Erfenis Onder de Franse Zon: Een Juridische Uitdaging

Hilde Tuinstra,  vrijdag 17 november 2023

Dak met rode 
dakpannen 

In het hart van de Bourgondische wijnstreek staat een schilderachtig huis met uitzicht op glooiende wijngaarden. Dit huis, ooit het droomproject van Claudia de Vries, een Nederlandse expat, wordt het middelpunt van een complexe erfeniskwestie voor haar kinderen, Max en Anna, na haar onverwachte overlijden.

Claudia had zich na haar pensionering in Frankrijk gevestigd, verliefd op het land en zijn cultuur. Haar kinderen, die in Nederland woonden en werkten, bezochten haar regelmatig. Bij haar overlijden liet Claudia een testament achter waarin het huis in Bourgondië aan Max en Anna werd nagelaten. Wat op het eerste gezicht een eenvoudige erfenis leek, bleek al snel een complexe juridische uitdaging door de specifieke aard van het Franse erfrecht.

Als eerste stap schakelden Max en Anna een Franse notaris in, Monsieur Lefebvre, om hen door het proces te leiden. Hij legde uit dat volgens de Franse wet een deel van Claudia's nalatenschap automatisch voor hen als directe erfgenamen gereserveerd was, maar dat de exacte verdeling afhankelijk zou zijn van verschillende factoren, waaronder de waarde van het onroerend goed.

De grootste verrassing kwam toen Monsieur Lefebvre de details van de Franse erfbelasting uitlegde. Als niet-ingezetenen van Frankrijk werden Max en Anna geconfronteerd met aanzienlijk hogere belastingtarieven dan verwacht. Bovendien was de termijn voor het indienen van de vereiste documenten en het betalen van de belasting strikt, met zware boetes voor elke vertraging.

Tijdens hun bezoek aan Frankrijk om de zaken te regelen, ontdekten Max en Anna dat hun moeder een substantiële schuld had bij een lokale bank, beveiligd tegen het huis. Dit compliceerde de situatie verder, aangezien de aflossing van de schuld voorrang had op de verdeling van de nalatenschap.

Gedurende dit proces kregen ze ook te maken met de emotionele last van het verlies van hun moeder en de druk om beslissingen te nemen over de toekomst van het huis. Na veel overleg en juridisch advies besloten Max en Anna om het huis te verkopen, de schulden af te betalen en het resterende bedrag te verdelen, in overeenstemming met de Franse wet en het testament van hun moeder.

De verkoop van het huis bracht echter nieuwe uitdagingen met zich mee. De onroerendgoedmarkt in Bourgondië was niet bijzonder levendig, en de waarde van het huis was gedaald door achterstallig onderhoud. Met de hulp van een lokale makelaar en na enkele maanden op de markt, vonden ze uiteindelijk een koper, waarmee ze het hoofdstuk van hun moeders nalatenschap konden afsluiten. Dit verhaal illustreert de complexiteit van het Franse erfrecht, vooral voor buitenlanders die onroerend goed in Frankrijk erven. Het benadrukt het belang van deskundig juridisch advies en een grondige voorbereiding bij het navigeren door de uitdagingen van internationale erfenissen.



Een vakantiewoning in Frankrijk is natuurlijk erg leuk, maar wat gebeurt er na jouw overlijden met die woning? Het is belangrijk om hierover na te denken. In deze blog vertellen we je meer hierover.


Frankrijk kent een behoorlijk aantal ”maisons secundaires” met Nederlandse eigenaren. Niet alle Nederlanders staan stil bij de gevolgen die de aankoop van een woning in Frankrijk heeft voor hun erfenis. Tussen Nederland en Frankrijk bestaan op erfrechtelijk gebied behoorlijke verschillen. Is het in Nederland opgemaakte testament wel geldig in Frankrijk? Welk erfrecht is van toepassing op uw woning in Frankrijk?


 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 


Het aantal Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk neemt steeds meer toe. Voor Mireille Bosscher was dat in 2014 reden om artikelen te gaan schrijven over onderwerpen die voor deze huiseigenaren relevant zijn. De in dit boek gebundelde columns geven een praktisch inzicht in allerhande onderwerpen (zowel civiel als fiscaal) waarmee je als huisbezitter of erfgenaam te maken kunt krijgen. Franse zaken nemen geen keer is daardoor een handig naslagwerk voor iedereen die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven.

Stenen metselen Een eigen huis laten bouwen kan volgens de laatste normen en richtlijnen op het gebied van duurzaamheid. Een bestaande woning in Frankrijk heeft niet zelden last van achterstallig onderhoud. 
Meer artikelen