Compromis de vente in Frankrijk: Alles wat u moet weten

Mikel de Rooij,  vrijdag 10 februari 2017

Basque town in the French Pyrenees 

Wat is een Compromis de Vente?

Een Compromis de Vente is een Frans verkoop contract waarin de afspraken tussen verkoper en koper worden bevestigd. De Compromis de Vente wordt ook wel Promesse de Vente of Avant-Contrat genoemd. Dit contract is te vergelijken met de Nederlandse “voorlopige koopovereenkomst”. Hoewel deze vergelijking niet geheel opgaat zijn er wel veel overeenkomsten.

Met name het voorlopige karakter van beiden speelt een belangrijke rol. Men kan immers opschortende en/of ontbindende voorwaarden (Clause résolutoire) in de compromis de vente laten opnemen. De belangrijkste aspecten in de compromis de vente zijn de omschrijving van de woning, de koopprijs en hoe het bedrag wordt gefinancierd. In het ‘compromis de vente’ staat tevens vermeld wie de koper en verkoper zijn en de uitslag van de technische onderzoeken de zogenaamde ‘Diagnostics’. Tevens worden alle wetten die wel en niet van toepassing zijn op uw specifieke huis genoemd. In Frankrijk dienen bovendien meerdere wettelijke bepalingen te worden opgenomen, de bestaande erfdienstbaarheden worden meestal vermeld en de te verwachten (notariële) kosten.

Een correct opgestelde compromis de vente bevat minimaal 15 pagina’s (exclusief bijlagen) die aandachtig doorgelezen dienen te worden en welke u volledig moet begrijpen. Niet alles betekent hetzelfde zoals u het gewend bent. Het is belangrijk dat alle relevante zaken in de Compromis de Vente worden opgenomen. Het is ons vak hierop toe te zien. Met het tekenen van deze acte, wordt u tenslotte juridisch eigenaar. Naast dit alles, leggen wij u uit welke verplichte onderzoeken uitgevoerd dienen te worden. Deze expertise staat ook ter beschikking indien u geen gebruik maakt van onze aankoopbegeleiding.

Wanneer tekent u de compromis de vente?

U tekent de compromis de vente op het moment dat u overeenstemming heeft met de verkoper over de voorwaarden met betrekking tot de koop van zijn huis. Het is het belangrijkste document m.b.t. de koop van uw Franse huis en mag niet onderschat worden. Het ‘compromis de vente’ wordt opgemaakt door de Franse notaris en is in het Frans. Er zijn ook Franse makelaars die deze taak op zich nemen maar om er zeker van te zijn dat u niet een voor geprint formulier tekent kunt u dit beter aan de notaris over laten.

De makelaar heeft hier geen problemen mee. U mag het zelfs ook zelf opmaken maar dit is dringend af te raden. De kans dat u iets vergeet en daarmee de acte ongeldig maakt is te groot. De notaris neemt meestal zijn tijd en de opmaak van dit contract kan even duren. Nagenoeg alle onroerend goed verkopen in Frankrijk beginnen met het tekenen van het compromis de vente. 30 à Vendre zorgt ervoor dat het compromis helemaal in orde is en ik neem deze vervolgens met u door in het Nederlands. Ik leg u artikel voor artikel uit wat uw rechten en plichten zijn zodat u precies weet wat u tekenen gaat.

U mag de Franse ‘compromis de vente’ thuis in Nederland ondertekenen echter daar moet de notaris goedkeuring voor geven. Sommige Franse notarissen vragen u het compromis te tekenen in het bijzijn van een Nederlandse notaris die de Frans taal begrijpt.

Na het tekenen van het ‘compromis de vente’ ontvangt u van de notaris een aangetekende brief waarmee de 7 dagen bedenktijd (délai de rétractation) van start gaat. Indien nodig behandelt 30 à Vendre tijdens deze 7 dagen de laatste obstakels. De verkoper van een woning in Frankrijk heeft geen recht op een Délai de rétractation.

Na het verloop van de 7 dagen bedenktijd betaalt de koper betaalt meestal een ‘Dépôt de garantie’ van tussen de 5 en 10%. Zoals in Nederland wordt dit bedrag aan de notaris betaald en niet aan de verkoper. Sommige Franse makelaars stellen in de door hun opgemaakte compromis dat de ‘Dépôt de garantie’ naar de makelaar moet worden overgemaakt. Dit is niet gebruikelijk. Het Dépôt bedrag wordt gebruikt als boetebetaling indien de koper de overdracht weigert te tekenen zonder dat hij hier recht toe heeft.

Zelfs als u de Franse taal voldoende beheerst is het verstandig de Compromis de Vente te laten controleren door een juridisch deskundige. Dit is ons werk. Wij controleren de juridische aspecten van een Compromis de Vente en leggen u deze artikel voor artikel uit. Als er punten instaan die niet afgesproken zijn laten wij de compromis de vente aanpassen. Waar u ook in Frankrijk uw huis koopt, het is belangrijk volledig op de hoogte te zijn van de inhoud van de Compromis de Vente. 30 à Vendre helpt u hierbij. Zo bent u gegarandeerd van een veilige aankoop.

Mikel de Rooij aankoopmakelaar
Mikel de Rooij
Aankoopmakelaar in Frankrijk sinds 2001
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Maison a vendre De Taxe Fonciere d'Habitation is een belasting die huiseigenaren in Frankrijk moeten betalen. Ontdek onze gids over deze belasting en hoe u ervoor kunt zorgen dat u aan uw verplichtingen voldoet. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles