Overzicht van alle officiële feestdagen in Griekenland

Wikivoyage,  dinsdag 17 oktober 2017

Patio met bloemen en kruis in de 
vloer 

Nieuwjaarsdag - 1 Januari

Driekoningen - 6 Januari

Schone maandag (eerste dag vastentijd) - geen vaste datum


Onafhankelijkheidsdag en de Annunciatie (Maria-Boodschap) - 25 Maart

Goed Vrijdag - geen vaste datum

Eerste Paasdag - geen vaste datum

Tweede Paasdag - geen vaste datum

Dag van de Arbeid - 1 Mei

Eerste Pinksterdag - geen vaste datum

Tweede Pinksterdag - geen vaste datum

Maria-Tenhemelopneming - 15 Augustus


Ochi-dag - 28 Oktober


Kerstmis - 25 December

Tweede kerstdag - 26 December

De drie belangrijkste feestdagen in Griekenland zijn Kerstmis, Pasen en Maria-Tenhemelopneming. Kerstmis wordt gewoonlijk in de familiekring gevierd, familie vakantie, maar in het hele land zijn de stadspleinen versierd met verlichting en decoraties. Maria-Tenhemelopneming is een groot zomerfestival voor veel steden en eilanden. Het weekend van Pasen wordt het uitbundigst gevierd; religieuze processies op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag culmineren in uitbundig vuurwerk om middernacht, op de ochtend Paaszondag.

In tegenstelling tot de meeste nationale feestdagen in andere landen is de Onafhankelijkheidsdag in Griekenland een zeer sober feest. In elke stad en elk dorp is er een optocht met een schoolvlag en in Athene is er een grote parade van de krijgsmacht.

Hoewel geen officiële feestdag, is carnaval - of apókries - een belangrijke viering in het hele land. De stad Patras is met carnaval de gastheer van de grootste en beroemdste evenementen. In het weekend voor de start van de vastentijd eindigt het carnavalsseizoen met kostuums, parades en verschillende regionale tradities.

Naast landelijke feestdagen hebben veel steden en regio's hun eigen regionale feesten ter herdenking van verschillende historische evenementen, lokale beschermheiligen of wijnoogsten.

De Grieks-orthodoxe kerk gebruikt een andere methode om de datum van Pasen te bepalen dan de rooms-katholieke kerk en de protestantse kerken. Grieks- orthodox Pasen en - hieruit afgeleid - dPinksteren vallen meestal een of twee weken later dan hun Rooms-katholieke en Protestantse tegenhangers, maar soms vallen ze wel samen (zoals in 2010,2011,2014,2017 en 2025).

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars.  

Groeten uit Griekenland Overzicht van boeken met informatie over emigreren naar Griekenland, een huis kopen in Griekenland, wonen en werken in Griekenland, Griekse gewoontes, Griekse buren. Kortom alle info die je nodig hebt om bijvoorbeeld op één van de vele Griekse eilanden te gaan wonen. 
More articles