Tips om geld te besparen bij de aankoop van een huis in Frankrijk

Arno Voogd (Inter-France),  dinsdag 20 augustus 2019

Vooraanzicht Franse woning met planten 

Je hebt een zonnig huis gevonden via een makelaar in een gezellig Frans dorp. Je bent er twee keer gaan kijken en nu zit je bij de makelaar op kantoor. De eigenaar is er ook. Je hebt net over de markt gewandeld, een knapperig stokbroodje gescoord en lekker getafeld in het zonnetje. Het Franse leven straalt je tegemoet, je hebt er zin in.
De prijs voor je droomhuis is bijna(!) afgemaakt en de makelaar stelt voor om de zaak te beklinken. Iedereen is blij en de champagne wordt tevoorschijn gehaald. Dat is het moment waarop je nog snel een paar duizend euro kunt verdienen.
Op een hele simpele manier met gegarandeerd succes.

Weet je waarom dat altijd lukt?

Omdat de meeste kopers het niet weten, of het niet durven te vragen. Gelukkig maar, want als iedereen het zou doen wordt het ingecalculeerd en valt er niets te verdienen. Dus: niet over praten en pas als de makelaar de champagnefles tevoorschijn haalt begin je er over. Net als hij zijn duimen op de kurk heeft gezet zeg je “attendez un moment s’il vous plaît” (ho, ho, even wachten).

De makelaar schrikt, is bang dat je je hebt bedacht of dat de zaak afketst

Hij voelt een zweetdruppeltje over zijn over zijn rug kruipen en dat verhoogt zijn bereidheid om naar je te luisteren. Dat treft. Haastig zet hij de fles terug op zijn bureau. Je neemt het woord, pakt een papiertje en je vertelt even snel uit hoe je het geregeld wilt zien. Leg het als een vriendelijk eisenpakketje op tafel. Je zult zien dat het werkt.

Het leuke is dat jij hier zometeen flink geld gaat verdienen

Nog leuker is dat niemand er nadeel aan heeft, dus iedereen gaat ermee akkoord. De schrik is al snel uit de lucht en een kwartiertje later springt de kurk alsnog tegen het plafond. Iedereen blij, vooral jij!

Wil je weten hoe het werkt?

Ik zal het je uitleggen. De makelaar speelt een sleutelrol, maar ik beloof je dat hij zal meewerken. Hij wil graag dat huis verkopen en bovendien: het kost hem niets. Hetzelfde geldt voor de eigenaar: geen enkel bezwaar en hij is blij dat je zijn huis koopt. En voor jou is het bingo. Je creëert een win-win-win situatie, met jezelf als winnaar van de hoofdprijs.

Centrale figuur is de vriendelijke makelaar

Hij wordt meestal betaald door de verkoper, immers die gaf hem een verkoopopdracht. De makelaarstarieven zijn in Frankrijk veel hoger dan wij in Nederland gewend zijn. Dat is eenmaal zo en daar moeten we mee leren leven. Het is een gevolg van het Franse systeem, ik kom daar een andere keer op terug. Ga er rustig van uit dat bij verkoop van een huis voor 215.000 euro er na de overdracht zo’n 15.000 euro door de verkoper aan de makelaar moet worden betaald.

Niet alleen de makelaar, maar ook de notaris en de Franse overheid eten graag een hapje mee als jij in Frankrijk een huis koopt

Je betaalt bij aankoop, net als in Nederland, een soort overdrachtsbelasting en een percentage als honorarium voor de notaris. Samen is dat ongeveer 8% van de koopsom. Op een huis van 215.000 euro is dat een bedrag van 17.200 euro. Kan je het nog volgen? Tel die twee bedragen even bij elkaar op en schrijf de getallen op een papiertje. Dat is gelijk een mooie oefening voor als je straks bij een makelaar op kantoor zit. Je zult nog aan me denken!

Je betaalt dus bij aankoop alles bij elkaar 232.200 euro om eigenaar te worden van je droomplek

Ben je daar tevreden mee? Vind je het niet nodig om een paar duizend euro te besparen? Stop dan nu met lezen, laat je een glas champagne inschenken en geniet van je nieuwe bezit.

Of zal ik het toch even uitleggen?

Ha, je bent er nog. Goed dat je verder leest, want ik geef je binnen een paar alinea’s de winst in handen. Nog even doorzetten. Hou je papiertje paraat, met daarop het getal van 232.200 euro. Dat is het bedrag wat er stond toen de champagnefles op tafel kwam. Break! Dat gaan we dus anders doen, dus je stelt twee simpele eisen.

De eerste eis is dat jij als koper de rekening van de makelaar betaalt

Je betaalt dan, in het voorbeeld, 200.000 euro voor het huis en 15.000 euro aan de makelaar. Samen nog steeds 215.000 euro. Niets veranderd? Let op. In Frankrijk betaal je bij deze slimme aanpak de 8% koperskosten niet over 215.000 euro maar over 200.000 euro. Je betaalt daardoor aan notaris en Franse staat geen 17.200 euro maar slechts 16.000 euro. Kassa! In 5 minuten 1.200 euro verdiend. Schrijf het even op, want het wordt nog leuker.

De tweede eis die je stelt is dat een deel van de koopsom wordt toegeschreven aan roerende zaken

Bij ieder huis dat wordt verkocht blijven zaken achter die als “roerend” kunnen worden beschouwd. Denk aan gordijnen, vloerbedekking, meubels, een stoffige Peugeot in de schuur, keukeninrichting en apparatuur, badkamer, witgoed, verlichting, zwembad-accessoires, tuinmeubilair, plantenbakken en wat je maar weet te verzinnen. Voor een bedrag van 10% van de koopsom zal niemand daar wat van zeggen.

Noteer dus op je papiertje dat je 180.000 euro voor het huis betaalt en 20.000 voor roerende zaken, samen 200.000 euro

Snap je het al? Over die 20.000 euro hoef je geen 8% aankoopkosten te betalen. Je bespaart dus nog eens 1.600 euro. Noteer het op je papiertje, tel alles op en je ziet dat je bij aankoop totaal 229.400 euro gaat betalen. Hé, toen de fles op tafel kwam was dat 232.200 euro.

Proficiat!

Het papiertje is je winnende lot geworden. Je winst is opgelopen tot een bedrag van 2.800 euro. Gauw verdiend, toch? Laat nu de champagne maar schuimen.

Proost!

Arno Voogd
E.
T. 088-3246151
Hogelandseweg 88
6545 AB Nijmegen

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Inter-France :

Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Wijngaarden in Sancerre Droomt u van het kopen van een huis in Frankrijk? Ontdek de belangrijke vragen die u moet stellen voordat u koopt en hoe u zich kunt beschermen tegen juridische problemen. Deze ultieme vragenlijst helpt u om goed voorbereid te zijn en verrassingen te voorkomen. 
Meer artikelen