Ecologisch wonen in Zweden

Lennart Beck,  maandag 12 augustus 2019

Zomerhuisje in Zweden 

Isolatie van het huis

In Zweden zijn de klimatologische omstandigheden anders dan in Midden-Europa. Het is er een stuk kouder. Met uitzondering van Zuid-Zweden, waar de uitlopers van de Golfstroom nog actief zijn, is er maandenlang vorst - vloeren en muren zijn daarom "bevroren" tot een bepaalde diepte.

Isolatie, raamkwaliteit en verwarming moeten op elkaar zijn afgestemd, d.w.z. dat ze van ongeveer hetzelfde bouwjaar moeten zijn. Als er goed geisoleerd is, met grote ramen maar een verouderd verwarmingssysteem, dan gaat de verwarming constant aan en uit, omdat de verwarming niet goed ingeregeld kan worden. Dit zorgt voor een hoog verbruik en over een paar jaar zal de verwarming kapot gaan.

Een lichte gevel reflecteert de zonnewarmte, donker absorbeert de warmte en verwarmt de muren overdag. Het is geen toeval dat de donkerrode houten gevels de overhand hebben in Scandinavië. Dit geeft niet alleen een traditionele uitstraling, het is gewoon praktisch. Heldere kozijnen daarentegen voorkomen te hoge temperatuurdalingen tussen het glas en het kozijn. Temperatuurdalingen kunnen tot scheuren leiden (maar bij moderne ramen is dit te verwaarlozen).

In Midden-Europa is er meestal geen aaneensluitende vorstperiode, het gaat vaak op en neer, dan weer vorst dan weer dooi. Men isoleert daarom in Midden-Europa van buitenaf zodat er er geen condensatie kan ontstaan op het zogenaamde dauwpunt (waar het 0° is). In het noorden wordt vaak van binnen uit geïsoleerd. Het is goedkoper en omdat het niet dooit is er veel minder condensatie. In plaats van een dikke isolatielaag bevriezen de muren, waardoor ze weliswaar een beetje dikker zijn maar nog altijd dunner dan de daken en muren met isolatie. Het effect is uiteindelijk hetzelfde. Binnenisolatie vereist wel extreem dure pluggen voor het ophangen van b.v. keukenmeubels (per stuk 35 Euro).

Vensters

In het noorden zijn de ramen kleiner (om warmteverlies tegen te gaan).

Het is tegenwoordig mogelijk om ramen te maken die even goed isoleren als geïsoleerd metselwerk, maar deze ramen zijn veel duurder.

Volledig beglaasd onroerend goed geeft problemen in permafrostgebieden.Daarbij komen nog de sneeuwval en de zijdelingse sneeuwdruk. Glas tot op de grond is eigenlijk alleen daar waar er een veranda of een luifel is. Twee meter sneeuw zou de ruit naar binnen duwen bij dooi.

Grote ramen op het zuiden kunnen tot 30% verwarmingsvermogen besparen wanneer de zon schijnt (vooral in de winter).


Schade aan houtwerk

Grijs houtwerk en blauwschimmel zijn in Zweden minder erg dan in Nerderlamd. Alleen als het hout door de constructie constant nat is, moet je het van dichterbij bekijken.

Sauna

Een sauna moet goed worden geïsoleerd, omdat het anders enorme hoeveelheden energie vreet. Controleer of dubbel isolerend glas met 16 mm is toegepast.

Verdere praktische tips

Waterverwarming door middel van elektriciteit is duurder dan met gas of olie.

Zijn overal voldoende stopcontacten beschikbaar? Vooral in de keuken wordt er graag bespaard op stopcontacten en dan worden vaak stekkerdozen gebruikt die overbelast en heet kunnen worden.


Milieukwesties die een rol kunnen spelen

Terugwinning van regenwater voor toiletspoeling en wasmachine. Het toilet is veruit de grootste verbruiker van water in een huis, regen kost geen geld - maar het hangt af van hoe er gefakturereerd wordt, via een watermeter of via een afvalwatermeter.

Zonnecellen voor waterverwarming zijn de moeite waard als ze door de staat gesubsidieerd worden. Controleer eventuele afgesloten contracten. Soms zijn de subsidies 5 jaar geldig, maar is de financiering twee keer zo lang.

Zonnepanelen in Zweden zien er niet uit, behalve voor hightech huizen. Omdat er veel sneeuw op de daken ligt zijn ze niet effectief zijn. Een niet onaanzienlijk deel van de energie is nodig om de sneeuw te smelten.Beste bezoeker,

Allereerst hartelijk dank voor het gebruikmaken van onze website om huizen te bekijken en aan te bieden. Zoals u misschien weet, is onze dienst al meer dan 20 jaar geheel gratis voor zowel particulieren als makelaars. Om deze service te kunnen blijven aanbieden, werken wij samen met Bol.com als affiliate partner.

Als u binnenkort van plan bent om iets bij Bol.com te bestellen, zouden wij het op prijs stellen als u dit via onze website zou willen doen. U kunt hiervoor eenvoudigweg op de Bol.com banner klikken die u onderaan dit bericht vindt. Dit kost u niets extra's, maar het helpt ons om onze website draaiende te houden en te blijven verbeteren.

Uiteraard is dit geheel vrijblijvend, maar elke klik helpt ons om u en andere bezoekers deze gratis service te blijven bieden. Hartelijk dank voor uw steun en we hopen dat u met plezier gebruik blijft maken van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Zweedse platteland
Zoek naar huizen en onroerend goed in Zweden. Vakantiehuisjes en boerderijen te koop in Zweden : Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Kalmar en Jönköping. 

Handboek Emigreren naar Zweden Overzicht van boeken met informatie over emigreren naar Zweden, een huis kopen in Zweden, wonen en werken in Zweden, Zweedse gewoontes, Zweedse buren. Kortom alle info die je nodig hebt om in het hoge Noorden te wonen. Pagina voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2020. 
More articles