Hypotheek in Frankrijk: alles wat je moet weten

Ronald Claes,  zaterdag 9 februari 2019

Landelijke woning Normandie

De normale bancaire weg

Via de normale bancaire kunnen weg kunnen wij ook uw hypotheekaanvraag verzorgen en indien gewenst een bankrekening openen. Wat zijn de kenmerken van een Frankrijk hypotheek?

Maximaal hypotheekbedrag
De maximale hypotheek bedraagt 85% van de aankoopprijs van de woning en er dient minimaal 15% van de aankoopprijs plus de notariskosten aan eigen geld beschikbaar te zijn. Een huis kopen in Frankrijk zonder eigen geld is dus niet mogelijk.

De aan te kopen woning zal door de bank en voor hun rekening worden getaxeerd. Mocht de taxatiewaarde lager zijn dan de aankoopprijs zal er maximaal 85% van deze waarde door de bank worden gefinancierd. Mocht de uitkomst van de taxatie hoger uitvallen dan de aankoopprijs van de woning blijft het maximale hypotheekbedrag toch 85% van de aankoopprijs. U weet in dat geval wel dat u een goede aankoop heeft gedaan.

Maximale looptijd

De maximale looptijd van de hypotheek is 25 jaar. De Franse bank stelt een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Bij een looptijd waarbij het overlijdensrisico korter is dan 25 jaar zal ook de looptijd van de hypotheek worden ingekort. De praktijk leert dat in Frankrijk de hypotheek tot maximaal het 80e levensjaar kan lopen.

Hypotheekvormen

De meest gebruikelijke hypotheekvorm in Frankrijk is een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm blijft de maandlast, bestaande uit rente en aflossing gelijk. Aan het einde van de looptijd heeft u de Frankrijk hypotheek volledig afgelost.

Er zijn ook mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek eventueel gecombineerd met een annuïteitenhypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek zal de bank eisen stellen met betrekking tot het vermogen omdat de lening tenslotte toch een keer volledig zal moeten worden terugbetaald.

Rentevormen

U kan kiezen voor een vaste of een variabele rente. In het geval van de vaste rente blijft deze gedurende de hele looptijd hetzelfde en loopt u dus geen enkel risico. De maandlast blijft gedurende de gehele looptijd gelijk en u weet 100% zeker dat de Frankrijk hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost.

Bij een variabele rente wijzigt de rente elke drie maanden. Om het risico van een hogere maandlast bij een rentestijging te beperken kunt u kiezen voor een renteplafond, een zogenaamde rente CAP. Hiermee wordt de rente voor een bepaalde periode gemaximeerd en kan deze nooit boven het niveau van de CAP uitstijgen. Daarnaast zal bij een stijgende rente in eerste instantie het maandbedrag gelijk blijven. Het bedrag wat u minder aflost, het rentedeel in het maandbedrag neemt tenslotte toe, wordt aan het einde van de looptijd eraan ‘vastgeplakt’. Het risico van een stijgende rente zit in een langere looptijd. De maximale verlenging bedraagt 5 jaar.

Inkomen

Het belangrijkste criterium voor een bank in de beoordeling van een hypotheekaanvraag is het inkomen. Als u geen inkomen heeft zal de bank een Frankrijk hypotheek bij voorbaat al weigeren, ook als u maar een zeer klein deel van de aankoopprijs wilt financieren.

Het inkomen kan komen uit loondienst, u moet wel een vast contract hebben, uit pensioen of uit een onderneming. In het laatste geval dient het bedrijf minimaal 3 jaar te bestaan.

Huurinkomsten uit vakantieverhuur worden niet meegenomen. Huurinkomsten uit lange termijn verhuur kunnen wel worden meegenomen mits deze ook deel uitmaken van het totaal inkomen dat wordt verkregen uit loondienst, pensioen of uit een onderneming.

Ronald 
Claes
Ronald Claes is financieel adviseur en eigenaar van Claes Finance – Frankrijk hypotheken

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Met de auto naar Frankrijk? Highport 5-delige autoset.

Veld met bloemen in Frankrijk Hij zou als eerste overlijden, daar was hij van overtuigd. En daarom had Frits* alles in zijn testament nagelaten aan zijn echtgenote Ellen*, van wie hij altijd zielsveel had gehouden. Nu zij echter plotseling is overleden, moet hij zijn testament herzien. Hij komt in een web van Franse successirechten en Nederlandse erfbelasting terecht en even ziet hij het niet meer zitten. 
Meer artikelen