Een eigen bedrijf beginnen in Frankrijk

James Mansfield,  zaterdag 14 december 2019

HWijngaard Bordeaux Saint-Emilion 

Dit zijn de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden:

Doe vooraf een marktonderzoek om de kansen voor je bedrijf in te schatten. In de meeste delen van Frankrijk zijn al veel buitenlanders actief met Gites en B&B’s, makelaarskantoren, bars en restaurants.

Als je ingeschreven staat bij het , te vergelijken met het UWV, dan krijg je gedurende twee jaar een vrijstelling van het betalen van de sociale premies. Voorwaarde is wel dat je minimaal 6 maanden ingeschreven staat.

Nieuwe bedrijven kunnen profiteren van een aantal belastingvoordelen. De locatie van je bedrijf kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder belasting afdraagt. Als je iemand in dienst neemt die geregistreerd staat als werkzoekend, dan krijg ja van de overheid een fiscale bonus. Voor meer informatie over belastingvoordelen kun je het beste contact opnemen met de lokale Chambre de Commerce (Kamer van Koophandel).

Je moet voldoende startkapitaal hebben. Maak vooraf een inschatting van de kosten voor de komende 3 jaar. Neem zoveel mogelijk kosten mee, dus ook een schatting van de benzine- en telefoonkosten.

Zet niet alles op een kaart maar start bijvoorbeeld meerdere bedrijfjes tegelijk. Bedrijven die zich alleen richten op diensten voor expats hebben het moeilijk. Probeer daarom ook diensten te leveren voor de Franse markt.

Hou rekening met de grote afstanden in Frankrijk. Nederland en Belgie zijn klein vergeleken met Frankrijk. Een ritje van 15 minuten naar een bepaalde winkel in Nederland kost in Frankrijk misschien wel een uur.

Laat je voorlichten door een expert. Bijvoorbeeld door iemand die zelf een bedrijf is begonnen of door een professionele organisatie die gericht is op het begeleiden en adviseren van zelfstandigen.

Zorg dat je goede maatjes wordt met de burgemeester. In Frankrijk heeft een burgemeester veel meer in de melk te brokkelen dan in Nederland. De burgemeester kan putten uit zijn ruime ervaring en kennis. De burgemeester zal vaak blij zijn dat je met je bedrijf een economische impuls geeft aan de lokale gemeenschap. Als je een goede relatie opbouwt met de burgemeester dan heb je een vriend voor het leven. In het andere uiterste geval kun de burgemeester behoorlijk dwars gaan liggen. En hij heeft behoorlijk wat te zeggen in de gemeente.

Bezoek de lokale Kamer van Koophandel. Meestal is er wel iemand te vinden die Engels spreekt. Maar pas op, dat hoeft niet de persoon te zijn met de kennis die jij net nodig hebt. Het komt vaak voor dat buitenlanders bij de Kamer van Koophandel niet de juiste informatie krijgen ze geen Frans spreken. Goed communiceren is lastig als je de taal niet spreekt.

Als je in Frankrijk als buitenlander een bedrijf begint kun je eigenlijk niet zonder een goede accountant.

Voor sommige beroepen kan een bedrijfsverzekering in Frankrijk al gauw enkele duizenden euros kosten.

Begin alleen met je zakelijke activiteiten als je alle papieren voor elkaar hebt. In Frankrijk deelt met hoge boetes uit als je niet de juiste papieren hebt.

Handige links: 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Een dorp in de Franse Elzas Benieuwd naar de huizenprijzen in Frankrijk? Ontdek onze linkpagina met een overzicht van betrouwbare bronnen voor huizenprijzen en vastgoedstatistieken in Frankrijk. Lees nu verder voor meer informatie en krijg een beter beeld van de huizenmarkt in Frankrijk. 
More articles