Haastige spoed is zelden goed … ook in Frankrijk!

Mireille Bosscher,  zondag 8 maart 2020

Sartene op Corsica 

Het is niet moeilijk om je hart te verliezen aan een optrekje ergens in het mooie Frankrijk. Een editie die grotendeels gewijd is aan het kopen van een tweede huis komt dan ook goed van pas. Want meer dan de helft van mijn cliënten heeft mijn hulp ingeroepen nadat ze verliefd waren geworden op hun idylle. En dan is het steeds weer een uitdaging hen te behoeden voor overhaaste stappen.

EEN VOORBEELD UIT DE PRAKTIJK IS EEN echtpaar dat compleet weg was van een huisje aan de ruige Atlantische kust, al hadden ze wel wat vraagtekens bij de bouwkundige staat van de woning. Maar omdat ze de verkopers via vrienden kenden en niemand voor het hoofd wilden stoten, leek het hen beter om niet aan te dringen op een bouwkundig rapport. Ik heb hen echter op het hart gedrukt dat zij alle emotionele overwegingen even achterwege moesten laten en toch een onderzoek moesten laten uitvoeren. En wat bleek? De afvoer van het regenwater was in zo’n slechte staat dat er regelmatig lekkage optrad. Met het rapport in de hand is er daarna onderhandeld over de koopsom, uiteindelijk tot volle tevredenheid van de kopers.

Onvolledige rapportages
Maar dat was nog niet alles. Mijn cliënten stonden al klaar met de pen in de hand om de koopakte te tekenen, toen de rapportages die verkopers in Frankrijk verplicht moeten overleggen niet compleet bleken te zijn. Het gaat dan om onderwerpen zoals de aanwezigheid van asbest, termieten en loodhoudende verf in het pand. Daarnaast hoort de staat van de gasinstallatie, de elektrische installatie en het energieverbruik in kaart te zijn gebracht. Op het moment van het tekenen van de koopakte moet de inhoud van deze rapportages bij de kopers bekend zijn. Het onderzoek naar de septic tank zou echter pas een paar weken na de ondertekening plaatsvinden. Volgens de verkopers hoefde dit geen enkel bezwaar te zijn voor het tekenen van de koopakte; de septic tank was deugdelijk geïnstalleerd.

Ik had er nog een hele dobber aan om mijn cliënten ervan te overtuigen dat zij een escape moesten laten opnemen in de koopovereenkomst. Alle kosten die zouden voortvloeien uit het onderzoek naar de septic tank zouden voor rekening van de verkopers zijn. Mijn zorgen bleken gegrond toen uit het rapport naar voren kwam dat het systeem niet aan de normen voldeed en zelfs een gevaar voor de gezondheid bleek te zijn. Komend voorjaar zijn de werkzaamheden klaar en kunnen zij zorgeloos genieten van hun Franse droomhuis.

Mireille Bosscher
Juridische Adviespraktijk Bosscher
Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag
T. 00 31 (0)642661075
E.
I.
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Deur met 2 sloten Heeft u problemen ondervonden na het ondertekenen van de compromis de vente bij de aankoop van uw woning in Frankrijk? Lees deze gids om te weten wat u kunt doen en hoe u uw rechten kunt beschermen. 
More articles