Checklist voor het kopen van een huis in Hongarije

Imre Németh,  vrijdag 4 augustus 2023

Checkliste mit Hand und Bleistift

1. Keuze van locatie: Wat voor soort locatie heeft u voor ogen? Een grote stad, klein dorp, landelijk of aan zee? Denk aan factoren zoals nabijheid van snelwegen, vliegvelden, winkels, en de beschikbaarheid van snel internet, enz.

2. Budgetplanning en renovatie-/onderhoudskosten: Bepaal uw budget en houd rekening met alle extra kosten, zoals renovaties en onderhoud.

3. Klimatologische omstandigheden: Hongarije heeft een gematigd continentaal klimaat met duidelijke verschillen tussen de vier seizoenen. De zomers zijn warm tot heet, de winters zijn koud en besneeuwd, en de neerslag is relatief laag in vergelijking met andere Europese landen. Houd rekening met deze aspecten bij het kiezen van uw toekomstige huis. Bent u klaar voor hete zomers en koude winters? Welke invloed kunnen deze klimatologische omstandigheden hebben op uw levensstijl of op mogelijke renovatie- of onderhoudswerkzaamheden aan het huis?

4. Type huis: Zoekt u een permanent huis, een vakantiehuis of een investeringsmogelijkheid? Denk ook na over of u het huis misschien aan toeristen wilt verhuren.

5. Staat van het huis: Bent u bereid om renovatiewerkzaamheden uit te voeren, of geeft u de voorkeur aan een instapklaar huis?

6. Verkenning van verschillende regio's: Huur eerst een huis om een beeld te krijgen van het gebied. Elke regio heeft zijn eigen bijzonderheden en in sommige gebieden zijn de vastgoedprijzen erg laag.

7. Voordelen en nadelen van het huis: Maak een lijst van de voor- en nadelen van het onroerend goed. Wat zijn uw "must-haves" en welke aspecten zijn minder belangrijk?

8. Vragen stellen: Vraag naar de regio, het huis en de geschiedenis ervan. Een goede makelaar moet al uw vragen kunnen beantwoorden.

9. Bezichtiging van het huis: Koop nooit een huis op basis van online foto's. Bezoek het persoonlijk.

10. Financiering van het onroerend goed: Plan hoe u de aankoop gaat financieren. Heeft u een hypotheek nodig? Vergelijk verschillende hypotheekaanbiedingen.

11. Niet overhaasten: Neem de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen.

12. Samenwerken met de makelaar: Maak duidelijk wat u zoekt om onnodige bezoeken te voorkomen. Geef de makelaar een lijst met uw eisen en bezichtig het onroerend goed meerdere keren als u er een heeft gevonden.

13. Onafhankelijk advies: Laat het onroerend goed door een expert controleren.

14. Juridisch advies: Zorg ervoor dat u een advocaat inschakelt om u te helpen met de juridische aspecten van de aankoop, vooral als u geen vloeiend Hongaars spreekt.

15. Documenten controleren: Controleer zorgvuldig alle relevante documenten. Dit omvat het uittreksel uit het kadaster, bouw- en renovatievergunningen, energiecertificaten, enz.

16. Begrip van lokale gebruiken: De koopgewoonten en -procedures kunnen verschillen van die in uw thuisland. Informeer van tevoren naar de bijzonderheden in Hongarije.

17. Kosten na aankoop: Houd ook rekening met de lopende kosten zoals belastingen, verzekeringen, onderhoudskosten, gemeentelijke heffingen, enz.

Ik hoop dat dit u helpt bij uw zoektocht naar een huis  


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

x Toen Hongarije op 1 mei 2004 toetrad tot de EU heeft het een voorbehoud gemaakt t.a.v. de mogelijkheden voor andere EU-burgers om landbouwgrond te kopen. Hongarije kreeg zeven jaar uitstel, met de mogelijkheid dit nog eens met drie jaar te verlengen. Daar heeft het land gebruik van gemaakt, met als gevolg dat buitenlanders momenteel geen landbouwgrond kunnen kopen. Vanaf 1 mei 2014 geen onderscheid meer gemaakt worden op basis van nationaliteit. 
More articles