Gids voor het kopen van een huis in Oostenrijk

Elizabeth Bagwell,  zaterdag 15 maart 2014

”detail 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Oostenrijk. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Buitenlandse investeringen in de Oostenrijkse huizenmarkt zijn de in afgelopen jaren sterk gegroeid. Sinds Oostenrijk is toegetreden tot de EU in 1995 heeft het land een aantal hervormingen doorgevoerd die het voor buitenlandse investeerders gemakkelijker maakt om onroerend goed te kopen in Oostenrijk. De federale overheid heeft er voor gezorgd dat er geen restricties meer zijn voor buitenlanders die een huis willen kopen in Oostenrijk.

Restricties bij de aankoop van onroerend goed

Het is in het bijzonder voor inwoners van de EU heel gemakkelijk om een huis te kopen in Oostenrijk omdat zij nu dezelfde rechten hebben als ingezetenen. De lokale overheid heeft echter wel de mogelijkheid om het kopen van huizen te beperken, bijvoorbeeld door een maximun tes tellen aan het aantal tweede woningen. In de praktijk komt het echter zelden voor dat buitenlanders hier meer last van hebben dan de ingezetenen zelf. Er zijn slecht enkele gemeentebesturen die restricties hebben ingevoerd en hierbij gaat het voornamelijk om populaire ski bestemmingen.

Belastingen

De onroerend goed belastingen in Oostenrijk zijn relatief laag. Het is een eenvoudig en transparant systeem. Het is belangrijk om te weten dat er in elke fase belasting betaald moet worden: bij de aankoop, het in eigendom hebben en bij de verkoop. Het meenemen van deze belastingen in je investeringsplan kan het verschil betekenen tussen een succesvolle aankoop en een aankoop waar je spijt van krijgt. Meer informatie over belastingen vind je in dit artikel .

De kosten van het kopen en verkopen van een huis in Oostenrijk

De totale transactiekosten van het kopen en verkopen zijn rond de 10% van de verkoopprijs. De kosten worden hoofdzakelijk betaald door de koper. Als potentiële investeerder moet je deze kosten meenemen in je plannen. De belastingen zijn niet meegenomen in deze transactiekosten. Lees meer hierover in .

Oostenrijkse hypotheken

Oostenrijkse hypotheekverstrekkers vragen een hogere aanbetaling dan wat gebruikelijk is in de rest van Europa. Vaste rentepercentage komen minder vaak voor in Oostenrijk. Desondanks zorgen een stabiele economie en een sterke onroerend goed markt ervoor dat er solide investeringen gedaan kunnen worden. Zelfs als je de aankoop financiert middels een hypotheek. Voor meer info zie .

Benodigde documenten

Om zo min mogelijk hinder te ondervinden van bureaucratische procedures moet je je goed voorbereiden. Voor elke stap in het koopproces heb je in Oostenrijk andere documenten nodig. Onze laat zien welke documenten je nodig hebt in iedere fase, van het aanvragen van een hypotheek tot de ondertekening van het koopcontract.

Makelaars

Een goede makelaar kan de sleutel zijn tot het vinden van de perfecte woning. In Oostenrijk is alles prima gereguleerd. In de vastgoed wereld kom je daarom nauwelijks fraude en oplichting tegen. Als je niet in staat bent om vaak naar Oostenrijk af te reizen dan is een makelaar absoluut nodig om een droomhuis te vinden tegen een goede prijs. Lees meer in .

Het koopproces

Lees onze om te weten te komen wat je kunt verwachten bij het kopen van een huis in Oostenrijk. Wij streven ernaar om je een heldere uitleg van het koopproces te geven om de spannende zoektocht naar een vakantiewoning in Oostenrijk wat gemakkelijker te maken. In Oostenrijk moet het koopcontract ondertekend worden in aanwezigheid van een notaris. Gevolhg heirvan isdat in Oostenrijk de advocaat ontbreekt in het koopproces en dat zijn rol wordt overgenomen door makelaar en notaris.

In welke regio kopen?

Met zijn prachtige bergen en charmante historische steden is Oostenrijk het hele jaar door een populaire vakantiebestemming. In welke regio je het beste een huis kunt kopen hangt af van je persoonlijke voorkeur. In de populaire skiresorts en de hoofdstad Wenen staan de duurste woningen maar overal in Oostenrijk zijn verborgen pareltjes te vinden. Meer informatie vind je in .

Hoe lang duurt het kopen van een huis in Oostenrijk?

Het kopen van een huis in Oostenrijk kan een snel of langdurig proces zijn. Het papierwerk kan vanaf het eerste bod tot de overdracht binnen 16 weken afgerond zijn. Het grootste deel kan afgehandeld worden door jouw vertegenwoordiger in Oostenrijk, meestal een advocaat, notaris of makelaar. Dit betekent dat je alleen aanwezig moet zijn bij de bezichtigingen en de ondertekening van het koopcontract. Het is belangrijk om te weten dat je in Oostenrijk het koopcontract moet ondertekenen in aanwezigheid van de notaris of een ambtenaar van de rechtbank en dat je normaliter geen volmacht kunt geven aan iemand om namens jou het contract te ondertekenen.


Typical Austrian house in the Alps
Zoek naar huizen en onroerend goed in Oostenrijk. Appartementen, boerderijen en villa’s te koop in Burgenland, Karinthië, Salzburg, Neder-Oostenrijk en Tirol. 

landschap met wijngaarden De Oostenrijkse hypotheekmarkt staat open voor buitenlanders maar heeft wel zo zijn bijzonderheden. Als je overweegt een woning te kopen in Oostenrijk en je vraagt je af of je de woning moet financieren met een Oostenrijkse hypotheek. lees dan eerst deze gids die je kan helpen bij het maken van de juiste keus. 
More articles