Overzicht van de documenten die je nodig hebt bij de aankoop van een woning in Marokko

Nadia Sadak,  zondag 22 december 2013

water on harbour 
steps 

Het handig als je vooraf en tijdens de koop van een huis in Marokko op de hoogte bent van de documenten die je nodig hebt in het koopproces. Hoe meer je hierover weet, hoe makkelijker het proces zal verlopen. Het is duidelijk dat iedereen die een huis wil kopen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, zoals bijvoorbeeld het kunnen tonen van bepaalde documenten. Of de koper een buitenlander is of een ingezetene maakt voor het koopproces zelf niet veel uit. Een buitenlander moet wel een aantal extra documenten kunnen overleggen.

Voordat je een huis koopt moet je zeker weten dat je de koop kunt financieren. Als je niet voldoende cash hebt dan heb je een hypotheek nodig. . En als je buitenlander bent dan wordt het aanvragen van een hypotheek alleen maar gecompliceerder. Als niet-ingezetene kun je een hypotheek krijgen tot 70% van de woningwaarde. Je mag er maximaal 20 jaar over doen om de hypotheek af te lossen. De looptijd van een Marokkaanse hypotheek is ook nog eens afhankelijk van je leeftijd.

Bij een hypotheekaanvraag heb je de volgende documenten nodig:

  • Een kopie van je paspoort met een stempel dat aangeeft dat je legaal in het land verblijft
  • Een kopie van het koopcontract of een kopie van het stortingsbewijs van de aanbetaling
  • Een referentie van de bank in je eigen land
  • Als je gepensioneerd bent kun je het bewijs van de overschijving van je pensioenuitkering laten zien. En als je inkomsten hebt uit aandelen dan kan dit ook als bewijs dienen dat je de hypotheek kunt afbetalen
  • Als je zelfstandig ondernemer bent dan moet je een verklaring van de accountant kunnen overleggen als bewijs dat je als zelfstandig ondernemer werkzaam. Je moet dan ook bankafschriften overlegeen om je inkomen aan te tonen.
  • Als je ergens in dienst bent dan moet je de volgende documenten tonen : het formulier van de inkomstenbelasting, de laatste 3 loonstroken en bankafschriften. Je moet ook een kopie van je arbeidscontract inleveren en zelfs het originele arbeidscontract laten zien.
Heb je een advocaat nodig voor het opstellen van de contracten?

Een advocaat is niet verplicht maar wel een goede keus als je er niet helemaal zeker van bent dat je het zelf allemaal kunt afhandelen. We weten allemaal dat het kopen van een huis gecombineerd met de grote sommen geld die hiermee gemoeid zijn, best enerverend kan zijn. Zeker als je voor het eerst een huis koopt. Als je liever iemand hebt die je gedurende het hele koopproces bijstaat, zorg er dan voor dat je een advocaat inhuurt. Sommige mensen zijn van mening dat een makelaar je ook kan helpen, maar een makelaar brengt vaak te veel kosten in rekening en veel kopers zijn niet bereid die extra kosten voor hun rekening te nemen.

Enkele andere documenten die je nodig hebt:

Het Kadaster - in Marokko is niet toegestaan. Daarom krijg je al het onroerend goed, ongeacht een huis, villa of appartement, volledig in eigendom. Alle nieuwe huizen in Marokko hebben tegenwoordig een document waarin staat wie de eigenaar is. Dit document noemt men 'Melkia'. Melkia is een islamitisch eigendomsrecht. Het document is gearchiveerd bij het Kadaster. Het document laat dus zien wie de huidige eigenaar is en of er nog schulden openstaan op het onroerend goed zoals bijvoorbeeld belastingen of andere onkosten.

Privé contract of voorlopig koopcontract - In het voorlopig koopcontract worden de voorwaarden beschreven waaronder de koop zal plaatsvinden. Met de ondertekening van het voorlopig koopcontract ga je de verplichting aan dat je de woning koopt. Als je zelf niet aanwezig kunt zijn bij de ondertekening van dit contract dan kun je de advocaat volmacht geven om namens jou het contract te ondertekenen.

Definitief koopcontract - Als je alle documenten overlegt hebt die nodig zijn voor de koop dan kan het definitieve koopcontract ondertekend worden. Beide partijen ondertekenen het contract in aanwezigheid van een notaris. Na ondertekening is de woning van jou.

Diensten van advocaten - Marokko heeft tegenwoordig honderden goed opgeleide advocaten. . maar er zijn natuurlijk ook Nederlands sprekende advocaten werkzaam in Marokko. Als je je zelf niet vertrouwd bent met het Marokkaanse koopproces, met het verzamelen van de benodigde documenten en met het aanvragen van een Marokkaanse hypotheek dan kun je maar één ding doen en jezelf heel wat tijd, geld en kopzorgen besparen : neem een advocaat in dienst. En advocaat zal ervoor zorgen dat het hele koopproces veel, veel soepeler zal verlopen.

Externe links

. Engelstalige pagina op Affidata.co.uk over het aanvragen van een hypotheek in Marokko.
. De Britse overheid heeft op haar website gov.co.uk een overzicht gepubliceerd met Engelssprekende advocaten en vertalers in Marokko. Wellicht is deze lijst handig voor Nederlanders die geen Marokkaans of Frans spreken.


Moroccan interior
Woningen en appartementen te koop in Marokko. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen in Tanger en Oujda. Vakantievilla’s aan de kust. 

Riad in Marokko Als u eenmaal hebt besloten om door te gaan met de aankoop van een huis in Marokko, moet u voor uw eigen gemoedsrust altijd de diensten van een notaris inschakelen. Daarnaast moet u een lokale advocaat aanwijzen voor een onafhankelijk advies en begeleiding. In het artikel vindt u meer tips over Juridisch advies, Vertalers, Hypotheken, Belastingen, Fraude, Klachten over het rechtsstelsel, Visum/verblijfsvergunning, Verhuur van uw woning en Eigendomsakten 
More articles