Frans leren en integreren in Frankrijk: tips en trucs

Jennieka de Velde,  maandag 20 januari 2020

schilderij 
franse kust 

Als je in Frankrijk wilt gaat wonen, is het verstandig de Franse taal te leren. Hoe goed je integreert in de Franse samenleving hangt grotendeels af van hoe goed je de taal spreekt. Er zijn veel manieren om Frans te leren. Maar hoe pak je dit nu handig aan?

Voordat je naar Frankrijk verhuist kun je al in Nederland een taalcursus Frans gaan volgen. Je kunt kiezen voor een zelfstudie, een klassikale cursus, voor een taalcursus online of een taalcursus in Frankrijk.


Als je zelf Frans thuis wilt leren, is er genoeg verkrijgbaar in boeken, cd’s, cd-roms en dvd’s. Veel bieden een complete cursus en gaan uit van 3 niveaus: beginner, meer gevorderd en gevorderd. , of . Een zelfstudie vergt natuurlijk veel discipline en is dus alleen handig als je dit ook weet op te brengen.


Klassikale cursussen zijn structureel. Taalcursussen beginnen vaak in de herfst en zijn er in alle soorten en maten. Als je in een stad woont, kun je vaak wel uit meerdere Franse taalcursussen kiezen. Evenals taal kun je ook cursussen volgen die mede gericht zijn op de Franse cultuur of literatuur.

De Alliance Française, welk als doel heeft de Franse taal en cultuur te bevorderen en te verspreiden heeft haar hoofdzetel in Parijs. Maar in ons land zijn er 33 afdelingen actief. Op de kaart op de kun je zien waar bij jou in de buurt een afdeling zit. Er worden cursussen gegeven op elk niveau, zowel dag- als avondcursussen. Naast de groepscursussen in “Algemeen Frans” geeft Alliance Française ook speciale cursussen zoals conversatie, literatuur, Frans voor het bedrijfsleven, Frans voor kinderen, Frans zingen, maar ook privéles, voor bedrijven en particulieren.

Het Institut Français is het officiële overheidscentrum van taal en cultuur in Amsterdam en biedt een grote variëteit in Franse cursussen op elk niveau. Je kunt kiezen voor een 1 keer per week algemene cursus, een snelcursus, zakelijk Frans en cursussen die gaan over de Franse cultuur en sociale zaken.

De Nederlandse Volksuniversiteiten bieden een uitgebreid en inspirerend cursusaanbod. Een groot deel van het aanbod bestaat uit taalcursussen in de avond. Bij het merendeel van de ruim 50 aangesloten Volksuniversiteiten vind je natuurlijk ook een cursus Frans. Bezoek de site voor verdere details op:


Indien je niet in de gelegenheid bent een klassikale cursus te volgen, maar ook niet de discipline hebt om een zelfstudie tot een goed einde te brengen kan een online cursus uitkomst bieden, bijvoorbeeld via de of . Je krijgt dan het lesmateriaal thuisgestuurd. Daarnaast krijg je vakinhoudelijke begeleiding, studieondersteuning door je mentor en maak je gebruik van een digitale leeromgeving.


Als je ervan houdt Frans te leren op een gestructureerde manier en klassikaal, zijn er Franse scholen (met woonruimte), zodat je je helemaal op de taal kunt storten. Wanneer je zoekt naar een cursus, zoek dan naar leerkrachten die FLE (French as a Foreign Language) gekwalificeerd zijn en scholen die erkend zijn door het Ministerie van Educatie. Zie ook de website: . Een verscheidenheid aan opties voor onderdak is gewoonlijk beschikbaar. Van wonen bij de school of universiteit, verblijven bij een gastgezin tot verblijven in een hotel. Je kan scholen met woonruimte online vinden op bijvoorbeeld: , en


Verder is het leuk en leerzaam te kijken naar Franse televisie (), Franse films op dvd met Nederlandse ondertiteling en te luisteren naar Franse radio (). Naast het leren van de Franse taal, leert dit je ook iets over de Franse cultuur.


Als je eenmaal naar Frankrijk bent verhuisd, zul je al snel merken dat je je niveau van het Frans wilt verbeteren, tenminste het spreken. De beste manier om Frans te leren, is om te werken op een Franse werkplek. Je wordt dan simpelweg gedwongen de taal op te pikken. Maar goed, het is waar dat vele Nederlanders in Frankrijk een eigen zaak leiden, thuis werken of met pensioen zijn en daardoor niet genoeg via het werk met de Franse taal in aanraking komen. Gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden.

Je kunt lokaal een taalschool vinden via de Alliance Française. Deze organisatie biedt ook cursussen op meer dan 30 locaties in Frankrijk aan. Zie voor details de Franse website: . Of je kunt een lokale school benaderen en vragen of leerkrachten -of eindejaar studenten- geïnteresseerd zijn om jou Frans te leren. Dit is ook een goede manier om de omgeving te leren kennen, lokale gebruiken te leren en nieuwe mensen te ontmoeten. Je kunt ook een advertentie in een lokale krant zetten of een briefje ophangen in de supermarkt.

Probeer zoveel mogelijk in het Frans te lezen. Franse tijdschriften, (kinder)boeken, kranten en folders (overal waar plaatjes en tekst in staan).

Franse vrienden bij wie je je in het Frans kunt uitdrukken, is een zeer goede manier om de taal te leren. Helemaal als je het niet erg vindt dat ze je corrigeren! Ga bij een sportclub, hobbyclub o.i.d. Je leert zo veel sneller Frans en je maakt nieuwe vrienden.

Tot slot wens ik je veel succes met het leren van deze mooi taal.

Vive la France!  


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Basque town in the French Pyrenees Ontdek alles wat je moet weten over de compromis de vente, het voorlopig koopcontract in Frankrijk voor de aankoop van onroerend goed. Leer welke informatie erin moet worden opgenomen en welke bescherming het biedt aan zowel kopers als verkopers. Zo voorkom je verrassingen tijdens het koopproces. 
More articles