Het Begrip Comunione in Italië: Een Gedetailleerde Verkenning

Faustina Rossi,  zondag 19 november 2023

Uitzicht op Castelmezzano Basilicata 

Het Italiaanse concept van "comunione" beschrijft een vorm van gezamenlijk eigendom of mede-eigendom, zoals vastgelegd in het Italiaanse burgerlijk wetboek (Codice Civile). Dit is van toepassing wanneer twee of meer personen samen eigenaar zijn van een goed of recht. Hieronder volgt een uitgebreide uitleg van dit concept, verrijkt met specifieke voorbeelden en afgesloten met een conclusie.

Gezamenlijk EigendomIn een comunione hebben alle mede-eigenaren een gelijk of vastgesteld aandeel in het eigendom. Dit kan betrekking hebben op zowel onroerend goed als andere bezittingen of rechten.

Voorbeeld: Drie zussen erven samen een familievilla in Toscane. Elke zus heeft een gelijk aandeel in het eigendom van de villa, waardoor ze gezamenlijk beslissingen moeten nemen over het gebruik en onderhoud ervan.

Beheer en GebruikDe mede-eigenaren zijn samen verantwoordelijk voor het beheer en gebruik van het gemeenschappelijke eigendom. Beslissingen over bijvoorbeeld verkoop of belangrijke wijzigingen vereisen consensus of overeenstemming.

Voorbeeld: In het geval van de familievilla, moeten de zussen overeenstemming bereiken over belangrijke renovaties of de mogelijkheid om de villa te verhuren voor toeristische doeleinden.

Verdeling van Kosten en OpbrengstenAlle kosten verbonden aan het eigendom, zoals onderhoud, belastingen en eventuele hypotheeklasten, worden gedeeld. Dit geldt ook voor opbrengsten uit het eigendom.

Voorbeeld: Als de familievilla wordt verhuurd, worden de huurinkomsten verdeeld onder de zussen volgens hun aandeel in het eigendom.

Scheidingsmuur tussen EigendommenEen typisch voorbeeld van comunione is een scheidingsmuur tussen twee aangrenzende percelen, waarbij elke eigenaar verantwoordelijk is voor een deel van het onderhoud.

Voorbeeld: Twee buren in een buitenwijk van Rome delen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de muur die hun eigendommen scheidt.

Ontbinding van ComunioneMede-eigenaren kunnen verzoeken om de comunione te ontbinden. Dit kan leiden tot een verdeling van het eigendom of, indien dit niet haalbaar is, tot verkoop en verdeling van de opbrengst.

Juridische KadersHet Codice Civile bevat specifieke regels en procedures voor het beheer en de ontbinding van comunione, gericht op het beschermen van de belangen van alle mede-eigenaren en het voorkomen of oplossen van conflicten.

ConclusieComunione in Italië biedt een flexibel maar gestructureerd kader voor mede-eigendom. Het is een concept dat samenwerking en gezamenlijke besluitvorming vereist en is van toepassing op een breed scala van eigendommen. Door de nadruk te leggen op gedeelde verantwoordelijkheid en collectief beheer, faciliteert comunione het gezamenlijke beheer van eigendommen op een manier die de rechten en belangen van alle betrokken partijen respecteert. In de praktijk vereist het echter duidelijke communicatie en soms compromissen tussen de mede-eigenaren om effectief te zijn.


 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Uitzicht op Morano Calabro Verken de essentie van 'condominio' en 'comunione' in ons uitgebreide overzicht van Italiaans mede-eigendom. Deze gids biedt diepgaande inzichten in de juridische aspecten, beheerstructuren en recente ontwikkelingen in het vastgoedrecht. Voorzien van praktijkvoorbeelden, is deze gids ideaal voor iedereen die geïnteresseerd is in het Italiaanse onroerend goed, van potentiële kopers tot vastgoedprofessionals 
More articles