Gids voor het kopen van een huis in Marokko

Nadia Sadak / Jos Deuling,  maandag 16 december 2013

water 
reflection 

Het is voor velen een droom om een huis in Marokko te kopen. Het land heeft vele bekoorlijkheden die zelfs de meest veeleisende koper zullen overtuigen. Maar voordat je een Marokaanse woning koopt moet je eerst iets meer weten van de specifieke eigenaardigheden van dit land.

Als eerste is het handig om iets te weten over de Marokkaanse muntsoort en de huizenprijzen in Marokko. De muntsoort is de Marokaanse (MAD). Op dit moment krijg je voor 1 euro rond de 11 Dirham. De huizenprijzen variëren zoals in elk land, maar voor rond de 175.000 euro (ongeveer 2 miljoen Dirham) kun je een leuke woning kopen in , een van de meest toeristische regio’s in het land. Buitenlanders hebben dezelfde rechten als ingezetenen als het gaat om het kopen van onroerend goed. Buitenlanders kunnen echter geen landbouwgrond kopen. Als je een huis koopt in Marokko dan is het erg handig om een bankrekening te openen bij een . Het geld dat je stort op deze rekening wordt direct omgezet naar Dirham zodat alle financiële transacties gemakkelijk afgehandeld kunnen worden.

Alhoewel het door de lage huizenprijzen aantrekkelijk is om een huis te kopen moet je niet hals over de kop een huis kopen. Als eerste moet je op zoek naar een makelaar. Een makelaar die bij voorkeur Nederlands of Engels spreekt. En je moet een advocaat in dienst nemen die jou kan ondersteunen bij alle juridische aspecten. Een Marokkaanse makelaar heet ook wel Simsaar. De meeste Simsaars spreken wel Frans maar geen Engels. Het is daarom belangrijk dat je of een advocaat inhuurt die de taal van de Simsaar spreekt of je gaat op zoek naar een Simsaar die Engels spreekt. Als alle partijen goed met elkaar kunnen communiceren wordt het koopproces een stuk eenvoudiger.

Op de website van de Britse overheid Gov.uk staat een handig overzicht met Engels sprekende Marokkaanse advocaten. Zie .

Het koopproces

In Marokko koop je op nagenoeg dezelfde manier een huis als in Spanje of Frankrijk. Delen van Marokko waren vroeger Franse en Spaanse koloniën en men heeft in Marokko het rechtssysteem van die landen overgenomen. Als de koper een interessante woning ziet dan vraagt hij de makelaar contact op te nemen met de verkoper. Beide partijen gaan onderhandelen en als ze het eens zijn dan sluiten ze een overeenkomst die wordt vastgelegd in het lokale registratie kantoor. De koper kan een aanbetaling doen zodat de verkoper de woning van de markt haalt en het huis reserveert voor de koper. Het is trouwens veilig om altijd eerst een aanbetaling te doen. Je moet het resterende bedrag alleen overmaken als de woning leeg wordt opgeleverd en alle vragen beantwoord zijn. Na de overdracht van de woning en nadat de woning is aangemeld bij het lokale registratie kantoor, kan de koper de woning aanmelden voor registratie in het kadaster.

Een uitzondering op de regel

In sommige regio’s, bijvoorbeedl in , krijg je geen nieuw eigendomsbewijs maar schrijft een ambtenaar je naam bij op het reeds bestaande eigendomsbewijs. Dit soort eigendomsbewijzen kunnen tientallen jaren oud zijn.

Kosten bij de aankoop van onroerend goed in Marokko

Nu je een beeld hebt gekregen van het koopproces is het tijd om meer te weten te komen over kosten en de belastingen die je moet betalen. Je betaalt ongeveer net zoveel als in Spanje en Frankrijk. Laten we deze kosten even op een rijtje zetten. Bedenk wel dat in Marokko de koper alle kosten draagt.

Juridische kosten

De juridische kosten van de aankoop van een Marokaanse woning liggen tussen de 1% en 5% van de woningwaarde. Je kunt nog wel onderhandelen over de kosten. Het is verstandig om een advocaat in te huren die je kan helpen om de juridische kosten te drukken. Je moet 10% BTW betalen over de juridische kosten.

Registratiekosten

De registratiekosten bedragen 2.5% van de woningwaarde.

Notaris- en zegelkosten

De notariskosten liggen tussen 0.5% en 1%. Hier kun je nog over onderhandelen. Over deze kosten moet je ook nog eens 10% BTW betalen.

Makelaarskosten

De makelaarskosten zijn rond de 2.5% van de woningwaarde.

Kosten Kadaster

De kosten van de registratie bij het kadaster zijn 1% van de woningwaarde

Notaris belastingen

0.5% van de woningwaarde.

Overige kosten

De kosten van de advocaat zijn een percentage van 1% van de verkooprijs of een van tevoren overeengekomen vast bedrag.

Externe links

. Chaabi Bank Nederland maakt onderdeel uit van de Banque Populaire du Maroc Groep, marktleider in de Marokkaanse bankensector.
. Engelstalige pagina op Affidata.co.uk met informatie over Marokkaanse makelaars.  


Moroccan interior
Woningen en appartementen te koop in Marokko. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen in Tanger en Oujda. Vakantievilla’s aan de kust. 

Marokkaanse bergen Marokko is een land dat in elk seizoen bezocht kan worden, maar voor elk seizoen zijn sommige regio's prettiger dan andere. Kuststeden zijn ideaal als in het binnenland warm is. Het is vaak interessant om een regio in het laagseizoen te bezoeken: men ziet dan een andere manier van leven en andere landschappen. 
Meer artikelen