Cruciale fouten bij het kopen van een huis in Frankrijk

Kees de Jager,  zondag 19 februari 2023

Huis te 
koop Frankrijk 

Johan had altijd al gedroomd van een vakantiehuis in Frankrijk, een plek waar hij kon ontsnappen aan het drukke stadsleven en tot rust kon komen. Na maandenlang zoeken op internet en het bezoeken van verschillende locaties, vond hij eindelijk het perfecte huisje in de regio Provence.

Vol enthousiasme en zonder echt veel onderzoek te doen, tekende Johan snel het koopcontract en betaalde hij de aanbetaling voor het huis. Het duurde niet lang voordat hij zich realiseerde dat hij een aantal cruciale fouten had gemaakt.

Ten eerste had Johan de regelgeving over het kopen van onroerend goed in Frankrijk niet volledig begrepen. Hij was niet op de hoogte van de lokale belastingen en andere kosten die gepaard gingen met de aankoop van een huis in Frankrijk, en was geschokt toen hij de extra facturen ontving. Ook had hij geen idee van de verschillende soorten huizen in Frankrijk en de specifieke eigenschappen van het huis dat hij had gekocht, zoals de bouwstijl en het type fundering.

Ten tweede had Johan geen grondig onderzoek gedaan naar de omgeving waarin het huis zich bevond. Hij was ervan uitgegaan dat alles wat hij online zag en las, waar was. Pas toen hij daar aankwam, merkte hij dat het huis ver van de dichtstbijzijnde stad lag en dat er weinig voorzieningen in de buurt waren. Hierdoor voelde hij zich geïsoleerd en verloren.

Ten derde had Johan geen tijd genomen om een goede notaris te vinden. Hij had gekozen voor een notaris die door de verkoper was aanbevolen, maar deze bleek niet onafhankelijk te zijn en had de belangen van de verkoper meer gediend dan die van Johan.

Ten vierde had Johan geen kennis van de Franse taal en cultuur. Hij had daardoor moeite om te communiceren met de lokale bevolking en had soms problemen om de lokale regels en voorschriften te begrijpen.

Om deze problemen te voorkomen, had Johan vooraf informatie kunnen vinden op Nederlandse websites over het veilig kopen van een huis in Frankrijk. Websites zoals en bieden informatie over de Franse regelgeving en geven advies over het kiezen van een notaris en beheerder. Ook had hij een lokale makelaar kunnen inschakelen die hem kon helpen bij het vinden van het juiste huis en het onderhandelen over de prijs.

Uiteindelijk lukte het Johan om zijn problemen op te lossen door een lokale expert in te schakelen en meer te leren over de Franse cultuur en taal. Hij geniet nu volop van zijn vakantiehuis in Frankrijk en heeft geleerd dat een goede voorbereiding en grondig onderzoek van groot belang zijn bij het kopen van een huis in het buitenland.  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Ferme bressane Saint-Trivier-de-Courtes Een Bresse-huis (Frans: Ferme Bressane) is een vakwerkhuis met een staander- en balkenconstructie gevuld met adobe bakstenen. De Bresse-woning is typisch voor de Bresse regio in Oost-Frankrijk. Het huis is bijna altijd georiënteerd in een noord-zuid richting, waarbij het dak aan de noordkant vaak lager is. Deze constructie biedt optimale bescherming tegen de bise, een koude noordenwind die typisch is voor de regio. 
More articles