Emigreren naar Zweden: Dé Gids met Handige Tips

Lennart Beck,  dinsdag 9 mei 2023

Uithangbord zweeds barista cafe 

Hé, heb je er ooit aan gedacht om naar Zweden te emigreren? In dit artikel nemen we je mee op een informatieve reis over wat je moet weten als je overweegt naar Zweden te verhuizen. Dus pak een kopje koffie en maak je klaar voor een Zweeds avontuur!

1. Op naar Zweden: De ontspannen verhuizing naar het land van "Fika"

Maak je geen zorgen, als EU-burger is het vrij eenvoudig om van Nederland naar Zweden te verhuizen. Je kunt gewoon je spullen pakken en vertrekken. Vergeet echter niet om je aan te melden bij de Zweedse immigratiedienst als je langer dan drie maanden wilt blijven.

2. Wonen en werken in het land van ABBA en Pippi Langkous

Zweden heeft een sterke economie die gericht is op innovatie en technologie. Er zijn veel mogelijkheden voor professionals, vooral in sectoren zoals IT, engineering en geneeskunde. De arbeidscultuur wordt gekenmerkt door platte hiërarchieën en een goede balans tussen werk en privé.

3. Visum? Heb ik dat nodig?

Als EU-burger heb je geen visum nodig om naar Zweden te verhuizen. Niet-EU-burgers moeten echter een visum aanvragen voordat ze naar Zweden komen. Er zijn verschillende visumcategorieën, zoals werk-, studie- of gezinsherenigingsvisa.

4. Belastingen en verzekeringen in Zweden - geen rocket science!

Het Zweedse belastingstelsel is progressief en omvat zowel nationale als gemeentelijke belastingen. Sociale verzekeringen zijn verplicht in Zweden en dekken pensioen, ziektekostenverzekering en werkloosheidsverzekering. Als emigrant moet je je aanmelden bij het Zweedse socialezekerheidsagentschap (Försäkringskassan).

5. Een nieuw huis vinden - Zweden, here I come!

De zoektocht naar woonruimte in Zweden kan variëren, afhankelijk van de stad en regio. Het is raadzaam om je vroegtijdig te informeren over de woningmarkt en te zoeken naar huur- of koopwoningen. In grote steden zoals Stockholm kan het moeilijk zijn om een woning te vinden, terwijl het in kleinere steden en landelijke gebieden eenvoudiger kan zijn.

6. Onderwijs en gezondheidszorg - alles in orde

Zweden biedt een hoogwaardig onderwijs- en gezondheidszorgsysteem. Toegang tot openbare scholen en gezondheidszorg is gratis voor alle inwoners. Internationale scholen zijn ook beschikbaar, vooral in grotere steden.

7. Culturele verschillen en integratie - een nieuw leven in Zweden

De Zweedse cultuur hecht waarde aan gelijkheid, bescheidenheid en consensus. Om goed te integreren in Zweden, is het belangrijk om de taal te leren en je aan te passen aan de lokale gewoonten en waarden. 8. De beste steden om naar Zweden te emigreren - van Stockholm tot Lund

Stockholm, Göteborg en Malmö zijn de grootste steden in Zweden en bieden veel werkgelegenheid, culturele activiteiten en onderwijsinstellingen. Kleinere steden zoals Uppsala, Lund en Västerås zijn ook aantrekkelijke opties, met name voor gezinnen die een rustigere omgeving prefereren.

9. Zweeds leren en je onderdompelen in de cultuur

Hoewel veel Zweden vloeiend Engels spreken, is het belangrijk om de landstaal te leren om beter te integreren en deel te nemen aan het sociale leven. Taalcursussen worden aangeboden door verschillende instellingen, waaronder volksuniversiteiten (Folkuniversitet) en gemeentelijke taalscholen (SFI).

10. Met het gezin naar Zweden verhuizen

Zweden is een gezinsvriendelijk land dat veel voordelen biedt voor gezinnen, zoals betaald ouderschapsverlof, gratis kinderopvang en goede onderwijsmogelijkheden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de behoeften en vereisten van elk gezinslid bij het plannen van de emigratie.

11. Verhuizen naar Zweden zonder baan

Het is mogelijk om naar Zweden te verhuizen zonder al een baan te hebben. Het is echter raadzaam om voor de emigratie naar Zweden werkgelegenheidsmogelijkheden te verkennen en je voor te bereiden op mogelijke moeilijkheden bij het zoeken naar een baan.

12. Als gepensioneerde naar Zweden verhuizen

Gepensioneerden kunnen profiteren van de hoge levenskwaliteit en goede gezondheidszorgmogelijkheden in Zweden. Het is echter belangrijk om je te informeren over pensioen- en belastingkwesties met betrekking tot emigratie.

13. Emigratieadvies en begeleiding voor Zweden

Er zijn verschillende organisaties en bedrijven die emigratieadvies en ondersteuning voor Zweden aanbieden. Deze kunnen je helpen bij het plannen van de verhuizing, juridische en financiële kwesties oplossen en je helpen je in je nieuwe land te vestigen.

Conclusie:

Emigreren naar Zweden kan een bevredigende en opwindende ervaring zijn, maar vereist ook zorgvuldige planning en voorbereiding. Het is belangrijk om je te informeren over juridische, financiële en culturele aspecten en rekening te houden met de behoeften van je gezin en je persoonlijke omstandigheden. Met de juiste planning en ondersteuning kan Zweden een prachtig nieuw thuis worden.

Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Een aantal praktische tips voor als je over emigreren naar Zweden denkt. Echt handig.


Deze site, begonnen in 2007, is de enige informatiesite over emigreren naar Zweden die niet afhankelijk is van emigratieprojecten of adviesbureaus. De site is gemaakt door mensen die zélf zijn geëmigreerd.


Het Handboek Emigreren naar Zweden komt voort uit de populaire website emigreren-naar-zweden.com. Auteur Marc de Jong doorliep zelf het hele emigratieproces en vult praktische informatie aan met nuttige tips en interessante weetjes.


Heel aardig interview met Jojanneke die met haar gezin naar Zweden is geemigreerd. Jonanneke geeft onder andere antwoord op de volgende vragen : Wat vond je de grootste overgang? Hoe gaat het met jullie zoon Mik en hoe ziet zijn schoolleven eruit? Wat wil je lezers, die ook nadenken over emigreren naar Zweden of een ander land, meegeven?


Jennifer Pettersson onderzocht het onderwijs in Nederland en Zweden en overweegt om voor de kinderen terug te verhuizen naar Zweden : 'Op veel gebieden doet Nederland het dus beter. Maar als het gaat om de zorg en educatie voor jonge kinderen lijken wij in Nederland hopeloos achter te lopen’.

 


Zweedse platteland
Zoek naar huizen en onroerend goed in Zweden. Vakantiehuisjes en boerderijen te koop in Zweden : Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Kalmar en Jönköping. 

Landschap in Zweden Als je als Nederlander een huis gaat kopen in Zweden, dan is het handig om een compact woordenboekje te hebben met allerlei veelvoorkomende onroerend goed termen. Ik heb daarom een woordenlijst samengesteld met meer dan 500 Zweedse woorden en hun Nederlandse vertaling. 
More articles