Waar moet je rekening mee houden als je naar het buitenland verhuist?

Lars de Jong,  donderdag 25 januari 2024

verhuisdoos 

Wanneer je van plan bent om te verhuizen naar het buitenland, dan is dit natuurlijk een enorme stap. Anders dan wanneer je in Nederland naar een nieuwe woning gaat, laat je hier natuurlijk ook vrienden en familie achter. Toch zijn er, los van het emotionele, ook ontzettend veel zakelijke dingen die op de juiste manier geregeld moeten worden. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks zelf als in het land waar je gaat wonen, maar al je spulletjes nog ergens in een container of vrachtwagen liggen, te wachten om vervolgens ook vervoerd te kunnen worden. Omdat een verhuizing naar het buitenland net even wat anders is dan een verhuizing binnen de eigen landsgrenzen, hebben wij een aantal belangrijke zaken voor je, waar je rekening mee moet houden.

Cultuur en taal

Een van de eerste zaken waar je rekening mee moet houden, is de cultuur en taal van het land waar je naartoe verhuist. Elk land heeft zijn eigen tradities en het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Daarnaast kan het leren van de lokale taal je helpen om gemakkelijker te integreren in je nieuwe omgeving en communicatieproblemen te voorkomen. Nu snappen we ook wel dat je niet direct vloeiend Spaans spreekt, bijvoorbeeld, maar is de basis, zoals het kunnen vragen naar de weg, wel handig. Het verhuizen naar een ander land doe je namelijk vaak niet van de een op de andere dag, tijd genoeg dus om je te verdiepen in de cultuur en dus ook taal.

Visum- en verblijfsvergunning

Bij verhuizen naar het buitenland is het belangrijk om goed na te kijken welk visum of verblijfsvergunning je nodig hebt. Elk land heeft zijn eigen regels en procedures, dus het is belangrijk om dit wel even goed te checken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je zonder visum helemaal niet mag werken, waardoor het ineens een stuk minder rooskleuriger lijkt dan het op voorhand was. Om er zeker te weten wat je allemaal nodig hebt, is het aan te raden om een partij te zoeken die hierin gespecialiseerd is en je naast deze belangrijke stap, ook kan begeleiden in de rest van het proces.

Verhuizen van je spullen

Nadat alle ‘praktische’ zaken zijn afgerond, is het natuurlijk ook belangrijk om alle spullen van A naar B te krijgen. Verstandig is om hier een voor in te schakelen, zodat je zeker weet dat alles op de juiste manier gebeurt. Zo zijn er verschillende verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in emigratie en dus ook precies weten aan welke eisen je moet voldoen. Het kan namelijk zijn dat je voor bepaalde zaken een vergunning of verklaring nodig hebt, omdat ze anders niet mogen worden ingevoerd.

Zorg dat je nieuwe vrienden maak

Nadat je eenmaal bent gesetteld, is het ook belangrijk om een sociaal netwerk op te bouwen en jezelf te mengen in het dagelijkse leven. Probeer nieuwe vrienden te maken, door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een plaatselijke sportvereniging, zodat je je een stuk sneller thuis voelt. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans groot dat je op termijn last krijgt van heimwee.