Wat is de Italiaanse Codice Fiscale en in welke situaties heb je deze nodig?

Jos Deuling,  zondag 17 oktober 2021

Lunch in Italie met 
sardientjes, olijfolie, tomaten en brood 

Als je in Italië iets voor elkaar wilt krijgen bij de overheid, dan kun je niet zonder een Code Fiscale, een ‘belasting code’. In Nederland is de Code Fiscale het Burgerservicenummer () en in Belgie het Rijksregisternummer .

De Code Fiscale wordt uitgegeven door het Agenzia delle entrate (het Italiaanse belastingkantoor). Italiaanse makelaars laten nog wel eens doorschemeren dat het lastig is om een Code Fiscale te krijgen maar als je met je paspoort en een copie van je paspoort het belastingkantoor binnenloopt dan heb je meestal binnen een half uur je code.

Eenmaal uitgegeven, is de Code Fiscaal levenslang geldig. De code bestaat uit een unieke combinatie van 16 letters en cijfers: drie letters van je achternaam, drie letters van je voornaam (doopnaam), geboortejaar, een letter, je geboortedag, een letter, 3-cijferig nummer waar je geboren bent en tot slopt opnieuw een letter. Willibrord Pietersen, geboren op 12 oktober 1971, kan bjvoorbeeld de volgende codice fiscale krijgen : PTS WLB 71 M 12 X 132 Z.

Als buitenlander heb je de Code Fiscale nodig bij het openen van een bankrekening. De bank wil bij de aanvraag van het bankrekeningnummer het originele document zien. Bij het kopen van een woning in Italiëwordt in alle documenten van het koopproces de Code Fiscale opgenomen.

Het belastingkantoor is op werkdagen geopend van 9 tot 12.30. En soms ook nog ‘s middags. Om de Code Fiscale aan te vragen moet je vragen naar dit formulier : modello per attribuzione della codice fiscale. Het invullen van dit formulier is niet al te lastig : achternaam, voornaam, geboorteplaats (zet ‘EE’ voor provincie als je buiten Italië geboren bent), geboortedatum en geslacht.

Je woonplaats moet een adres in Italie zijn, b.v. het adres van je makelaar.

Het thuisadres is het woonadres in het buitenland - eerst het land invullen, dan de stad en vervolgens de straat. Dat is alles. Zet vervolgens een handtekening onderaan bij Firma del richiedente.

Je moet de aanvraag via het originele formulier indienen. Een fotokopie of fax wordt niet geaccepteerd.

Maak van het originele formulierdirect een groot aantal kopietjes en bewaar het origineel goed. Als je het formulier kwijtraakt moet je opnieuw naar het belastingkantoor. Je kunt dan een uittreksel van je Code Fiscale aanvragen. Zet op het aanvraagformulier dan een kruisje bij ‘duplicato’.

In de volgende situaties heb je een Codice Fiscale nodig:

  • Bij het kopen van een huis
  • Het openen van een bankrekening
  • Bij contacten met de Belastingdienst
  • In de communicatie met Nutsbedrijven
  • Bij het afsluiten van een verzekering
  • Kopen van aandelen en obligaties
  • Het kopen van een auto

Nuttige link:

Engelstalige Wikipedia pagina met uitleg over de opbouw van het nummer: .

Beste bezoeker,

Allereerst hartelijk dank voor het gebruikmaken van onze website om huizen te bekijken en aan te bieden. Zoals u misschien weet, is onze dienst al meer dan 20 jaar geheel gratis voor zowel particulieren als makelaars. Om deze service te kunnen blijven aanbieden, werken wij samen met Bol.com als affiliate partner.

Als u binnenkort van plan bent om iets bij Bol.com te bestellen, zouden wij het op prijs stellen als u dit via onze website zou willen doen. U kunt hiervoor eenvoudigweg op de Bol.com banner klikken die u onderaan dit bericht vindt. Dit kost u niets extra's, maar het helpt ons om onze website draaiende te houden en te blijven verbeteren.

Uiteraard is dit geheel vrijblijvend, maar elke klik helpt ons om u en andere bezoekers deze gratis service te blijven bieden. Hartelijk dank voor uw steun en we hopen dat u met plezier gebruik blijft maken van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Italiaanse lunch Geen zin en tijd om saaie Italiaanse grammatica boeken door te worstelen? Met deze 7 Italiaanse taal tips kun je op een efficiënte manier tussen alle bedrijven door Italiaans leren. 
More articles