Financiering van een Woning in Italië door Buitenlanders: Een Vergelijking met Nederland

Giulia Rossi,  zaterdag 13 januari 2024

Landschap Toscane 

1. Vooruitbetaling bij Aankoop van een Woning in Italië

In Italië is het bij de aankoop van een woning gebruikelijk om een vooruitbetaling te doen. Dit proces begint vaak met een 'Proposta Irrevocabile di Acquisto', een bindend koopaanbod, gevolgd door een 'Contratto Preliminare di Vendita' (voorlopig koopcontract). Bij het ondertekenen van deze contracten is de koper verplicht een aanbetaling te doen, vaak 10-20% van de koopprijs. Deze aanbetaling bevestigt de ernst van de koper en is meestal niet-restitueerbaar als de koper zich terugtrekt uit de overeenkomst.

2. Voorbehoud van Financiering in Italië

In tegenstelling tot Nederland, waar een financieringsvoorbehoud een standaard onderdeel is van de koopovereenkomst, is dit in Italië niet gebruikelijk. In Italië kan het maken van een financieringsvoorbehoud door de verkoper worden geïnterpreteerd als een teken van financiële onzekerheid. Dit kan van invloed zijn op de onderhandelingen en de bereidheid van de verkoper om de woning aan de betreffende koper te verkopen.

3. Hypotheek Aanvragen door Nederlanders in Italië: Verschillen met Nederland

Nederlanders kunnen in Italië een hypotheek aanvragen, maar dit proces en de voorwaarden verschillen aanzienlijk van de Nederlandse situatie. Een opvallend verschil is de beschikbaarheid van aflossingsvrije hypotheken. In Nederland zijn aflossingsvrije hypotheken een bekend fenomeen, waarbij gedurende de looptijd van de hypotheek alleen rente wordt betaald en de aflossing van het leenbedrag aan het einde van de looptijd plaatsvindt. In Italië daarentegen zijn aflossingsvrije hypotheken vrij zeldzaam en wordt meestal verwacht dat de koper maandelijks zowel rente als aflossing betaalt. Dit betekent dat de financiële lasten voor de koper tijdens de looptijd van de hypotheek hoger kunnen zijn in Italië dan in Nederland, waar men de keuze heeft voor een aflossingsvrije structuur. Daarnaast zijn de maximale leningwaarde (vaak 60-80% van de woningwaarde) en de rentetarieven vaak anders dan in Nederland, waarbij Italiaanse banken doorgaans striktere voorwaarden stellen aan hypotheken voor buitenlanders.

4. Hypotheek voor een B&B in Italië

Het financieren van een B&B in Italië via een hypotheek is complex. Italiaanse banken zijn doorgaans terughoudend om te investeren in B&B's op basis van alleen een bedrijfsplan. Ze vereisen vaak een bewezen bedrijfsgeschiedenis en aanzienlijke persoonlijke investeringen. Dit staat in contrast met sommige Nederlandse financiële instellingen die flexibeler kunnen zijn met het financieren van toeristische ondernemingen.

5. Eisen van Italiaanse Banken bij Hypotheekaanvragen door Buitenlanders

Italiaanse banken stellen specifieke eisen aan buitenlanders die een hypotheek aanvragen. Deze eisen omvatten vaak bewijs van stabiel inkomen, goede kredietwaardigheid, en soms het vertalen van documenten naar het Italiaans. De banken voeren een grondige financiële beoordeling uit en de aanvrager moet vaak een significante aanbetaling doen. Deze voorwaarden kunnen strenger zijn dan die in Nederland, waar banken meer vertrouwd zijn met internationale kopers

Conclusie

De financiering van een woning in Italië door buitenlanders, inclusief Nederlanders, vereist een zorgvuldige overweging van de lokale gebruiken en bankvoorwaarden. Het is aanzienlijk anders dan de Nederlandse praktijk, vooral in termen van de vooruitbetaling, het ontbreken van een financieringsvoorbehoud, en de striktere hypotheekeisen, met name bij de aankoop van commercieel onroerend goed zoals een B&B. Potentiële kopers wordt aangeraden gedegen juridisch en financieel advies in te winnen om navigatie door deze complexe processen te vergemakkelijken.Ontdek tips voor het vinden van uw droomhuis, navigeer door de wereld van Italiaanse makelaars en verwerf inzicht in juridische zaken en vereiste documenten. Wij bieden ook advies over renovatie, aardbevingsbestendige huizen en de ins en outs van het leven in Italië. Begin uw Italiaanse avontuur hier met ons!


 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Olijvenoogst Italie Tien tips van een gefrustreerde Engelse familie die na het kopen van hun boerderij nog 15 maanden moesten wachten totdat alle formaliteiten waren afgerond 
More articles