Feesten en feestdagen in Frankrijk: Ontdek de cultuur

Hans van der Kruijf,  zondag 1 oktober 2017

Naar goed katholiek gebruik kent Frankrijk veel feestdagen:

1 januari is natuurlijk een feestdag, maar vooral om bij te komen van de avond ervoor. Men doet het in huiselijke kring kalm-aan. Aan het eind van de middag kan het "beste wensen" (bonne anneé) wensen nog eens dunnetjes overgedaan worden in het café.

De paasdagen (Paques), beginnende met Goede Vrijdag (Vendredi Saint), zijn zeer geschikt voor een lente-weekend weg met de familie. Dat daarbij de Paasmis gemist wordt, neemt men op de koop toe.

1 mei is de dag van de arbeid.

Hemelvaartdag (Ascension) is een goede gelegenheid om de brug te slaan ("faire le pont") naar het weekend daarop.

Pinksteren (Pentecôte) is de voorbode van de zomer, meestal de eerste gelegenheid in het jaar om met de hele familie grootschalig in de natuur te gaan picknicken. Op speciale Aires de Picknick staan daarvoor fraaie stenen barbeques klaar - tevens om bosbrand door barbeques 'in het wild' te voorkomen.

14 juli (quatorze juillet) is zo'n dag waarop de argeloze toerist opeens een ooit zo slaperig dorpje omgetoverd ziet tot een soort Disneyland parade. Dat deze parade, anders dan op de Champs Elyseés, zal bestaan uit de rugbyjongens, de senioren bridgeclub, de jachtvereniging en de sapeurs pompiers met loeiende sirenes, doet niet af aan de gratie waarmee de burgemeester met zijn rood-wit-blauwe sjerp om, namens L'État de parade afneemt. En net als vorig jaar nadrukt de burgemeester in zijn speech dat Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap in de hedendaagse hectiek de vaste normen en waarden van de Franse samenleving vormen, waard om voor te vechten, waard om voor te sterven. Waarna drank en vuurwerk het nog lang onrustig maken in dat anders zo slaperige dorpje.

15 augustus, een belangrijke vrije dag waar veel augustus-vakantiegangers hun vakantie mee verlengen. Rond 15 augustus is de ganse natie met vakantie, een heel geschikt moment om in alle rust en zonder lange rijen bezienswaardigheden te bezoeken. Beroemde, altijd volle, restaurants kunnen rond die periode vaak zonder maanden-oude reservering worden aangedaan.

1 november is het Allerheiligen (Toussaint). Een feestdag met morbide trekjes, want die dag worden de doden bedacht met een bloemetje. Dit zijn per definitie chrysanten: Het getuigd niet van enige smaak om in Frankrijk ergens met een bos chrysanten aan te komen, behalve op 1 november op een begraafplaats.

11 november is de wapenstilstandsdag van de Eerste WereldOorlog. Op 11 november 1918 tekenden de Duitsers de wapenstilstand in een treinwagon in Compiegne.

25 december, Kerstdag (Noël). Tweede Kerstdag bestond vroeger niet, maar komt als vrije dag steeds meer in beeld. Niettemin zijn de meeste winkels op 2e kerstdag gewoon open. Kerst begint met de mis op kerstavond. Op kerstdag wordt in familiekring de enorme kerstkalkoen, de chapon, gegeten.

31 december is het Saint Silvestre. Waar kerst voor de familie is, is Saint Silvestre voor vrienden. Men komt buiten de deur bijéén in grote groepen met zang en drank en veel proosten, maar om 12 uur is er géén vuurwerk.

Omdat Frankrijk in heel Europa de meeste vrije dagen kent, zijn er snode plannen de paasmaandag en hemelvaartdag als vrije dag op te heffen.  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

De titel 'Wonen en kopen in Frankrijk' dekt de lading van dit boek niet. Het werk is een complete vraagbaak (en leidraad) voor het leven in Frankrijk, gericht op Nederlanders. Het boek bevat een schat aan informatie op vele gebieden, bijvoorbeeld fiscaal, verzekeringen, bouwen, huizen kopen, juridische zaken enzovoort.

Stokbrood halen bij de Franse bakker Per jaar sluiten maar liefst 1200 authentieke boulangeries in Frankrijk hun deuren – een jammerlijke tendens die al jaren geleden is ingezet. Zouden we dat tij nog kunnen keren? Om daar een antwoord op te kunnen geven, moeten we kijken naar de oorzaken van deze massale sluitingen. 
Meer artikelen