Gids voor het kopen van een huis in Kroatië

Igor Katušić ,  zaterdag 22 maart 2014

 

Het kopen van een huis verloopt in de hele wereld volgens nagenoeg dezelfde regels waarbij ieder land zo zijn bijzonderheden heeft. Dit geldt ook voor Kroatië. Als je een huis koopt in Kroatië moet je bekend zijn met deze regels en procedures.

Wie mag onroerend goed kopen in Kroatië?

T.a.v. het recht om onroerend goed te kopen in Kroatië onderscheidt men de volgende groepen:
  1. Kroatische ingezetenen en burgers van de EU.
  2. Buitenlanders die in een land wonen dat een wederkerigheidsovereenkomst heeft afgesloten met Kroatië.
  3. Inwoners van landen die geen overeenkomst hebben afgesloten met Kroatië.
Kroatische ingezetenen en burgers van de EU

Sinds 2009 hebben burgers van EU lidstaten dezelfde rechten bij het kopen van een huis als iedere Kroatische burger. Kroatië was in 2009 namelijk nog druk aan het onderhandelen over de toetreding tot de EU en in het kader van het gelijktrekken van regels tussen de leden heeft Kroatië besloten om burgers van EU-lidstaten alvast dezelfde rechten te geven. Sinds 2013 is Kroatië volwaardig lid van de EU wat ervoor gezorgd heeft dat de nieuwe regels voor het kopen van onroerend goed definitief zijn geworden.

Buitenlanders die in een land wonen dat een wederkerigheidsovereenkomst heeft afgesloten met Kroatië

Kroatië heeft de afgelopen jaren een aantal wederkerigheidsovereenkomsten afgesloten met diverse landen in de hele wereld. Op de lijst staan landen waarvan de burgers onder bepaalde voorwaarden onroerend goed mogen kopen in Kroatië en vice versa. Als je ingezetene bent van een land dat een dergelijke overeekomst heeft ondertekend dat worden deze voorwaarden toegepast als je een huis wil kopen in Kroatië.

Inwoners van landen die geen overeenkomst hebben afgesloten met Kroatië

De laatste regel is van toepassing op mensen die in een land wonen dat geen wederkerigheidsovereenkomst heeft afgesloten met Kroatië. Inwoners van deze landen mogen als privé persoon geen onroerend goed kopen in Kroatië. Om onroerend goed te kopen moet men een bedrijf oprichten en op naam van het bedrijf een huis kopen.

Hypotheken en leningen van de bank als onderdeel van het koopproces

Een van de dingen waar je bij het kopen van een huis in Kroatië rekening mee moet houden is de vraag of je budget toereikend is. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een specifieke woning? Heb je voldoende geld of heb je een hypotheek nodig?

Laten we even aannemen dat je een lening van de bank en/of een hypotheek nodig hebt om de woning te kopen. Kroatische banken bieden verschillende mogellijkheden aan gebaseerd op jouw wensen als klant. De hypotheekrente ligt over het algemeen tussen de 5 en 8%. De meest populaire mogelijkheid is een hypotheeklening waarbij de woning als onderpand dienst doet voor de lening.

Rechtspersonen binnen het koopproces

Veel landen delen dezelfde principes voor wat betreft de rol van de verschillende rechtspersonen in het koopproces. Koper, makelaar, advocaat en notaris spelen allen een belangrijke rol in het koopproces.

De makelaar

Zonder enige twijfel speelt de makelaar een belangrijke rol vanaf het begin tot het eind. Vergeet niet dat je een huis koopt in het buitenland. Doe dat niet op eigen houtje maar maak gebruik van de diensten van een gecertificeerde makelaar.

In Kroatië hebben makelaars een licentie nodig om hun hun vak uit te mogen oefenen. Om een licentie te krijgen moeten ze zich onderwerpen aan een aantal verplichte testen van de overheid. Dit betekent voor jou als koper dat je je niet druk hoeft te maken over de mogelijkheid dat je zaken doet met een makelaar die niet gecertificeerd is.

De advocaat

De rol van de advocaat is ool belangrijk in het hele proces. Hij is gespecialiseerd in de juridische aspecten van het kopen van een huis en zorgt ervoor dat de risico’s die je loopt worden geëlimineerd. Je kunt eigenlijk niet zonder advocaat bij een onroerend goed transactie. De advocaat zorgt ervoor dat elk detail van de transactie wordt uitgevoerd conform de meest recente wettelijke procedures en regelsz zodat je de woning kunt kopen en jezelf daarna wettelijk eigenaar kunt noemen.

De notaris

De laatste stempel, de kroon op het hele werk, wordt geplaatst in het kantoor van de notaris. Elk document dat betrekking heeft op het kopen van onroerend goed (contract, hypotheek, claimen van het eigenaarschap etc.) wordt grondig gecontroleerd en geverifieerd door de notaris. Hij is de laatste stap in het hele proces.

Het koopproces in grote lijnen

Een samenvatting van het koopproces:
  1. Zoek een makelaar die actief is in het gebied waar jij een wil kopen
  2. Huur na het vinden van een woning een advocaat in die gespecialiseerd is in dit soort zaken. Overhandig hem alle documenten zodat hij deze kan controleren.
  3. Doe een aanbetaling (gewoonlijk tussen de 5 - 10%)
  4. Onderteken samen met de verkoper het definitieve koopcontract, maar pas nadat dit contract is gecontroleerd door de advocaat.
  5. Ga naar het kantoor van de notaris en verifieer de contracten en de andere benodigde documenten.
  6. Betaal het resterende bedrag
  7. Start de procedure om het eigenaarschap te claimen
Als je een meer informatie wil over een bepaald onderdeel lees dan de andere artikelen op deze site die wat meer de diepte ingaan.  


Dak van een kroatisch huis
Huizen te koop in Kroatië van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s, appartementen of boederijen op het schiereiland Istrië, aan de centrale Dalmatische kust of in het gebied rond Dubrovnik. 

Het eerste Kroatisch-Nederlandse woordenboek, bedoeld voor gebruikers in beide talen. Het woordenboek is van middelgrote omvang (ruim 36.000 trefwoorden), met aanwijzingen voor de uitspraak en grammatica van zowel het Kroatisch als het Nederlands.

Groene deur met bloempotten Verschillende documenten zijn nodig om een woning legaal te verkopen, afhankelijk van de ouderdom van de woning. Je kunt de volgende documenten nodig hebben : bouwvergunning, gebruiksvergunning, certificaat van de bouwinspectie, locatie vergunning en bijvoorbeeld een energieprestatiecertificaat. 
Meer artikelen