de richting van de zon, met name om ervoor te zorgen dat de ochtendzon in de huiskamer scheen. Omdat de bouw van een boerderij vooral in de winter plaatsvond, buiten het drukke zomerseizoen, was er vaak een afwijking in de uitlijning. Zeer zelden zijn er gebouwen te vinden die van noordwest naar zuidoost georiënteerd zijn.

De boerenhoeve bestond uit ten minste drie delen:

  • Woonvertrekken
  • Stallen, ruimte voor opslag van veevoer en dorsvloer
  • Bakkerij met varkensstal en kippenhok
Voor elk van deze functies konden afzonderlijke gebouwen worden gebouwd, of werden de woonvertrekken, voederopslag en stallen achter elkaar tot een langgerekt gebouw gerangschikt. De woonverblijven bevonden zich meestal aan de westzijde van het erf. Dorsschuur en stallen werden aan de oostkant van het erf achter. De bakkerij en de ruimtes voor het kleinere vee bevonden zich meestal in het noordoostelijke deel van de boerderij.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op .

Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

rocamadour Meer dan 5,4 miljoen huizen in Frankrijk zijn niet aangesloten op het riool. Het is de verantwoordelijkheid van iedere huiseigenaar om voor een aan de normen voldoende installatie voor de verwerking van het afvalwater te zorgen. 
More articles