Erfrecht tweede huis in Frankrijk

mr. F.S.M. Nollen,  maandag 24 maart 2014

 

Behoorlijk veel Nederlanders zijn eigenaar van een “maison secondaire” in Frankrijk. Veel mensen staan echter niet stil bij de gevolgen van een huis in Frankrijk voor de afwikkeling van hun erfenis. Er bestaan namelijk redelijk wat verschillen op het gebied van het erfrecht. Vragen die spelen zijn bijvoorbeeld: Is het in Nederland gemaakte testament wel geldig in Frankrijk? Welk erfrecht is van toepassing op uw huis in Frankrijk?

Huidig recht

Nu worden deze vragen nog beantwoord via de eigen Internationaal privaatrechtrechtelijke regels van Nederland en Frankrijk. Deze regels kunnen helaas met elkaar botsen, waardoor er allerlei complicaties kunnen optreden bij de afwikkeling van de nalatenschap en waardoor ook vaak de kosten zullen toenemen.

Onder de huidige regelgeving bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid dat een kind naar Nederlands recht alleen maar een vordering in geld heeft op de langstlevende ouder, terwijl het kind op grond van het Franse erfrecht toch aanspraak kan maken op de eigendom van het huis in Frankrijk. Ook als er in het testament een rechtskeuze staat voor Nederlands recht. Frankrijk erkent onder het huidige recht een rechtskeuze namelijk niet als deze in strijd is met de legitieme rechten van de kinderen naar Frans recht.

Europese erfrechtverordening

Op 17 augustus 2015 treedt de Europese erfrechtverordening in werking. Dan komt er aan veel van deze problematiek een eind. Deze verordening geldt onder andere voor Nederland en Frankrijk en is van toepassing op erfopvolgingen van mensen die overlijden op of na 17 augustus 2015. De verordening regelt onder andere welk recht van toepassing is op de erfopvolging van iemand die geen testament heeft gemaakt. Als geen rechtskeuze is uitgebracht geldt het recht van de gewone verblijfplaats van de erflater. Het recht is van toepassing op de hele erfenis - roerend en onroerend - en ongeacht waar de goederen zich bevinden.

Rechtskeuze

Op grond van de verordening is het mogelijk om een rechtskeuze uit te brengen. Dit kan alleen via een testament. De keuze is beperkt tot het recht van het land waarvan de overledene de nationaliteit bezit op het moment van de rechtskeuze of het moment van overlijden. Dit betekent dus dat een Nederlander die een (tweede) huis heeft in Frankrijk of in Frankrijk woont, kan kiezen voor Nederlands recht met betrekking tot de hele nalatenschap.

Voordelen

De mogelijkheid van een rechtskeuze heeft een groot aantal voordelen. Door te kiezen voor het Nederlandse recht, zal de hele nalatenschap worden beheerst door Nederlandse recht, waaronder ook de afwikkeling. Bovendien biedt dit de Nederlander het voordeel dat de strenge Franse regels met betrekking tot de legitieme portie van kinderen omzeild kunnen worden. Door het maken van een rechtskeuze kan gekozen worden voor het recht dat het best past bij uw eigen situatie.

Conclusie

Naast een aantal reeds bestaande mogelijkheden om moeilijkheden en complicaties bij het overlijden van een Nederlander met een huis in Frankrijk te voorkomen komt er nu een belangrijke extra mogelijkheid bij, namelijk het maken van een rechtskeuze.

De Europese erfrechtverordening heeft geen gevolgen op de fiscale regels. Frankrijk zal erfbelasting (voorheen successierecht) heffen over het huis in Frankrijk. Daarbij gelden wel een aantal vrijstellingen, bijvoorbeeld tussen echtgenoten.

Zoals gezegd treedt de verordening over anderhalf jaar in werking. Toch is het nu al mogelijk - en in veel gevallen ook aan te raden - om hierop vooruit te lopen door een rechtskeuze uit te brengen in een testament. Bovendien kunt u dan ook andere testamentaire regelingen treffen voor uw erfenis. Hiermee voorkomt u dat u niet meer in de gelegenheid bent om een testament te maken of aan te passen en u dus gebonden bent aan de strenge regels van het Franse erfrecht.

Door de zeer ruime ervaring met situaties waar het Franse recht een rol speelt, kan ons kantoor u zowel op het gebied van het Nederlandse als het Franse notarieel recht uitstekend adviseren. Daarnaast heeft ons kantoor een zeer goede samenwerking met een gerenommeerd Frans notaris kantoor, zodat wij u, in zowel het Nederlands als in het Frans, optimaal van dienst kunnen zijn.

Van Buttingha Wichers notarissen
mr. F.S.M. Nollen
Lange Voorhout 24
2514 EE 's-Gravenhage
T. +31 (0)70-356 68 00

W.
E.  


Tweede woning in Frankrijk
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Wijngaarden in Sancerre Droomt u van het kopen van een huis in Frankrijk? Ontdek de belangrijke vragen die u moet stellen voordat u koopt en hoe u zich kunt beschermen tegen juridische problemen. Deze ultieme vragenlijst helpt u om goed voorbereid te zijn en verrassingen te voorkomen. 
More articles