Hoe verhuur je een gîte in Frankrijk?

James Mansfield,  zaterdag 1 juli 2017

Gite in 
Normandie Frankrijk 

Sommige eigenaren van een woning in Frankrijk willen inkomen genereren door een deel van hun aankoop, bijvoorbeeld een schuur, om te bouwen naar een gite. Wat komt hier allemaal bij kijken? Is het echt zo simpel als het lijkt?

Je kunt eigenlijk geen gite beginnen zonder allerlei overheidsinstanties in te lichten. De gemeente en het belastingkantoor moeten bijvoorbeeld op de hoogte zijn. Als je in een afgelegen gebied woont en heel af en toe een deel van je woning verhuurt aan een select gezelschap, dan kun je dit wellicht zwart doen zonder er belasting over te betalen. Maar zo gauw het wat serieuzer wordt moet je het verhuren aanmelden bij de Franse overheid, de gemeente bijvoorbeeld en de belastingdienst. En dan krijg je ook te maken met de Franse bureaucratie.

Voordat je besluit om je schuur in een gite te veranderen moet je eerst een marktanalyse uitvoeren. Wat is het aanbod aan gites in de omgeving, wordt de regio veel bezocht door toeristen? Welk type accomodatie is gevraagd? Begin geen luxe gite in een afgelegen regio waar verder niet veel te doen.

Je kunt je gite aanmelden bij de invloedrijke verhuurorganisatie Gites de France. Dit is niet verplicht maar zorgt er wel voor dat je gite een keurmerk krijgt van deze organisatie. Door het keurmerk weten toeristen dan welke kwaliteit ze kunnen verwachten en via Gites de France wordt veel reclame voor je gite gemaakt. Veel buitenlandse eigenaren melden hun gite overigens niet aan omdat je vrij veel commissie moet betalen voor het verhuren via deze organisatie. Gites de France kent een classificatiesyteem dat uitvoerig beschreven wordt op deze (Engelstalige) pagina . De regels van Gites de France schrijven voor dat je bij het verhuren van gites geen extra dienstverlening mag aanbieden (wassen bijvoorbeeld of zaken als ontbijt en diner). Als je extra diensten wilt aanbieden dan val je in de categorie B&B of Chambres D’Hotes.

Als je een bestaande woonruimte wil ombouwen naar een gite dan kun dit zondermeer doen. Je hebt hiervoor geen toestemming nodig van de gemeente. Voorwaarde is wel dat je de buitenkant van de woning niet veranderd. De zaak ligt anders als je een schuur wilt ombouwen naar een gite. Hiervoor moet je eerst een certificat d’urbanisme aanvragen op het gemeentehuis. Dit certifcat d’urbanisme geeft aan dat een bepaald gebouw een woonfunctie mag krijgen en hoeveel vierkante meter woonruimte maximaal toegestaan is. Je hebt hiermee echter nog geen toestemming om de verbouwing daadwerkelijk in gang te zetten. Het omzetten van een schuur in woonruimte heet in Frankrijk een changement de destination. Voor een changement de destination moet je een bouwvergunning aanvragen. Je kunt het beste een architect inhuren die een ontwerp maakt en vervolgens lever je dit ontwerp in op het gemeentehuis. Normaal gesproken moet je een maand of 2 a 3 wachten op goedkeuring. Als je in een beschermd natuurgebied zit dan duurt het allemaal wat langer. In een gebied dat valt onder de architecte des batiments de France kan het zelfs wel een half jaar duren voordat je antwoord krijgt. Op zich is het handig om de hele aanvraagprocedure in handen van de architect te leggen. De architect kent de klappen van de zweep, heeft de juiste contacten op het gemeentehuis. Bovendien bespaart het jou een hoop bureaucratische rompslomp en ergenissen.

Als je toestemming hebt gekregen voor de verbouw moet je vooraf eerst nog gedurende 2 maanden een duidelijk bord aan de openbare weg plaatsen met informatie over de bouwplannen. Dit is nodig om derden de mogelijkheid te bieden protest aan te tekenen tegen de verbouwing. Plaats je dit bord niet en gaan mensen naderhand in beroep dan moet je rekening houden met een ernstige vertraging dit wel een jaar of 3 kan duren. Plaats dus altijd het bord anders kun je tegen problemen aanlopen.

Als de gites klaar zijn dan breekt er een nieuwe fase aan met de nodige aandachtspunten. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dan jij aansprakelijk bent als er ongelukken gebeuren. Er kan brand uitbreken. Zijn er voldoende brandblussers aanwezig en zijn deze brandblussers regelmatig gecontroleerd? Ook verdrinken er jaarlijks een aantal kinderen in prive zwembaden. De regels voor particuliere zwembaden zijn de afgelopen jaren behoorlijk streng geworden. Als verhuurder moet je de regels kennen en ernaar acteren.

Informatieve link

Interfrance.nl heeft een aardige overzichtspagina:


Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Oude deur met dubbele sloten Nederland loopt in Europa vaak voorop bij het volgen van nieuwe trends en het toepassen van nieuwe technieken. Maar het Groningse gas heeft ons lui gemaakt en nu heeft zelfs het in onze ogen trage en traditionele Frankrijk ons ingehaald als het gaat om het gebruik van warmtepompen. Daarnaast staan we 1-0 achter bij Frankrijk wat betreft het inschalen van woningen met behulp van Europese energie labels. 
More articles