Financieren woning in Italië

Ronald de Rooy,  woensdag 1 juni 2016

Landschap Toscane 

Een typisch kenmerk van de Italië liefhebbende huizenkoper is dat er meestal geen financiering nodig is om het droomhuis aan te kopen. Dit in tegenstelling tot buitenlandse huizenkopers in landen als Spanje, Frankrijk of de Benelux die vaak wel behoefte hebben aan een hypotheekverstrekker om de aanschaf te financieren. Er blijkt dat de Italië liefhebbers al vaak jaren hun droom van een huis in het land van de laars koesteren en daar ook bereid voor zijn geld opzij te leggen. Maar toch komt het ook nu weer meer voor dat kopers de aanschaf van een Italiaanse tweede woning (gedeeltelijk) willen financieren. Het is goed om de mogelijkheden op een rij te zetten. Dit is extra belangrijk omdat de koper die wil gaan deelnemen aan de Italiaanse vastgoedmarkt goed voorbereid moet zijn. In een eerder artikel beschreven we al dat er in Italië bij het aangaan van een koopovereenkomst al direct aan de verkoper dient te worden aanbetaald. Daarnaast is het maken van een financieringsvoorbehoud in Italië vrij ongebruikelijk. Een Italiaanse verkoper zal het vaak interpreteren als een teken van zwakte en zal het bod als minder serieus beoordelen.

Welke mogelijkheden zijn er op dit moment?

Een eerste en veel gebruikte mogelijkheid is die van het herfinancieren van de eigen woning in het land van herkomst. Zeker nu de rentetarieven zeer laag zijn, is dit een eenvoudige en snelle manier om middelen vrij te maken. Niet altijd is dit echter eenvoudig, met name de gedaalde huizenprijzen van de afgelopen jaren in Nederland maken dat dit voor veel huiseigenaren niet mogelijk is. In dat geval is men aangewezen op een hypotheek bij een Italiaanse bank. Gelukkig hebben steeds meer Italiaanse banken ervaring met buitenlandse huizenkopers alhoewel de Italiaanse banken onder invloed van de grote internationale financiële crisis behoorlijk risicomijdend zijn geworden bij het verstrekken van leningen. Een kantekening die gemaakt moet worden is dat, zoals we al eerder schreven, de Italiaanse banken niet geïnterresseerd zijn in het financieren van B&B's op basis van een bedrijfsplan. Financieren op het vastgoed en een bestaande inkomstenbron (salaris) is echter wel mogelijk.

Welke eisen stelt een Italiaanse bank?

Een Italiaanse bank stelt net als een Nederlandse of Belgische bank dat de aanvrager over voldoende inkomsten moet beschikken om de rente plus aflossing te kunnen betalen. Om dit aan te tonen moet de aanvrager een aantal documenten aan de bank aanleveren, waarvan een deel in het Italiaans vertaald dient te worden. Voor een meer gedetailleerde opgave van de vereisten kunt u een leaflet downloaden. De aanvrager dient zich te realiseren dat het Italiaanse hypotheeksysteem in vergelijking met die in Nederland zeer eenvoudig is. Een aflossingsvrije hypotheek bestaat niet, en u betaalt altijd rente èn aflossing. Het maximale hypotheekbedrag is doorgaans 50 à 60% van de aankoopprijs of de getaxeerde waarde indien deze lager zou zijn dan de aankoopwaarde.

Bereid uw financiële zaken alvast voor. Weet wat u kunt lenen en welk gedeelte uit eigen middelen zal moeten komen. Alleen op die manier kunt u slagvaardig de Italiaanse vastgoedmarkt betreden. Een markt die in veel gebieden sterk aan het herstellen is en waardoor het kan voorkomen dat u niet de enige geïnteresseerde bieder bent.

Ronald de Rooy Italiacasa
Ronald de Rooy - ItaliaCasa

 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Basilicata Castelmezza 'Wij dromen al jarenlang van.....' zo beginnen veel emails die wij ontvangen en gesprekken die wij met klanten voeren. Veel mensen dromen van 'een ander leven', minder gejaagd en hectisch, 'het roer om'. En waar kun je dat beter doen dan in Italië? 
More articles