Financiering voor een bouwval in Frankrijk: Wat zijn uw opties?

Ronald Claes,  maandag 1 februari 2010

Renovatie rieten dak

Vele Nederlanders dromen van een woning in Frankrijk. De “opknapper” is populair bij onze landgenoten. Wij worden regelmatig benaderd door enthousiaste mensen die na jarenlang zoeken eindelijk hun droomhuis hebben gevonden. Vol enthousiasme vertellen zij over de ligging en de uitstraling van de woning. Dit is echt de buitenkans! Meegesleurd door alle mooie verhalen maken wij ons een voorstelling van dit alles. Om ons een goed beeld te kunnen vormen vragen wij altijd om enkele foto’s van de woning. Vervolgens krijgen wij foto’s toegestuurd van woningen waar de struiken naar buiten groeien en er geen sprake is van welke voorzieningen dan ook. Is dit het juiste huis of heeft men per ongeluk een foto van de achter de woning gelegen schuur opgestuurd? Niets blijkt minder waar.

Bouwval

Men heeft het plan om hiervan een klusproject te maken en vele jaren voor de renovatie uit te trekken. Voor de aankoop heeft men een hypoheek nodig, de verbouwingen betaalt men uit eigen middelen. In de meeste gevallen gebruikt men hiervoor spaargeld, wat men al heeft of geld wat de komende jaren aan de kant zal worden gelegd. De teleurstelling is groot als blijkt dat voor de aankoop van het “huis” geen hypotheek te krijgen is.

Het feit dat men het zelf gaat opknappen biedt onvoldoende zekerheid voor de bank. Wie garandeert dat het karwei wordt afgemaakt volgens de wetten en regels in Frankrijk? Zal de klant na enkele maanden of jaren er geen zin meer in hebben of fysiek niet meer in staat zijn om het karwei af te maken? Is er voldoende geld gereserveerd om alles te betalen? Banken stellen, op het moment van aankoop, eisen aan de kwaliteit van een woning. Reden hiervan is dat men zeker wil zijn dat de woning waarvoor een financiering wordt verstrekt ook weer verkoopbaar is wanneer, om welke reden dan ook, de woning verkocht zal moeten worden.

De sterk vervallen woning mag dan een lage prijs hebben, maar als een hypotheek niet mogelijk is kan het zijn dat u alles met eigen geld moet betalen. Op deze manier blijven er vaak onvoldoende financiële middelen over om ook de tegenvallers te kunnen aanpakken. In veel gevallen worden deze noodgedwongen op de lange baan geschoven in de hoop hiermee aan de slag te kunnen als er weer geld aanwezig is.

Moet een woning om een financiering te kunnen krijgen in perfecte staat van onderhoud verkeren? Zeker niet. Mocht de woning gerenoveerd moeten worden dan is het belangrijk om samen met een aannemer een plan van aanpak te maken en de te maken kosten goed te laten voorrekenen. Op deze manier heeft u zelf een goed beeld van wat de verbouwing gaat kosten en ook de bank kan met een gerust hart de financiering voor deze woning verstrekken. Een voordeel is dat u op deze manier van te voren al aardig weet waar u aan toe bent en dat de grote verrassingen in de meeste gevallen uitblijven. U kunt ook al een inschatting maken hoe lang de verbouwingen ongeveer gaan duren en wanneer u van uw eerste ongedwongen vakantie in uw gerenoveerde droompaleis kunt gaan genieten.

Ronald 
Claes
Ronald Claes is financieel adviseur en eigenaar van Claes Finance – Frankrijk hypotheken

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Montolieu in de Languedoc Ontdek de verschillende woningtypen in Frankrijk met deze handige woordenlijst. Leer alles over de Franse vastgoedmarkt en welk type woning het beste bij uw wensen past. 
More articles