Duurzame nieuwbouw: nieuwe huizen in Frankrijk bijna energieneutraal

BR France,  donderdag 30 juni 2022

Stenen 
metselen 

p>Denkt u aan een huis kopen in Frankrijk of een huis laten bouwen in een mooie regio? Het zijn beide prachtige dromen om te realiseren. Tegelijkertijd leidt het tot een heel ander proces, en bovendien tot een andere uitkomst.

Een eigen huis laten bouwen kan volgens de laatste normen en richtlijnen op het gebied van duurzaamheid. Een bestaande woning in Frankrijk heeft niet zelden last van achterstallig onderhoud. Dat is een belangrijk verschil, vooral nu het land er steeds meer aan doet om de vervuiler te laten betalen voor onnodige uitstoot.

Achterstallig onderhoud in Frankrijk

Veel karakteristieke en authentieke woningen in Frankrijk zijn prachtig om te zien, maar kennen ook een belangrijk nadeel. De manier waarop we in Nederland onze huizen onderhouden valt niet te vergelijken met hoe de Fransen dat gemiddeld genomen doen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in veel gevallen is er sprake van achterstallig onderhoud.

Dat betekent in de praktijk dat het energieverbruik in die woningen relatief hoog is. De kozijnen en ramen zijn slecht geïsoleerd, er is geen duurzame verwarming beschikbaar voor de winter en de bouwmaterialen gaan minder lang mee dan we hier in Nederland gewend zijn. Het betekent in de meeste gevallen dat u een extra investering moet doen om de woning ook energie-technisch op niveau te krijgen. Alleen op die manier voorkomt u hoge lopende kosten voor bijvoorbeeld energie.

Beleid: de vervuiler betaalt

In Frankrijk is het beleid heel duidelijk: de vervuiler betaalt. Dat betekent dat de belastingen voor oude en niet-energiezuinige woningen hoger zijn. Bovendien lopen die belastingen de laatste tijd op, en zijn er meer verhogingen in het vooruitzicht gesteld. Dat leidt er in de meeste gevallen toe dat zelfs de betaalbare woningen uiteindelijk een dure grap kunnen blijken.

Zowel de verwarming als de verkoeling van oudere woningen kost relatief veel energie. Het gaat voornamelijk om elektriciteit, die de meeste woningen nog niet duurzaam opwekken zoals we dat in Nederland doen.

Tip: bent u benieuwd naar de extra kosten die u kunt verwachten voor het hoge energieverbruik? Of wilt u weten wat het kost om de woning energiezuinig(er) te maken, bovenop de aankoop daarvan? We hebben hier veel ervaring mee, dus kunnen veelal een globale inschatting afgeven. Vervolgens kunnen we u professioneel begeleiden, zodat u netjes aan de voorwaarden voldoet en zowel energiezuinig als meer voordelig kunt wonen en/of verhuren.

Nieuwbouw in Frankrijk: bijna energieneutraal

Hier staat de nieuwbouw in Frankrijk natuurlijk tegenover. Dat kan al bijna energieneutraal, dankzij de bouwmaterialen die beschikbaar zijn. En dankzij de initiatieven op het gebied van duurzaam verwarmen en duurzaam koelen. We hebben in de afgelopen periode diverse woningeigenaren geholpen om duurzaam te bouwen, waarmee ze netjes voldoen aan alle energierichtlijnen en -restricties die er gelden.

Tip: bovenop de lagere belasting profiteert u met een (bijna) energie neutrale woning van een hogere verwachte waarde bij verkoop.

Sterker nog, alle nieuwe woningen die er in Frankrijk worden gebouwd moeten voldoen aan de hoge eisen op het gebied van energieverbruik, duurzaamheid en zuinigheid. Er ligt een uitvoerige energiestudie aan ten grondslag en de autoriteiten houden tijdens de bouw de vinger aan de pols. Wij kennen het strenge toezicht van de Franse overheid en weten precies waar u aan moet voldoen. Bovendien kunnen we u vooraf uitleggen wat u kunt verwachten van de controle en test door een onafhankelijk bureau, als de oplevering van de woning plaatsvindt.

Begeleiding bij kopen en bouwen

Zoekt u begeleiding bij het kopen of bouwen van een woning in Frankrijk, het liefst (bijna) energieneutraal? Dat is waar we sterk in zijn, dankzij kennis van de materialen, kennis van de wet- en regelgeving en een breed netwerk met specialisten die u daarin kunnen ondersteunen.

Hebt u altijd gedroomd van een woning in het zuiden van Frankrijk? Wij helpen u graag op weg om uw droom te verwezenlijken.
Lennart van der Meulen
E.
T. 00 33 (0)7 60 95 70 23
Kantoorhoudend Frankrijk
Dit artikel is eerder verschenen op de website van B&R France :  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Oude franse deurknop U hebt het waarschijnlijk al meegemaakt. U bezichtigt een woning in Frankrijk en de Franse makelaar of de verkoper deelt u mede dat als u interesse heeft u snel moet zijn want er is nog iemand die geïnteresseerd is. Is die tweede koper er echt? 
More articles