Frans ontbijt en kerkbezoek - dagelijks leven in Frankrijk

Hans van der Kruijf,  maandag 2 oktober 2017

Brood in 
Franse 
winkel 

Of de tijd heeft stilgestaan - zo zien Nederlandse francofielen het leven in Frankrijk het liefst. Een bakker die 's morgen vroeg verse croissants bakt.
Een 2CV die over een met platanen omzoomt landweggetje sukkelt.
Druivenplukkers in de wijngaarden.
Een dorpshotel aan een pleintje met een fonteintje en een Logis de France.
En 's avonds voor een paar francs een overvloedige boerenmaaltijd met wijn zoveel je maar wil.

Maar dat Frankrijk wordt steeds moeilijker te vinden. Dat Frankrijk trekt zich terug in onherbergzame hoeken, op de plateaus in de Auvergne of in moeilijk bereikbare bergdalen, waar de toeristen niet komen. Het Frankrijk van TGV, ADSL, SMS, Le Web, Les Hypers, Formule-1 en de MacDo, rukt op.
Maar kijk niet naar wat was, kijk naar wat is:

Ontbijt (petit déjeuner)

Brood en koffie, dat is het gewone Franse ontbijt. Als je een café besteld krijg je een kleine kop expresso. Een café creme of café-au-lait is koffie met melk. De Franse wenkbrauwen gaan omhoog als voor het ontbijt een roerei of een gekookt ei wordt besteld, om nog maar te zwijgen van andere buitenlandse ontbijtgewoonten.
De grote hotelketens zoals Novotel, Mercure en Ibis bieden grote ontbijtbuffetten aan.

Dejeuner

De middagmaaltijd, het déjeuner, wordt tussen 12 uur en 1 uur 's middags geserveerd. Het land komt tussen 12 en 2 uur volledig tot stilstand. Alles is gesloten, hoewel in de steden steeds meer winkels open blijven. In het zuiden gaan ze niet open voor 3 of 4 uur in de middag. Als er openingstijden op de deur staan: Voeg 15 minuten toe !

Dit traditionele patroon wordt steeds vaker losgelaten: Man en vrouw werken allebei, er is minder tijd voor het bereiden van maaltijden in de ochtenduren. De Macdonalds ( Macdo , in Frankrijk als enige land ter wereld geen marktleider, maar in felle concurrentiestrijd met de Belgische Quick-keten) wint steeds meer terrein voor de snelle hap tussen de middag.

l'Apèro

Het aperitiefje ( l'apèro) is het drankje vóóraf, ergens tussen 6 en 8 uur, aan het begin van de avond. Het drinkgelag gaat vaak geruisloos over in het eetgebeuren, met een regelmatige aanvoer van kleine hapjes. Niet zelden eindigt een aperitiefje pas diep in de nacht.

Diner

Tussen 8 en 10 uur staat een lichte maaltijd met een salade en frites op het Franse programma, maar het is niet ongewoon om 2 volledige maaltijden per dag te gebruiken.

De avonden

's Avonds zijn de winkels tot 7 of 8 uur geopend en de grote supermarkten tot 9 of 10 uur.
De avond-activiteiten beginnen in het zuiden niet voor 9 uur: Op de terrassen in de vakantieplaatsen spelen bands tot diep in de nacht. Aan de rand van de toeristenplaatsen ligt vaak een lunapark, een permanente kermis.
Ook geven circussen en cascadeurs (stuntmannen) regelmatig voorstellingen op parkeerterreinen. Waar en wanneer wordt aangegeven op grote aanplakborden en luid aangekondigd met geluidswagens.
Hoewel het weer in het zuiden van mei tot september heel fraai is, loopt het vakantieseizoen stipt van 1 juli tot 31 augustus. Ervoor en erna heerst in de vakantieplaatsen de winterstilte en zijn veel gelegenheden gesloten.
Laat op de avond wordt het tijd voor de discotheek of de nachtclub (boites de nuit), die in Frankrijk meestal op een afgelegen plaats ver buiten de bebouwde kom zijn gelegen. Gebruik van softdrugs en XTC zijn ingeburgerd, maar niet legaal.

De kerk

Een Fransman gaat 3 keer in zijn leven naar de kerk:
Wanneer hij gedoopt wordt, wanneer zijn dochter trouwt en als hij dood gaat.

Ondanks deze geringe betrokkenheid neemt de kerk in Frankrijk toch nog altijd een vooraanstaande plek in de samenleving in, zeker op het platteland.
Ze zijn allemaal katholiek, maar er zijn protestantse enclaves in de Languedoc, waar in de Middeleeuwen de Hugenoten bescherming zochten tegen de Inquisitie.

Zondagen

De zondagen in Frankrijk zijn gevuld met activiteiten. In de dorpen is er altijd een bakker en een presse open tot 12 uur. Men moet tenslotte elke dag vers brood hebben en op de paardenrennen (de tièrce) gokken. In veel cafés is een hoekje voor de bookmakerorganisatie P.M.U . Vaak is er markt op zondagochtend om vers vlees, kippen en eenden te kopen. Vers betekent ook vaak 'levend'.
Bij mooi weer laadt de Fransman zijn hele familie, een 60 liter koelbox, tafels en stoelen in zijn auto voor een kleine picknick in de provincie. Omdat eten het belangrijkste is in het leven van een Fransman kan er niet volstaan worden met een eenvoudig hapje, dus is er een complete maaltijd klaargemaakt door de huisvrouw. Ondertussen heeft de heer des huizes wat hardgefietst, gevist of gejaagd met zijn vrienden.

Na de lunch wordt - zeker in het warme zuiden - de vroege middag doorgebracht met slapen. Na 4 uur keert het leven terug op straat. Dan is het tijd voor familievertier. De hele familie gaat iets leuks doen, en daaraan worden niet zulke hoge eisen gesteld als in Nederland - hoewel ook in Frankrijk de kijk-, speel- en doe-pretparken een grote vlucht nemen.
Maar en famille met een bootje spelen in de parkvijver is ook al een prima zondagmiddag vermaak.  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 


Het aantal Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk neemt steeds meer toe. Voor Mireille Bosscher was dat in 2014 reden om artikelen te gaan schrijven over onderwerpen die voor deze huiseigenaren relevant zijn. De in dit boek gebundelde columns geven een praktisch inzicht in allerhande onderwerpen (zowel civiel als fiscaal) waarmee je als huisbezitter of erfgenaam te maken kunt krijgen. Franse zaken nemen geen keer is daardoor een handig naslagwerk voor iedereen die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven.

Frankrijk Dorpje Elzas Ontdek de mooiste dorpen van Frankrijk met onze gids. Van middeleeuwse vestingsteden tot kleurrijke kustplaatsen, wij hebben de beste plekken verzameld om te bezoeken en te genieten van de Franse cultuur. Must-read voor iedereen die van Frankrijk houdt. 
Meer artikelen