Goede omgangsvormen in Griekenland waar je als buitenlander rekening mee moet houden

Wikivoyage,  maandag 3 december 2018

Gezin 
aan het eten
 

Respect

Grieken waarderen je om wie je bent, hoe je je gedraagt en of je vriendelijk bent. Niet om je mooie woorden. Men is vaak informeel in de omgang en je wordt al gauw als familie behandeld. Als ze praten gebruiken ze veel gebarentaal die af en toe moeilijk te volgen is. Mensen die super beleefd praten vinden ze pretentieus en uit de hoogte. Ze stellen het op prijs als je woorden als "dank je wel" (Ευχαριστώ: ef-khah-rees-TOH) of "alsjeblieft" (Παρακαλώ: pah-rah-kah-LOH) gebruikt.

Volgens de Griekse etiquette moet je als vreemdeling de eerste stap zetten om contact te leggen. Misschien merk je dat je bij het betreden van een café of het passeren van een groep op straat het gevoel hebt genegeerd te worden, maar als je het initiatief neemt door eerst gedag te zeggen, zul je merken dat mensen zich opeens vriendelijk gaan gedragen.

Grieken vinden vrije tijd heel belangrijk. De Griekse cultuur is een cultuur van werken om te leven en niet van leven om te werken. Sta niet zo gauw klaar met je oordeel als het allemaal niet snel genoeg gaat of dat men onbeleefd is. Lokale inwoners hebben hier ook last van. Ga er dus niet tegenin en maak je niet kwaad, lach om de situatie. Het kan frustrerend zijn maar je kunt ook meegaan in de 'geniet van het leven’ houding.

In kerken gelden kledingcodes. Bedek blote schouders en bedek de knieën. Ga dus niet met een korte broek de kerk in! Over het algemeen hebben ze geen bezwaar tegen je kleding zolang het niet erg provocerend is.

Nudisme: De lokale bevolking ergert zich op het strand vaak aan toeristen omdat er te veel huid zichtbaar is. Het onbedekt laten van lichaamsdelen is niet gebruikelijk in de Griekse samenleving. Buiten de toeristische gebieden wordt topless niet geaccepteerd. Toch zijn er op het vasteland en op de meeste eilanden nudistenstranden waar naakt recreëren wordt getolereerd. Er zijn zelfs nudistenhotels op Kreta, Rhodos, Kefalonia en Zakynthos. Zie voor meer info.

Gevoelige onderwerpen

Verkondig niet dat Griekenland deel uitmaakt van Oost-Europa. Tijdens de Koude Oorlog was Griekenland een openlijk pro-westers land met communistische buren in het noorden. Griekenland wordt algemeen beschouwd als een deel van Zuid-Europa.

Hoewel Griekenland, als zuidelijkste puntje van het Balkan-schiereiland, binnen de Balkan ligt, houden de Grieken er niet van als hun land als een Balkanland wordt gezien. Zij vinden dat de Balkan een negatief imago heeft.

De Macedonische kwestie is een zeer gevoelig onderwerp. Na de Balkanoorlog van 1913 werd Macedonië opgedeeld tussen Servië, Griekenland en Bulgarije. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de communistische republiek Joegoslavië met in het zuiden de deelrepubliek Macedonië. Griekenland was hier niet blij mee omdat men vreesde dat men aanspraak zouden gaan maken op het Griekse deel van Macedonië. En toen na het uiteenvallen van Joegoslavië de zelfstandige republiek Macedonië werd opgericht eisten de Grieken dat het land de afkorting FYROM zou dragen. Deze afkorting staat voor Former Yugoslav Republic of Macedonia (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië). Binnen Griekenland zelf werd het land aangeduide als Skopia (de Griekse naam van de Macedonische hoofdstad Skopje). Zie het Wikipedia artikel voor meer achtergrondinfo over dit onderwerp.

Wees voorzichtig als je het hebt over het oude Griekenland en het Byzantijnse Rijk. Veel Grieken zijn namelijk trots op hun oude geschiedenis. Het oude Griekenland wordt beschouwd als de bakermat van de Europese beschaving. Op het gebied van filosofie, kunst, architectuur, literatuur, theater en wetenschappen heeft het enorm veel invloed gehad op onze Westerse beschaving.

De (Grieks: Χούντα), die van 21 april 1967 tot 24 juli 1974 de dienst uitmaakte in Griekenland, is ook een gevoelig onderwerp. Veel communisten en andere linkse groeperingen hebben toen ernstig geleden onder de zware repressie en vervolging. Veel Grieken hebben een trauma overgehouden aan deze periode.

Wees beleefd als je vraagt naar hun relatie met de Turken. De in 1974 zorgen voor gepassioneerde en soms agressieve debatten, gezien de onrust tussen de twee naties in het verleden. De betrekkingen waren de laatste jaren verbeterd totdat Erdogan aan de macht kwam in Turkije.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars.  

Griekse taverne Het grootste deel van Griekenland, inclusief alle kustgebieden, heeft een zogenaamd mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog met een periode van 7 maanden met bijna constante zonneschijn, meestal van april tot november. De rest van het jaar wordt gekenmerkt door een relatief koude, regenachtige periode, die over het algemeen ergens begint in november en duurt tot eind maart of begin april. 
More articles