Informatie over het kopen van een huis in Thailand

Jos Deuling,  woensdag 28 augustus 2013

water over 
een trap in de haven 

De afgelopen jaren heeft Thailand zich ontpopt als een van Azië's onroerend goed 'hotspots'. Elke maand worden nieuwe projecten aangekondigd in bestemmingen zoals Bangkok, , en . Er is een enorm aanbod van onroerend goed in Thailand, van studio's tot villa’s met grote tuinen. Dit betekent ook dat er een groot verschil is in de prijs van deze woningen. Er is voor ieder budget wel iets te vinden. Hoewel , is vastgoed nog steeds relatief goedkoop in vergelijking met westerse normen. Om als buitenlander in Thailand legaal onroerend goed te kopen, moeten bepaalde procedures gevolgd worden.

Het kopen van een appartement in Thailand

De meest eenvoudige manier om als buitenlander vastgoed te verwerven in Thailand is het kopen van een appartement of condo in een appartementencomplex. De Condominium Act, de wet op Appartementcomplexen, bepaalt dat buitenlanders in totaal maar voor 49% eigenaar mogen zijn van een appartement. Het bedrag voor de aankoop van het appartement moeten worden overgemaakt naar een Thaise bankrekening.
Hoewel het kopen van een appartement in Thailand een vrij eenvoudig proces is, moet men zich toch bewust zijn van de daaraan verbonden risico's. Al het papierwerk en de contracten met betrekking tot de aankoop moeten zorgvuldig worden bestudeerd. Ieder appartementcomplex heeft namelijk eigen reglement en regelgeving.

Een koper moet de volgende documenten verzamelen :

  • document met een beschrijving van het grondstuk waarop het complex is gebouwd of gebouwd gaat worden.
  • document waarin beschreven wordt hoe het complex gefinancierd is.
  • Geloofsbrieven en identiteitsbewijzen van verkoper of projectontwikkelaar.
Wanneer het onderzoek is afgerond en de relevante informatie is verkregen, moet de potentiële koper voldoende vertrouwen hebben om verder te gaan met de aankoop. De koper moet hebben vastgesteld dat het eigendomsbewijs van de verkoper correct is en dat de koper na aankoop de rechtmatige eigenaar zal zijn van het appartement, dat het eigendomsbewijs op naam van de koper zal worden worden overgeschreven. De projectontwikkelaar moet beschikken over het kapitaal dat nodig is om het project te voltooien en alle contracten moeten duidelijk en eerlijk te zijn. Het is belangrijk dat alles wordt uitgevoerd door een beheermaatschappij met een goede reputatie om complicaties te voorkomen.

Als iemand een appartement in een "off-plan" project, een nieuwbouwproject van tekening, koopt, dan moet een ingehuurd worden om ervoor te zorgen dat belangrijke onderdelen van de koopovereenkomst juridisch afgedekt zijn. Te denken valt hierbij aan de opleverdatum van het project, sancties bij niet-betaling, bouwspecificaties en plattegrond, en terugbetalingen voor het geval dat het project niet op tijd wordt voltooid.

Het pachten van land via een lease contract

Buitenlanders mogen geen land bezitten in Thailand maar kunnen het land wel leasen. De maximale duur van deze huurovereenkomst is 30 jaar. Na 30 jaar wordt de huurovereenkomst beëindigd omdat het Thaise kadaster, het Land-Office, de huurovereenkomsten op dit moment niet verlengt.

Een Thaise onderneming oprichten

Een buitenlander die een woning wil kopen in Thailand kan op papier een Thaise onderneming oprichten en vervolgens op naam van het bedrijf de grond kopen. Het is belangrijk om te weten dat het bedrijf volledig in handen moet zijn van Thaise ingezetenen op het moment dat de grond wordt overgedragen aan deze Thaise naamloze vennootschap.

In de afgelopen tijd zijn door het Thaise kadaster strenge regels ingevoerd om te garanderen dat de aandelen van de naamloze vennootschap in het bezit zijn van echte Thaise ingezeten. Wanneer het eigendom van het onroerend goed wordt overgedragen aan de nv dan mag een buitenlander maximaal 49% van de aandelen bezitten in deze Thaise onderneming. Een gerenommeerde advocaat moet alles in goede banen leiden.

Huwelijk

Een Thaise echtgenote kan land kopen in Thailand. De buitenlandse echtgenoot moet een wettelijke verklaring afgeven dat het geld voor de aankoop eigendom is van zijn Thaise echtgenote, en dat hij als buitenlander geen rechten kan doen gelden met betrekking tot de eigendom van het land. De buitenlandse echtgenoot moet, om zijn belangen te beschermen, een huurcontract laten laten registreren bij het kadaster.

Tenslotte

Sommige buitenlanders zien de aankoop van onroerend goed in Thailand als een investering, terwijl anderen gewoon een huis willen hebben om er vakantie te vieren. Hiervoor zijn een aantal opties beschikbaar, maar mensen moeten altijd gebruik maken van de diensten van een gerenommeerde advocaat en moeten er op letten om alleen te kopen van een gerenommeerd projectontwikkelaar. Het is ook van belang voor diegenen die onroerend goed in Thailand kopen om te letten op zaken als zegelrecht, overdrachtskosten en de inkomstenbelasting bij de verkoop van onroerend goed.  


Strandstoelen
Huizen te koop in Thailand van particulieren en makelaars. Zoek naar een villa’s, appartementen of condos in alle regios van Thailand zoals Koh Samui, Phuket, Pattaya en Krabi. 

Links