Checklist kopen woning Frankrijk - waar moet je op letten

Jos Deuling,  vrijdag 13 december 2019

Middeleeuwse huizen in Bretagne 

Waar wil je wonen?

Aan zee, in een klein dorpje, een stad of ergens ver weg op het platteland? In de buurt van een snelweg, vliegveld of haven? Aan de kust of in het binnenland? Wil je kunnen shoppen? Moeten de winkels op loopafstand zijn of vind je het niet erg om een stukje te rijden? Heb je een snelle internet verbinding nodig? Wil je aan de grens met Italie of Spanje wonen?

Budget, renovatie- en onderhoudskosten

Wat is je budget? Als de woning gerenoveerd moet worden neem dit dan mee in je budget. Maak ook een overzicht van de onderhoudskosten.

Welk klimaat zoek je?

Aan de Atlantische kust heb je een gematigd klimaat met zachte, natte winters en koele zomers en natuurlijk veel wind. In het Oosten van Frankrijk en in Centraal Frankrijk heerst een continentaal klimaat met warme zomers, koude winters met regen en sneeuw. De Middellandse zeekust, de Méditerranée, heeft warme droge zomers en milde winters met regenval. In bergachtige gebieden kan het in de winter erg koud worden. Zie dit artikel over het winterklaar maken van je vakantiewoning .

Op vind je veel informatie over het klimaat per regio: maximum en minimum temperatuur, gemiddelde temperatuur t.o.v. normaal, neerslag en aantal zonuren.

Wat voor huis zoek je?

Een woning om permanent in Frankrijk te gaan wonen of een tweede woning voor de vakantie? Misschien wil je alleen maar een woning kopen als investeringsobject om inkomen te genereren of zit je er aan te denken om je vakantiewoning te gaan verhuren aan toeristen.

Staat van de woning?

Vind je het niet erg om de handen uit de mouwen te steken en zelf wat renovatiewerkzaamheden uit te voeren of wil je er direct in kunnen trekken?

Bezoek een aantal regio’s

Probeer een aantal regio’s uit. Ga bijvoorbeeld eerst een tijdje een huis huren, om een beeld te krijgen van de streek. Verzamel zoveel mogelijk informatie. Iedere regio heeft zo zijn bijzonderheden en in sommige regio’s zijn de huizenprijzen erg laag.

Als je een woning gevonden hebt zet dan alle voor- en nadelen van de woning op papier. Wat zijn de ’must haves’ en welke dingen vind je minder belangrijk.

Stel vragen over de streek, over de woning, over de geschiedenis van de woning. Een goede makelaar zou al deze vragen moeten kunnen beantwoorden

Ga de woning altijd zelf bekijken. Koop nooit een woning via de foto’s op het internet.

Hoe ga je de aankoop van de woning financieren? Heb je een hypotheek nodig? Vraag een aantal hypotheekoffertes op en vergelijk ze nauwkeurig.

Neem de tijd. Ga niet overhaast te werk. Kijk met een nuchtere en objektieve blik naar de woning voordat je een beslissing neemt.

Op dit moment is de Franse onroerend goed markt een kopersmarkt. Je kunt behoorlijk onder de vraagprijs gaan zitten. Als je het object ook nog moet renoveren dan kun je nog verder onder de vraagprijs gaan zitten. Het geld dat je hiermee bespaart kun je weer besteden aan de renovatie.

Als je een makelaar gevonden hebt maak dan duidelijk wat voor een woning je precies zoekt zodat je geen tijd verdoet met het bezoeken van de verkeerde objecten. Geef de makelaar een lijst met alle eigenschappen van je toekomstige woning. En als je een woning gevonden hebt ga dan een paar keer kijken.

Zorg voor een onafhankelijk advies.

Het kan ook geen kwaad om de woning te laten onderzoeken door een deskundige. Er zijn in Frankrijk een aantal Nederlandstalige bedrijven die je kunt vragen om een bouwkundig onderzoek uit te voeren :





Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Poubelles jaunes Leer hoe u op de juiste manier omgaat met huisafval en grof vuil in Frankrijk met deze gids. Van regels en voorschriften voor afvalbeheer tot handige tips voor het verminderen en recyclen van afval, deze gids helpt u bij het beheren van uw afval en het behouden van een schone en gezonde leefomgeving in Frankrijk. 
Meer artikelen