Etiquette en omgangvormen in Zweden: Hoe beledig je een Zweedse staatsburger?

Jos Deuling,  zondag 25 september 2016

Traditioneel Zweeds huis 

Etiquette en omgangsvormen in Zweden

 1. Je schoenen niet uit doen in huis. Zweden is een nat land en als je buiten loopt dan wil er nog wel eens modder aan je schoenen zitten. Op feestjes nemen mensen nog wel eens een extra paar schoenen mee.
 2. Voorkruipen in een rij is een doodzonde. Zweden gaan overal netjes voor in de rij staan: bij de bushalte, in de kantine. Netjes in de rij staan is heilig in Zweden. Probeer dus niet slim te zijn en voor te dringen maar wacht netjes je beurt af.
 3. Zweden houden niet van smalltalk. Vraag iemand dus niet hoe het gaat zonder geinteresseerd te zijn in het antwoord.
 4. Zweden houden er niet van om te onderhandelen over prijzen. Voor veel immigranten uit het Midden-Oosten is onderhandelen over de prijs een tweede natuur. Vooral bij de aankoop van en tweedehands auto leidt dit tot komische situaties
 5. Ga niet te dicht staan bij iemand. Zweden houden graag wat afstand. Even amicaal iemand aanraken moet je niet doen bij een eerste ontmoeting. Houd een afstand van een meter aan en als je iemand voor het eerst onmoet dan moet je de afstand iets groter maken.
 6. In de openbare ruimte zijn de Zweden op zichzelf. Oogcontact wordt vermeden en in de bus zal men niet gauw naast je gaan zitten. In het openbaar vervoer zie je veel mensen lezen of bezig met hun mobieltje om oogcontact te vermijden.
 7. Vermijd in gesprekken onderwerpen die kunnen leiden tot verhitte discussies. Begin geen discussie over politiek of geldzaken. Zweden schuwen de confrontatie. Ze zijn afwachtend en hebben het hart niet op de tong. In de communicatie met Zweden wordt het tonen van macht, hiërarchie of emoties niet gewaardeerd.
 8. Kom altijd op tijd op een afspraak.
 9. In Zweden is het heel gebruikelijk om de rekening voor een etentje of bioscoop hoofdelijk om te slaan. Zweden houden er niet van om bij iemand in het krijt te staan.
 10. Als iemand jarig is geef hem dan gewoon een hand en val hem niet om de hals. Direct zoenen zoals Nederlanders wel doen is not done. Als iemand jarig is en je kent hem goed geef hem dan een hand en een klopje op de rug.
 11. Als je iemand wilt bezoeken maak dan vooraf een afspraak. Even spontaan onaangekondigd bij iemand langsgaan wordt niet gewaardeerd.
 12. Als je een probleem hebt dan zullen Zweden niet uit zichzelf spontaan hulp aanbieden. Maar als je ze vraagt om hulp dan helpen ze je. Zweden zijn wat terughoudend maar daarom niet minder vriendelijk.
 13. Zweden gebruiken opvallend weinig lichaamstaal in de onderlinge communicatie. Zorg er wel voor dat je oogcontact houdt met je gesprekspartner.

Hieronder vind je nog een aantal boeken met tips van Marc de Jong die naar Zweden is geemigreerd en vertelt over zijn wederwaardigheden in de omgang met Zweden:

Marc de Jong schrijft over zijn ervaringen als Nederlander in Zweden. In een recensie van het boek staat dat de auteur een realistisch beeld schetst van wonen en werken in Zweden. Marc is ook de auteur van het Handboek Emigreren naar Zweden.